Vizita.si
Jajca – da ali ne?

Zdravje

To je razlog, da lahko zjutraj uživate jajca

L. E.
13. 01. 2017 08.56
10

Takšen zajtrk nas za dlje časa nasiti. Nova raziskava pa je pokazala tudi, da uživanje jajc izboljša delovanje naših možganov. Hkrati pa ne povečuje tveganja za pojav Alzheimerjeve bolezni, kot so se znanstveniki nekaj časa bali.

Jajca – da ali ne?
Jajca – da ali ne?FOTO: Thinkstock

Včasih so jajca, ker vsebujejo holesterol, povezovali z srčno kapjo, previsokim krvnim pritiskom in odvečno telesno težo. Vse, kar poškoduje srce, arterije in krvni obtok, pa poveča tveganje za Alzheimerjevo bolezen. Toda več raziskav jajc je nato ugotovilo, da uživanje holesterola v hrani ne vpliva tako neposredno na telo. Ne dvigne kar avtomatično našega slabega holesterola. Tega po drugi strani dvignejo sladkarije in procesirana hrana.

22-letna raziskava

Finska raziskava je analizirala prehrano 2.497 moških, ki so bili stari od 42 do 60 let. Preden so postali del raziskave, niso imeli nobenih znakov poslabšanja delovanja možganov. Spremljali so jih 22 let. 337 jih je v tem času zbolelo za boleznijo možganov, največ za Alzheimerjevo boleznijo. V raziskavi, ki so jo objavili Finci v zborniku American Journal of Clinical Nutrition, so ugotovili, da jih je imela kar tretjina gen APOE4, ki poveča tveganje za kardiovaskularne bolezni in demenco. Ne pomeni pa, da bo nekdo, ki ima ta gen, nujno zbolel. Če skrbi za zdravo življenje, je velika možnost, da ne bo.

Boljši rezultat na nevropsiholoških testiranjih kot tudi pri sposobnostih storilnosti

"Uživanje jajc ni bilo povezano z večjim tveganjem za demenco ali Alzheimerjevo boleznijo," pove profesor Jyrki Virtanen z Univerze vzhodne Finske. "Je pa bilo uživanje jajc povezano z boljšim rezultatom na nevropsiholoških testiranjih delovanja frontalnega možganskega režnja kot tudi pri sposobnosti storilnosti." Sem spada, da se lahko osredotočamo, da lahko upravljamo s časom itn. "Uživanje jajc pa ni povečalo tveganja za bolezni možganov niti pri ljudeh, ki so bili za to genetsko predispozicionirani."

Proteini, vitamini, antioksidanti, ki varujejo srce

Jajca vsebujejo beljakovine, vitamine E, D in A, antioksidante, kot sta lutein in zeaksantin, ki sta v rumenjaku. Raziskave so pokazale, da lutein pomaga proti mašenju arterij, medtem ko vitamin E zmanjša tveganje za srčno kap, pri tistih, ki so že razvili srčno bolezen. Uživanje jajc je torej zdravo, a pazite, da z njihovo količino ne pretiravate, saj takrat, kot kar koli na svetu, niso več zdrava.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602