G

Vsako drugo žensko po 55. letu starosti ogroža holesterol
Ali ste vedeli, da se zaradi menopavze lahko zviša raven holesterola v krvi in je zato tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni veliko večje?

Aromatična postrv
Imate radi ribe, pa nimate več idej, na kakšen način bi jih pripravili? Tukaj je recept za okusne aromatične postrvi, polnjene z nadevom iz kumar, limoninega soka in koprca – dišeče začimbne rastline, ki izvira iz osrednje Azije.

Je zdravljenje MS s širjenjem ven je uspešno?
Klinična študija širjenja vratnih ven, ki jo na bolnikih z multiplo sklerozo opravljajo v Centru Medicor še ni končana, zato dokazov o (ne)uspešnosti metode ni, so pa, kot zatrjujejo, vmesni rezultati spodbudni. Hkrati so v Medicorju ogorčeni nad odzivom slovenskih nevrologov, ki njihovo delo blatijo še pred zaključkom študije.

Namaz iz smetane, zelene in kumare
Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva. A enako pomembno kot to, da ga ne izpustimo, je tudi to, kaj za zajtrk pojemo. Tukaj je recept za nekoliko drugačen, a nadvse okusen in zdrav namaz.

Naravna moč rastlinskih sterolov obvladuje holesterol
Holesterolu bi lahko rekli kar potuhnjeni sovražnik, saj nase ne opozarja s posebnimi znaki, a lahko, če ga je preveč, v našem telesu povzroči veliko katastrofo. Je namreč eden glavnih krivcev za razvoj srčno-žilnih bolezni. Še dobro, da ima naravnega nasprotnika – rastlinske sterole.

UKC LJ odsvetuje novo zdravljenje multiple skleroze
Potem ko smo poročali o najnovejšem zdravljenju multiplo skleroze s širjenjem ven, pa so danes na nevrološki kliniki UKC Ljubljana odsvetovali tovrstno zdravljenje, saj to področje še ni dovolj raziskano.

Zakaj je dobro poznati raven holesterola v krvi?
Raziskave kažejo, da ima v Sloveniji več kot 70 odstotkov ljudi povišano raven skupnega in slabega (LDL) holesterola. Podatki so zaskrbljujoči, saj je povišan holesterol eden ključnih dejavnikov tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja.

Kostanjev panj
Jesen je čas kostanjev, zato lahko v teh jesenskih dneh pripravite sladico iz kostanjevega pireja, čokolade in mandljev. Tukaj je recept za deset oseb.

Piščančje meso erevan
Priprava je povsem preprosta. Piščančje meso začinite z gruzijsko mešanico začimb, potem nanj položite sir in ga zvijte ter popecite. Zraven posrežite riž z rozinami.

Jogurt z orehi in medom
Jogurt, orehi in med so odlična kombinacija in z malo truda lahko iz teh treh sestavin pripravite okusno sladico. Predstavljamo vam recept za štiri osebe.

6 razvad, ki jih opustite
Res je, da je včasih treba tudi nekoliko grešiti in si privoščiti kakšno tablico čokolade več ali pa se obuti v ubijalsko visoke pete, v katerih smo videti izvrstno. Kljub vsemu pa je dobro, da te in še nekatere druge nezdrave navade niso del našega vsakdana. Kako se jih lahko znebimo in katere so tiste, ki najbolj škodujejo zdravju?

Zakaj je dobro poznati raven holesterola v krvi?
Raziskave kažejo, da ima v Sloveniji več kot 70 odstotkov ljudi povišano raven skupnega in slabega (LDL) holesterola. Podatki so zaskrbljujoči, saj je povišan holesterol eden ključnih dejavnikov tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja.

Cool solata
Si za zajtrk privoščite skoraj vedno ena in ista živila, na primer ovsene kosmiče, kruh s kakšnim namazom, jajca, sendivč? Potem za spremebno začnite dan s solato. A ne s kakršno koli solato, temveč s cool solato. Tukaj je recept za štiri osebe.

Rižota 'na belo'
Rižota 'na belo' je okusna kombinacija riža in raznovrstne zelenjave ter stročnic. S takšnim obrokom organizmu zagotovimo veliko vitaminov in mineralov.

