Vizita.si
Trebuh
Zdravje

Šokantna resnica o priljubljeni dieti

Lina Eržen
05. 11. 2012 07.54
7

Promovirata jo Victoria Beckham in Gwyneth Paltrow, vendar to še ne pomeni, da je zdrava ali da je učinkovita. Strokovnjaki opozarjajo, da lahko dejansko povzroči več škode kot koristi.

Če se odrečete glutenu, še ne boste izgubili odvečne teže. To se bo zgodilo, če se boste odrekli tistemu delu glutenskih izdelkov, ki vsebujejo preveč enostavnih ogljikovih hidratov.
Če se odrečete glutenu, še ne boste izgubili odvečne teže. To se bo zgodilo, če se boste odrekli tistemu delu glutenskih izdelkov, ki vsebujejo preveč enostavnih ogljikovih hidratov.FOTO: iStockphoto

Čedalje več se govori o škodljivosti glutena, beljakovine, ki jo zaužijemo z izdelki iz pšenice, rži, ječmena in ovsa. Zvezdnice, kot so Victoria Beckham, Miley Cyrus in Gwyneth Paltrow, trdijo, da so samo z izogibanjem tem živilom premagale napihnjenost, povečale raven energije in stopile odvečne maščobne blazinice. Celo hči nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona je na svoji poroki gostom postregla z ogromno torto, ki ni vsebovala glutena. Toda je bila njena odločitev pravilna? So prej omenjene trditve resnične? Lahko z izogibanjem glutenu res dosežemo bolj idealno težo? Lahko tako poskrbimo za svoje zdravje?

Če na gluten niste občutljivi, so polnozrnati žitni izdelki zdravi.
Če na gluten niste občutljivi, so polnozrnati žitni izdelki zdravi. FOTO: iStockphoto

Strokovnjaki pojasnjujejo, da je gluten izjemno škodljiv za tiste, ki so nanj alergični oziroma občutljivi, saj lahko zaradi njegovega uživanja imajo celo okvare prebavil, predvsem tankega črevesa; ker je njihovo telo nenehno na trnih, se jim slabša telesna odpornost. Če spadate v to skupino, boste to prej ali slej kaj hitro spoznali, saj vas bo po določeni vrsti obrokov bolel trebuh, ki bo pogosto postal tudi napihnjen, imeli boste krče, mučila vas bo driska. Če se to po prehranjevanju z glutenskimi živili ne bo zgodilo, po drugi strani teh težav zagotovo nimate, zato ni razloga, da bi se pšenici, ovsu, ržu in ječmenu zaradi svojega zdravja odpovedovali. Raje se odločite le za njihove izdelke, ki so polnozrnati.

Toda ste morda med tistimi, ki razmišljajo, da bi se odrekli tudi njim, ker ste prebrali, da lahko tako veliko lažje izgubite odvečne kilograme. Strokovnjaki svarijo, da to nima nobenega smisla. Dieta brez glutena namreč sama po sebi ni niti bolj zdrava niti manj redilna. Do neke mere bi lahko delovala le, če bi imeli zelo radi samo izdelke iz prej omenjenih žit, posebej tiste močno predelane, in bi se prenajedali izključno z njimi. Sicer pa ena najbolj znanih ameriških nutricionistk, ki svetuje bolnikom s celiakijo, Shelley Case opozarja, da prehrambna industrija v svoje proizvode brez glutena nemalokrat dodaja celo veliko več sladkorja, soli in slabih maščob. Prav gluten je namreč sestavina hrane, zaradi katere je ta lahko veliko bolj okusna, zato jo morajo nekako nadomestiti.

Poleg tega tisti, ki nameravajo s to dieto shujšati, za izdelke iz glutena vse prevečkrat ne poiščejo ustreznih nadomestil, zaradi česar jim začne primanjkovati določenih hranil, s katerimi so zelo bogata predvsem polnozrnata žita. Pogosto posledično doživijo pomanjkanje železa, vitaminov B in vlaknin. Če si torej to dieto res želite preizkusiti, vsaj pazite, da v svojo prehrano vključite dovolj sadja, zelenjave in pustega mesa kakor tudi žit, ki so že naravno brez glutena – ajdo, kvinojo in rjavi riž. Nikakor ne kupujte le izdelkov z napisi, da ne vsebujejo zloglasnega glutena.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Res šokantno!
Ta članek je popolna zmeda. Tisti, ki so zgolj rahlo preobčutljivi na gluten kopičijo vodo v celicah, kar je videti podobno debelosti, zato ob tej dieti "shujšajo" in se boljše počutijo.
No, ne vem, kaj pišete o tem. Ampak jaz imam dieto brez glutena že 37 let. (Praktično vse svoje življenje.) In to ne zaradi hujšanja, ampak zaradi tega, ker imam celiakijo in bi brez te diete umrl. (Imam namreč akutno in ne latentno celiakijo.) V življenju sem bil kar uspešen športnik itd... Deloma tudi zaradi diete. Zakaj? Ker je pač hrana, ki jo uživam kvalitetnejša! Čisto preprosto. Tole filozofiranje tam zgoraj, se mi pa zdi smešno. Če vas kaj zanima v zvezi s tem, napišite v Google "Celiakija" ali pa "Celiac Disease"...
..in še nekaj.. Tole.. "jim začne primanjkovati določenih hranil, s katerimi so zelo bogata predvsem polnozrnata žita. Pogosto posledično doživijo pomanjkanje železa, vitaminov B in vlaknin." .. je pa ČISTO, ampak RES ČISTO skregano z resnico. Klinično dokazano je, da npr. zaradi celiakije (torej INTOLERANCE NA GLUTEN), pride do pomanjkanja železa in vitaminov! Posledice so lahko grozne, tudi na živcih, ženskih splavih, kožnih spremembah, moški impotenci, konec koncev tudi raku tankega črevesja itd... (Pri vsem tem zadnjem naštevam samo delne simptome latentne celiakije.) Tisto s sladkorjem pa... Kaj naj rečem... Do neke mere je morda res, veliko pa tudi ni. Sladkor naj bi škodil zobem? Če sem jaz, ker imam brezglutensko dieto že 37 let in sem dobil prvo plombo pri 36 letih. Hja.. Verjetno tudi ta dikcija vsaj delno pade! Pa dajte lepo prosim, MALO PREUČITI, kar pišete!!!! Ljudje vas upoštevajo, kaj če koga zares pobere, ker se bo držal tega?
.. pretiravaš .. Saj ne trdijo, da bolnikom s celiakijo primanjkuje teh vitaminov zaradi prehrane, temveč da zdravim ljudem, ki se izogibajo glutenu in ne poiščejo primernih nadomestil, grozi pomanjkanje teh snovi (ki jih je veliko v lupinah žitaric). Vsa čast za premagovanje bolezni, vendar po sebi ne moreš ugotavljati medicinskih dejstev - to se pokaže šele v povprečju veliko primerov.
Niti približno ne pretiravam. Gen za celiakijo imajo ljudje v cca. 20-40% od VSE POPULACIJE (kar še seveda ne pomeni, da se bo jim celiakija razvila) - torej več kot očitno ne govorim samo na svojem primeru. 80-90% vse celiakije je LATENTNE (t.i. "prikrite") celiakije, torej imajo ljudje probleme, pa ne vedo zakaj, zadaj pa je celiakija. In, če tak "latentnež" začne zavestno uživati še več glutena (kot se tukaj napeljuje), se zgodi kaj?
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1192