Vizita.si
Na Inštitutu za nutricionistiko so opozorili, da Slovenci zaužijemo premalo sadja in zelenjave.
Zdravje

Slovenci jih zaužijemo bistveno premalo!

K.B.
09. 01. 2015 11.44
24

Sadje in zelenjava sta odlična vira prehranskih vlaknin, vitaminov, mineralov in drugih bioaktivnih snovi, zaradi česar predstavljata nepogrešljiv sestavni del pestre in uravnotežene prehrane. A Slovenci ju zaužijemo bistveno premalo, so opozorili na Inštitutu za nutricionistiko.

Na Inštitutu za nutricionistiko so opozorili, da Slovenci zaužijemo premalo sadja in zelenjave.
Na Inštitutu za nutricionistiko so opozorili, da Slovenci zaužijemo premalo sadja in zelenjave.FOTO: iStockphoto
V zadnjih desetih letih je opazen značilen trend upadanja uživanja sadja in zelenjave, še posebej zelenjave. Po priporočilih bi bilo treba dnevno zaužiti vsaj 400 gramov sadja in zelenjave, od tega tri obroke zelenjave in dva obroka sadja. Pri tem je pomembna tudi pestrost, zato na Inštitutu za nutricionistiko priporočajo vsakodnevno zaužitje več različnih vrst sadja in zelenjave. Za enostavnejšo promocijo teh priporočil se je v Evropi že pred leti začela iniciativa 5 na dan. Številne raziskave so namreč pokazale, da je uživanje večjih količin sadja in zelenjave varovalni dejavnik pred kroničnimi nenalezljivimi boleznimi, predvsem boleznimi srca in ožilja, diabetesom tipa 2 in nekaterimi vrstami raka.
Po priporočilih bi bilo potrebno dnevno zaužiti vsaj 400 g sadja in zelenjave, od tega tri obroke zelenjave in dva obroka sadja.
Po priporočilih bi bilo potrebno dnevno zaužiti vsaj 400 g sadja in zelenjave, od tega tri obroke zelenjave in dva obroka sadja. FOTO: iStockphoto

Raziskovalci po vsem svetu preučujejo vlogo sadja in zelenjave na zdravje ljudi. Znano je, da prehrana vmediteranskih državah vsebuje veliko sadja in zelenjave ter da so kronične bolezni v teh državah bistveno manj pogoste kot v drugih razvitih državah. Prehrana bogata s sadjem in zelenjavo telesu ponuja raznovrstna hranila in s tem podpira naše zdravje. Neprimerna prehrana in življenjski slog sta tudi ključna dejavnika, povezana s številnimi boleznimi sodobnega časa, vključno z boleznimi srca in ožilja, diabetesom tipa 2 ter nekaterimi vrstami raka. Mnogo vitaminov, mineralov, vlaknin in drugih sestavin, pomembnih za naše zdravje, v največji količini najdemo prav v sadju in zelenjavi.

Oktobra 2014 je Inštitut za nutricionistiko na reprezentativnem vzorcu odraslih izvedel raziskavo, v okviru katere so preverjali pogostost uživanja sadja in zelenjave. V raziskavo so bili vključeni odrasli prebivalci Slovenije, stari med 18 in 60 let. Struktura vzorca je bila reprezentativna glede na starost in spol. Raziskovalka Krista Miklavec je povedala: »Rezultati raziskave so pokazali, da le polovica anketirancev uživa sadje ali zelenjavo vsaj enkrat dnevno. Moški tako sadje kot zelenjavo uživajo manj pogosto kot ženske. Medtem ko je bil delež žensk, ki sadje uživajo vsaj enkrat dnevno, 63-odstoten, je bil ta delež pri moških le 45-odstoten. Zaznali smo tudi pomembne razlike med skupinami glede na starost in izobrazbo, pri čemer je očiten trend nekoliko večje pogostosti uživanja sadja in zelenjave pri bolj izobraženih in starejših.«

Številne raziskave so pokazale, da je uživanje večjih količin sadja in zelenjave varovalni dejavnik pred kroničnimi nenalezljivimi boleznimi, predvsem boleznimi srca in ožilja, diabetesom tipa 2 in nekaterimi vrstami raka.
Številne raziskave so pokazale, da je uživanje večjih količin sadja in zelenjave varovalni dejavnik pred kroničnimi nenalezljivimi boleznimi, predvsem boleznimi srca in ožilja, diabetesom tipa 2 in nekaterimi vrstami raka.FOTO: iStockphoto

Z vidika javnega zdravja so rezultati zaskrbljujoči. Doc. dr. Igor Pravst pojasni: »Premalo se zavedamo še posebej vloge zelenjave v zdravi prehrani. V nasprotju s splošnim prepričanjem, je zelenjava lahko še mnogo boljši vir vitaminov in mineralov kot pa sadje. Tako na primer 100 gramov sveže zelene paprike vsebuje skoraj 200 mg vitamina C, trikrat več od limon, pomaranč in drugih agrumov. V vsakem primeru je potrebno v Sloveniji tako pogostost kot količino zaužitega sadja, še posebej pa zelenjave, precej povečati. Velik korak naprej bo, če bomo sveže sadje in zelenjavo začeli uvajati kot zdrav medobrok. Gre namreč za prvovrsten nadomestek različnim nezdravim prigrizkom.«