Gruzijska bedrca
Tokrat vam predstavljamo recept za piščančja bedrca v jogurtovo-medeni omaki z veliko raznolike zelenjave, začinjeno z začimbo hmeli suneli. Takšen obrok ima maščobe v sprejemljivih vrednostih, poleg tega je bogat tudi z vlakninami.

Resnica o nevarnem holesterolu
Čeprav se o holesterolu veliko piše in govori, pa zdravniki opažajo, da ljudje o njem ne vedo dovolj. Vsi sicer vedo, da obstaja slab holesterol, ki povzroča aterosklerozo in bolezni srca in ožilja, ne vedo pa, da vsa hrana, ki vsebuje maščobe, ni nujno škodljiva.

Bananina krema
Če si želite pojesti nekaj sladkega, a ne tako zelo redilnega in nezdravega, potem lahko pripravite okusno bananino kremo, v katero dodate tudi ekstrakt vanilije in polnozrnate kekse. Predstavljamo vam recept za štiri osebe.

Eksotične bučke
Bučke so izredno primerne za prehrano bolnikov, ker so nizkokalorične, lahko prebavljive in nevtralnega okusa. Predstavljamo vam recept za štiri osebe.

Sardine z gorčico
Imate radi ribe, vendar ste se jih nekoliko naveličali, ker jih pripravljate na vedno enak način? Potem vas bo morda razveselil tale recept za namaz iz sardin in gorčice.

Teletina po mediteransko
Ker se poletje počasi končuje, jesen pa nezadržno bliža, se lahko v tople poletne dni vrnete s hrano, pripravljeno po mediteransko. Tokrat vam prestavljamo recept za mediteransko teletino.

Rapsodija
Če želite sebi in svojim bližnjim pripraviti zdravo večerjo, potem je rapsodija prava izbira. Njene glavne sestavine so namreč piščančje meso, ki ima veliko beljakovin in malo slabih maščob, ter zelenjava, ki je bogata s številnimi vitamini in minerali.

Snežene kepe
Snežene kepe spadajo med sladice, katerih vonj in okus nas vračata v kuhinjo naših babic. Ker pa vsebujejo kar nekaj holesterola, z njimi ne smemo pretiravati in si jih privoščimo le občasno.

Kar o orgazmu še niste vedeli …
Nekateri do vrtoglavega vrhunca pridejo z zelo malo truda in skorajda vedno, spet drugi se morajo zanj še kako truditi in potiti. Nekateri imajo z doseganjem orgazma resne težave, drugi ga jemljejo za nekaj samoumevnega. Kakor koli, tu je nekaj zanimivih trditev in dejstev o orgazmu.

Grška solata
Grška solata je tipični primer obroka iz sončnega Sredozemlja. Ta solata nam nudi bogastvo okusov in barv, ki našemu organizmu podari veliko antioksidantov, zaveznikov v boju s prostimi radikali.

Kako ustvariti uspešno ljubezensko zvezo?
Ste še vedno sami, ker so bile vse vaše prejšnje zveze pravi polom? Čutite pritisk ljudi, ker ne najdete primernega partnerja? Ameriški psihoterapevt Andrew G. Marshall razkriva način, kako najti primernega partnerja in imeti zdrav partnerski odnos.

Dvobarvna kremna juha
Odlično uravnotežen obrok, z uravnoteženim razmerjem maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin, majhno vsebnostjo holesterola in natrija ter precejšnjo količino dietnih vlaknin. Zaradi navedenih lastnosti lahko v tej kremni juhi uživajo prav vsi.

Pilav z jagnjetino
Mlada jagnjetina predstavlja odličen vir beljakovin, saj vsebuje vse esencialne aminokisline, ki jih človekov organizem ne more sintetizirati, so pa nujno potrebne za sintezo beljakovin.

Ananasova torta s piškoti
Tokrat vam predstavljamo recept za slastno in osvežilno torto iz skute, ananasa in piškotov. Uživajte v okusu te sladice, vendar ne pozabite velikost porcije prilagoditi svojim energijskim potrebam.

Jutranja krema
Si za zajtrk skoraj vedno pripravite jajca, kruh z margarino in marmelado ali rogljiček, zdaj pa ste se naveličali vedno istega zajtrka? Potem si pripravite jutranjo kremo!

Tofu z ostrigarji
Če obožujete gobe in sojo, potem vam bo tofu z ostrigarji verjetno zlahka šel v tek. Predstavljamo vam recept za štiri osebe.