živil

Je lahko to znak sladkorne bolezni?
Portal index.hr piše o tem, kako lahko glede na jezik, ugotovimo, kaj se dogaja z našim telesom. V nadaljevanju si lahko preberete pet stvari, ki jih lahko naš jezik razkriva o našem zdravju.

7 hranilnih snovi, ki jih lahko primanjkuje veganski in vegetarijanski prehrani
Imajo vegani in vegetarijanci dovolj hranil? Je mit ali dejstvo, da jim določenih primanjkuje? Dejstvo je, da imata, tako kot vsaka druga stvar v življenju, tudi te dve vrsti prehrane svoje prednosti in slabosti.

Prehrana pri povišanem holesterolu – na kaj paziti, čemu se izogibati?
Povišan holesterol je ena od najpogostejših težav v sodobni družbi, ki lahko vodi do srčnih bolezni, ateroskleroze in drugih resnih zdravstvenih težav. Vendar pa lahko z uravnoteženo prehrano in spremembo življenjskega sloga zmanjšamo tveganje za bolezni.

5 stvari, do katerih pride, ko se odpovemo sladkorju
Tudi vi radi posežete po sladkem? Dokler ostajamo v mejah normale, je vse lahko zdravo. Toda pretirano uživanje sladkorja lahko škoduje našemu zdravje. Kaj se zgodi z našim telesom, če in ko prenehamo jesti sladkor?

Kaj se zgodi, če jemo preveč jajc?
Jajca so eno izmed najbolj priljubljenih živil, ki so iz prehranskega vidika zelo bogata in vsebujejo številna hranila. Vendar pa je lahko njihov vpliv na zdravje zelo odvisen od nešteto dejavnikov, kot tudi od priprave in količine zaužitih jajc.

'Samo eno živilo ne more okrepiti imunskega sistema'
V teh dneh veliko poslušamo o tem, kako pomembno je okrepiti svoj imunski sistem, da bomo lažje kljubovali virusom in bakterijam, ki so s hladnejšimi dnevi začeli intenzivneje razsajati med nami. Še prej se je pametno podučiti o tem, kako imunski sistem sploh deluje in na kakšen način lahko vplivamo na njegovo delovanje, zato smo na pogovor povabili prehransko terapevtko Simono Fabjan, ki nam je pojasnila vlogo prehrane pri delovanju imunskega sistema ter podala nekaj praktičnih nasvetov za boljše splošno zdravje.

Katere vitamine poznamo in zakaj so pomembni?
Vitamini so esencialne snovi, ki igrajo ključno vlogo v različnih procesih v telesu, predvsem kot kofaktorji pri encimskih reakcijah. Ti vitamini podpirajo številne funkcije, kot so obnova kože, pravilno delovanje živčnega sistema, možganov, imunskega sistema ter zaščita celic pred prostimi radikali.

Je to najslabša hrana za črevesje?
Hrana, ki jo jemo, lahko bodisi pozitivno ali negativno vpliva na naše zdravje. Predvsem na našo prebavo, ki se začne v ustih, konča pa v črevesju. Gastroenterologi pojasnjujejo, da obstajajo nekatera živila, ki bi se jim morali izogibati za zdravje našega črevesja in prebave kot celote.

Katera hrana ščiti naše možgane?
Verjetno ste že slišali, kako pomembna je zdrava prehrana tudi za delovanje naših možganov. Slednji nadzorujejo naše telo, misli in občutke, odgovorni pa so za številne procese, ki nam zagotavljajo življenje. Zato si poglejmo, katera, bolje rečeno, kakšna prehrana je najboljša za njihovo delovanje.

''Maraton je disciplina, do katere moramo imeti malo spoštovanja''
V luči prihajajočega Ljubljanskega maratona smo se o teku na dolge proge, pripravah in o vsem v povezavi s to 'disciplino' pogovarjali s slovenskim atletom, maratoncem in državnim rekorderjem v maratonu, Romanom Kejžarjem.

Kaj se zgodi, če vsak dan jeste jajca?
Tri jajca na dan odženejo zdravnika stran. Jajca si na našem jedilniku zaslužijo posebno mesto, saj so ne le okusna, ampak imajo tudi bogato hranilno vrednost. Ljudje se jajcem pogosto izogibajo, še posebej rumenjakom, saj verjamejo, da se bodo zredili ali imeli povišan holesterol. A resnica je drugačna.

Kako vplivajo prevelike količine sladkorja na možgane in telo?
Glukoza je ključni vir energije za možgane, ki porabijo polovico vse razpoložljive glukoze v telesu. Njeno delovanje je povezano z mišljenjem, spominom in učenjem.

Popoln recept za krepitev imunskega sistema
Jesen je čas intenzivne krepitve imunskega sistema, zato se na naših krožnikih znajde več živil, bogatih z vitamini in minerali, dodatno si poskušamo pomagati tudi z raznimi prehranskimi dopolnili. A pogosto se vsem prizadevanjem navkljub ne uspemo obraniti pred virusi. Zakaj je temu tako? Ker zdravje našega organizma ni odvisno samo od imunskega sistema!

Kakšna mora biti prehrana pri aterosklerozi?
Bolezni srca in ožilja so splošna težava sodobne družbe. Ateroskleroza je glavni vzrok za srčno-žilna obolenja, ki povzroča visoko stopnjo umrljivosti prebivalstva.

Najpogostejše navzkrižne reakcije med cvetnim prahom in hrano
Alergija je pretiran odziv telesa na sicer neškodljive snovi, kot so cvetni prah, živalska dlaka ali nekatera živila. Kaj pa je navzkrižna reakcija?