Kombiniranje različnih barv sadja in zelenjave potrošniku pomaga, da izbere takšno kombinacijo sadja in zelenjave, da mu le-ta zagotavlja potrebna hranila in druge snovi, ki jih telo potrebuje za svoje delovanje.
Kombiniranje različnih barv sadja in zelenjave potrošniku pomaga, da izbere takšno kombinacijo sadja in zelenjave, da mu le-ta zagotavlja potrebna hranila in druge snovi, ki jih telo potrebuje za svoje delovanje. FOTO: iStockphoto

Minimalni dnevni vnos sadja in zelenjave po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije je 400 gramov, ki pa ga večina populacije mnogih držav ne dosega. Države so na tej osnovi začele z različnimi načini promocije uživanja sadja in zelenjave, izmed katerih nam je v Sloveniji najbolj poznana evropska iniciativa »5 na dan«, ki se je že pred več kot desetletjem začela v Veliki Britaniji in hitro razširila tudi na druge države. V okviru akcije se priporoča, da bi dnevno zaužili vsaj 5 porcij različnega sadja in zelenjave. Avstralija in ZDA imajo priporočila večja. V Avstraliji je postala aktualna iniciativa »izberi 2+5« v okviru katere se priporočata dva obroka sadja po 150 gramov in pet obrokov zelenjave po 75 gramov. ZDA po drugi strani nimajo številčnih priporočil in podpirajo akcijo »sadje in zelenjava – šteje več«.

Kombiniranje različnih barv sadja in zelenjave potrošniku pomaga, da izbere takšno kombinacijo sadja in zelenjave, da mu le-ta zagotavlja potrebna hranila in druge snovi, ki jih telo potrebuje za svoje delovanje. Zanimivo je, da so mnoge koristne snovi v sadju in zelenjavi pogosto obarvane in tako zaslužne tudi za različno obarvanost sadežev. Tako na primer oranžni plodovi (npr. korenje, mango, buče) pogosto vsebujejo različne karotenoide, tudi beta-karoten, iz katerega se v telesu tvori vitamin A, dobro znan zaradi njegove vlogi pri ohranjanju vida in številnih drugih funkcij. Med karotenoide sodi tudi rdeče barvilo likopen, ki je značilen za paradižnik. Nasprotno grozdje in jagodičevje vsebuje različne antocianine, ki jih zaradi njihove varovalne vloge pred oksidacijo uvrščamo med antioksidante. Vsi ti primeri kažejo, da imajo različno obarvani sadeži zelo različno sestavo in da jih je v okviru prehrane smotrno kombinirati ter s tem doseči optimalne varovalne učinke.
 

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Slaba kvaliteta sadja in zelenjave ni razlog za opuščanje teh stvari. Dokler nimamo zanesljivega (lastnega ali sosedovega) vira hrane (sadja in zelenjave), nam pa trgovinska hrana (sadje in zelenjava) pomagata bolj kot brezvlakninski izdelki (rafinirana hrana, živalska hrana). Žalosti me, da imata moji sestri težave z zaprtjem, pa sploh še nista blizu 30 let! Sam sem tudi imel takšne težave - neko obdobje nisem šel na številko 2 celih DESET DNI. Stanje se je takoj izboljšalo, ko sem začel, najprej z enim sadnim obrokom na dan, sedaj pa veliko količino kalorij dobim iz sadja. Počutim se boljše kot kadarkoli, težko dihanje popušča, slabi živci se jačajo. Da ni vse samo v moji glavi (in riti), vam lahko pove tale stran: nutritionfacts.org Cela nova dimenzija pa se odpre, ko ugotoviš, da se vse sklada z etiko!, varovanjem narave (bolje rečeno sodelovanjem z naravo) in duhovnim razvojem človeka, ki več tisoč let že stagnira.
zakaj enostavno ne nehate gnjavitfolk s tem, kaj naj je? če komu paše meso, naj je meso! meni ne, ga pač ne jem, pa ne zaradi usmiljenja do živali, ampak zato, ker mi ne paše. vsak naj se briga zase pa pometa pred svojim pragom, tuejga naj pusti pa na miru!
se pravi, če nek otrok hoče sam cocacolo pit in čokolado jest, naj samo to je? al si/boš katastrofalen starš, al si pa itak v slepi ulci evolucije..
Najvecji problem je to, da se ljudje sploh ne zavedajo kako bolsje in cenejse je zivlejnje brez mesa in mesnih izdelkov. Zivljenje z dieto brez mesa, ki vsebuje visoko stevilo ogljikovih hidratov (iz naravnih virov) lahko spremeni in resi zivljenje vsakemu. Zivimo v takem svetu k se je vecini cas ustavu 30 let nazaj, k misljo, ce ne jes mesa sploh ne mores funkcionirat! Garantiram vam, da brez mesa je telo bolj zdravo, bolj aktivno, bolj energicno, bolj pametno, hvalezno vam kot se nikoli! Zato pa pravim vegan is future, go vegan, eat vegan be vigorous. Ce rabite kaksne nasvete glede veganstva vam z najvecjim veseljem use povem. Peace
res je, si kar ješ
Zato pa hodite po svetu kot živi mrliči z 50imi kilogrami.
User1164131 11. 01. 2015 08.36
Ocitno mesas narkomane z vegani pa vegeterjanci, nisi se dost zrel da bi sploh lahko komentiral.
kakor komu. jaz mislim da je jesti meso čist naravno, zato ga tudi jem. žal mi je edino da so te živali gojene za zakol, namesto da bi živele v naravi in bi jo vsak sam ujel, če bi hotel meso.
GOVORTE V EDNINI!! 24REklam
Glede na stanje v državi je najbolje,da se navadimo na travo
iwilliwillhacku 10. 01. 2015 10.40
mah itak bi mogu vsak človk zase vedt kaj mu trenutno paše jest in koliko in se tega držati.... nič drugega.... in če ne bi obstajali POŽREŠNEŽI bi lahko bili vsi zdravi.... so pa vse te študije ravno zaradi teh požrešnežov ki se ne znajo brzdati pred hrano in mečejo vase (dobesedno) vse kar vidijo pred seboj od hrane..... misli da je največji car ker ne je zelenjave in se s tem še hvali, pred sabo pa na krožniku pica oz hamburger in pa kokakola....
če ne bi bilo "požrešnežev" bi nas bilo preveč. naravna selekcija, kaj češ ;)
Tole vsakodnevno nakladanje o prehrani, ki naj bi naj nas - po trenutnih merilih - pripeljala skoraj do nesmrtnosti, me močno spominja na eno drugo "znanost" ,pred par stoletji ,ko je vsak učen zdravnik svojemu pacijentu puščal kri, skorajda pri vsaki bolezni. Človek je malce zbolel, prišel je bogazajajcadržeči zdravnik, potegnil skalpel, zarezal žilo, nastavil skodelo, za bolj pbčutljive je prinesel pijavke, počakal da kri odteče in pokasiral za svoje veliko življenjerešujoče medicinsko znanje. Seveda se nam ta metoda danes zdi debilna in škodljiva, ampak, kje pa piše, da se jim ne bo vaša nutricistika zdela na smrt hecna čez 100 let.
Meni se že zdaj zdi tale tvoj komentar malo hecen, hehe. Saj sploh ne gre za nesmrtnost, pač pa za človeka vreden, zdrav obstoj do konca, ko pač pride. Zakaj bi ga morala preživet z nenehnim trpanjem s tabletami za pritisk, sladkorno itd., če pa se lahko hranim in živim tako, da jih ne bom potrebovala?
Ja, BŠK je pravzaprav opisal realno stanje pri nas. Če se človek ne more mesu odpovedati, mu enostavno ne ostane dovolj denarja za sadje in zelenjavo. Priznam, da je pri nas vedno še malo hujša finančna stiska, kadar dobimo mesojede goste. Si ne znam predstavljat, da bi za vsako malico čutila potrebo po sendviču s salamo. Že 25 let sem vegetarijanka, kar se mi zdi velika sreča tako v zdravstvenem kot v finančnem smislu.
če je nekdo mesojedec, še ne pomeni da mora za vsak obrok jest meso ... ti si pa tudi blont. a misliš da mesojedci ne znamo pojest kakega obroka brez mesa?
Vsak po svojih težnjah, okusih in finančnih možnostih. In ne, nisem blond, je pa to naravna barva narcis.
upad zelenjave? imamo še pravo zelenjavo, saj je veliko "plastike" iz Italije in Španije
Meso je pa zelooo naravno in bio (pa prošlo, hehe)?
Ha,ha,ha Ta članek znate spacati, a živeti v realnosti nasši ne znate Kot prvo cene so previsoke in kot drugo a mislite da bom žrl samo travo in nič mesa ter ostalih surovin?
User1164131 10. 01. 2015 19.59
Ti si eden izmed unih ignorantov k ne razumejo principa hrane, zelo zalostna oseba!! Ce bi razumu, ne bi takih bedarij kometiral!!
User1164131 10. 01. 2015 20.01
Zivljenje brez mesa je cenejse in bolj zdravo, to je dejstvo, sam ignorantje pa ljudje k pojejo premal sadja jim mozgani ne delajo pravilno, tko k teb ne! Pa pol pisete gluposti!!
User1164131 10. 01. 2015 20.05
Najprej moras probat kaj je pa kaj ni, preden sploh komentiras gluposti!!
ampak tudi vegeterjanstvo ni tako zelo zdravo sploh če se ne je pravilno. Poznam nekaj ljudi, ki so po več letih zaradi zdravstvenih razlogov spet začeli jest malo mesa. pa saj meso ni treba jest za vsak obrok niti ne vsak dan. pri nas je na mizi 2-3 na teden za kosilo, pa enkrat ribe ali morski sadeži pa smo vsi zdravi. No salam, paštet in hrenovk pa ne jem
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1049