6 stvari, ki se zgodijo, če in ko omejimo sladkor
Za začetek naj povemo, da je pri sladkorju kot pri vseh drugih stvareh v življenju – nič ni nujno slabo, če uživamo v mejah normale. Seveda je govora o zdravem sladkorju, ne toliko o dodanem in umetnem. Kaj se torej zgodi, če tovrstnega sladkorja uživamo preveč, in kaj, ko ga prenehamo uživati?

Prepoznajte simptome pomanjkanja vitamina C
Vitamin C, znan tudi kot askorbinska kislina, je vitalno hranilo, ki igra ključno vlogo pri ohranjanju splošnega zdravja.

Prehrana pri Crohnovi bolezni. Bi morala biti prilagojena?
Crohnova bolezen je kronična vnetna črevesna bolezen, ki prizadene prebavni sistem. Simptomi se lahko razlikujejo od blagih do hudih in vključujejo bolečine v trebuhu, drisko, utrujenost in izgubo telesne teže.

Kaj jesti in česa ne, ko boli želodec?
Bolečine v trebuhu so lahko zelo neprijetne, sploh če jih spremljajo krči, slabost, zgaga, driska ali celo bruhanje. V tem času je dobro, da prilagodimo tudi svojo prehrano. Torej, kaj jesti in česa ne, ko nas boli želodec? Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Razlogi za nastanek aken v odrasli dobi
Akne niso le težava najstnikov, temveč se lahko pojavijo tudi v odrasli dobi. Nastanek aken pri odraslih je lahko frustrirajoč in neprijeten, saj vpliva na samozavest in kakovost življenja posameznika. Zakaj se pojavijo in kako jih zdravimo?

Starostniki morate še dodatno paziti na krepitev imunskega sistema
Jesen je čas, ko se temperature začnejo spuščati in se narava počasi pripravlja na zimo. Za starejše ljudi pa lahko hladnejše temperature predstavljajo poseben izziv za njihovo zdravje.

Vpliv prehrane na sladkorno bolezen in nadzor krvnega sladkorja
Sladkorna bolezen, znana tudi kot diabetes, je kronična bolezen, ki vpliva na način, kako telo obdeluje glukozo (sladkor). Ena izmed ključnih komponent uspešnega upravljanja sladkorne bolezni je pravilna prehrana.

Prehranska dopolnila – kdaj so smiselna, kdaj ne?
Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranilne snovi, kot so vitamini, minerali, aminokisline, rastlinski izvlečki, encimi in druge snovi. Namen teh dopolnil je dopolnjevanje prehrane posameznika s specifičnimi hranilnimi sestavinami, ki jih morda ne zaužije v zadostnih količinah skozi običajno prehrano.

Kaj sploh so aditivi, zloglasni E-ji v živilih?
Aditivi predstavljajo snovi ali mešanice snovi, ki niso samostojna živila, ampak se dodajajo živilom med predelavo, transportom ali hrambo, da bi izboljšali njihovo varnost in kakovost.

Naravne katastrofe in njihov vpliv na kronične bolezni
Naravne katastrofe, kot so poplave, ki smo jim bili priča, imajo lahko resen vpliv na ljudi s kroničnimi boleznimi.

Kaj storiti z živili, ki so prišla v stik s poplavno vodo?
Glede na razmere v preteklih dneh, ki so prizadele mnogo ljudi, se poraja nemalo vprašanj. Med drugim tudi, kaj storiti z živili, ki so prišla v stik s poplavno vodo. Zelo kratek odgovor je, da moramo takšna živila, žal, zavreči.

Zato se redimo
Včasih se nam zdi, da delamo vse prav, toda želenega učinka ni od nikoder, medtem ko smo se neizmerno trudili, a očitno zaman. Zaradi tega smo lahko brezvoljni in se sprašujemo, kako je mogoče, da tehtnica kaže več in ne manj. Mogoče smo rekli NE banjici sladoleda, čipsu, čokoladi in drugim pregreham, ampak nič ni pomagalo. Ali ima potem še smisel, da se sploh trudimo? Zakaj se ne bi tokrat raje vprašali, kaj delamo narobe, da nikakor ne pridemo do pravih rezultatov.

Ukrepi, ki lahko preprečujejo demeco
V Sloveniji za neko obliko demence trpi okoli 32 000 ljudi, število pa bi se lahko do leta 2035 podvojilo. Eden od razlogov za to je, da je vsako leto odstotek starejših prebivalcev večji. Trenutno je delež ljudi, starejših od 65 let v Sloveniji 18,4%. Podobno je tudi v drugih državah zahodnega sveta, kjer se povečuje delež ljudi z demenco. A pred demenco se lahko zavarujemo, in sicer z naslednjimi sedmimi ukrepi.

Kakšni so razlogi za zaprtje in kako si lahko pomagamo?
Zaprtje je pogosta prebavna težava, ki se kaže kot težava ali redkost pri odvajanju blata. Pri zaprtju se blato v črevesju premika počasneje ali ima težave pri prehodu skozi črevesje.

To so najpogostejše dopustniške napake
V času dopusta je dobro vsaj za nekaj dni zamenjati domače okolje, se sprostiti ter spočiti telo in duha. A tudi med brezskrbnim počitnikovanjem lahko pride do raznih nepredvidenih situacij, na katere niste pripravljeni in nanje med načrtovanjem morda niti ne pomislite. Še posebej pogoste so prebavne težave, ki so lahko posledica različnih 'počitniških' dejavnikov. Razloga za paniko ni, dobro pa je vedeti, kako v takih primerih poskrbeti za čimprejšnje olajšanje.