Vizita.si

Imunski sistem

Prehrana 10. 12. 2025 03.55

5 napak pri uživanju probiotikov, zaradi katerih ti morda ne delujejo

Probiotiki so v zadnjih letih postali sinonim za zdravo prebavo in močan imunski sistem.

Novice 10. 12. 2025 03.55

Vaše telo ob stresu misli, da se vsak dan 'borite z levom', opozarjajo antropologi

Nova raziskava razkriva, da naš organizem ob kroničnem stresu reagira, kot da bi bil nenehno izpostavljen smrtonosni nevarnosti.

Zdravje 10. 12. 2025 03.53

Tako si boste zagotovili, da vedno dobite dovolj spanca

Spanje ni le čas počitka, temveč ključen biološki proces, ki vpliva na delovanje možganov, imunski sistem in presnovo.

Vitamini in minerali 10. 12. 2025 03.32

Vitamin B6: 7 živil, ki ga vsebujejo več kot banane

Vitamin B6, znan tudi kot piridoksin, je ključni vitamin skupine B, ki sodeluje v več kot 200 biokemičnih reakcijah v telesu.

Zdravje 09. 12. 2025 11.42

NIJZ: Cepljenje ostaja najučinkovitejša zaščita

Epidemiološka slika gripe v Sloveniji kaže na naraščajoče število okužb, prevladujejo novi sevi influence A(H3N2).

Prehrana 07. 12. 2025 03.18

Ne le posladek, ampak tudi zdrav napitek

Ali bi skodelica vroče čokolade, pripravljena na pravilen način (z zmanjšano vsebnostjo sladkorja in uporabo kakovostnega kakava), lahko prinesla številne zdravstvene koristi, kot so podpora delovanju srca, izboljšanje razpoloženja, zagotavljanje mineralov in stabilizacija krvnega sladkorja?

Vitamini in minerali 06. 12. 2025 03.43

Vitamin D: zakaj ga ima skoraj vsak premalo in kakšne so posledice, ki jih ignoriramo

Vitamin D je postal nov "tihotapec" sodobnih zdravstvenih težav...

Prehrana 05. 12. 2025 03.19

7 živil z več vlakninami, kot jih ima polnozrnati kruh

Polnozrnati kruh je pogosto predstavljen kot sinonim za vlaknine, a kot piše Harvard Health, obstajajo živila, ki ga po vsebnosti vlaknin močno presegajo.

Vitamini in minerali 04. 12. 2025 03.20

Razlika med folati in folno kislino: kaj res potrebujete?

Folati in folna kislina sta pogosto uporabljena izraza, ki opisujeta isto skupino vitaminov, in sicer specifično vitamin B9. A kot piše Harvard Health, med njima obstaja pomembna biološka razlika, ki vpliva na to, kako naše telo ta vitamin presnavlja in uporablja.

Novice 03. 12. 2025 09.54

Koliko vitamina D potrebujemo? To so smernice za zadostno preskrbljenost z vitaminom D v Sloveniji

Vitamin D je v zadnjih desetletjih postal eno najpogosteje raziskovanih hranil, saj ima poleg klasične vloge pri zdravju kosti in mišic tudi pomembne učinke na imunski sistem, presnovo sladkorja, živčevje in celo na pojavnost nekaterih vrst raka.

Zdravje 02. 12. 2025 03.19

Zakaj se nekateri pogosteje prehladijo? Dejavniki, ki jih pogosto spregledamo

Prehlad je ena najpogostejših okužb dihal, ki jo povzročajo različni virusi, predvsem rinovirusi.

Zlata leta 01. 12. 2025 03.58

Daljše in vitalnejše življenje: navade, ki dokazano podaljšujejo življenje

Če bi obstajala ena sama formula za dolgo življenje, bi jo že vsi poznali.

Prehrana 01. 12. 2025 03.30

7 živil, ki prekosijo ohrovt po vsebnosti vitamina K

Ohrovt slovi po visoki vsebnosti vitamina K, a obstaja sedem živil, ki ga po tej vrednosti celo prekašajo.

Zlata leta 30. 11. 2025 03.52

Živila, ki bi jih morali jesti pogosteje, če želimo dočakati sto let

Če bi obstajala formula za dolgo življenje, bi bila verjetno zapisana predvsem v prehrani.

Zdravje 30. 11. 2025 03.43

Zakaj je lahko pitje surovega mleka škodljivo za zdravje?

Surovo mleko je lahko nevarno, ker vsebuje bakterije, ki lahko povzročijo hude okužbe.

Simptomi in bolezni 30. 11. 2025 03.41

Za koga je vnetje žolčnika najbolj nevarno?

Vnetje žolčnika (holecistitis) je resno stanje, ki nastane najpogosteje zaradi zamašitve žolčnih vodov z žolčnimi kamni.

Zdravje 27. 11. 2025 03.59

Ne morete zaspati? To vam lahko pomaga

Težave s spanjem so ena najpogostejših zdravstvenih težav sodobnega časa.

Zdravje 26. 11. 2025 10.50

Kakšna je razlika med vitaminom D2 in D3?

Vitamin D2 in D3 sta dve različni obliki vitamina D. D2 prihaja iz rastlin, D3 iz sonca in živalskih virov, raziskave pa kažejo, da je D3 učinkovitejši pri dvigovanju ravni vitamina D v krvi.

Prehrana 26. 11. 2025 08.25

7 živil, ki imajo več vitamina C kot kivi

Kivi je dolgo veljal za kralja vitamina C. Pa je še vedno 'glavni'?

Bolezni 26. 11. 2025 03.48

Za koga je pljučnica lahko nevarna?

Pljučnica je akutna okužba pljučnega tkiva, ki lahko prizadene vsakogar, a kot piše Mayo Clinic, je njen potek močno odvisen od starosti, splošnega zdravja in prisotnosti kroničnih bolezni.

Imunski sistem 26. 11. 2025 03.40

7 načinov za krepitev imunskega sistema, ki dejansko delujejo

Krepitev imunskega sistema ni zgolj sezonska skrb, temveč dolgoročna naložba v zdravje.

Prehrana 25. 11. 2025 15.35

7 živil, ki imajo še več antioksidantov kot brusnice

Brusnice so bogate z antioksidanti, vendar imajo številna druga živila lahko še višjo antioksidativno moč. Med njimi izstopajo temno obarvana živila, bogata s polifenoli, antocianini in drugimi zaščitnimi rastlinskimi spojinami.

Zdravje 25. 11. 2025 03.59

Dve komponenti zdravja, ki ju prepogosto zanemarjamo

Ko govorimo o zdravju, večina ljudi pomisli na telesno vadbo, preventivne preglede ali prehranske dodatke.

Prebava 25. 11. 2025 03.49

Zakaj pozimi resnično zbolimo? Krivec ni mraz, ampak naš življenjski slog

Vsako leto, ko se temperature spustijo in se dnevi skrajšajo, se ponovi ista zgodba: prehladi, gripe, viroze in ponavljajoče se okužbe, ki jih pogosto pripisujemo mrzlemu vremenu. A naš imunski sistem je občutljiv ekosistem, ki se odziva na kombinacijo dejavnikov. In pozimi se prav vsi ti dejavniki hkrati poslabšajo. Torej vreme ni tisto, ki nas spravi v posteljo. Krivi smo predvsem mi sami in način življenja, ki v hladnem delu leta oslabi naše naravne obrambne mehanizme.

Aktivno življenje 25. 11. 2025 03.23

Tako se lahko testirate in ugotovite, v kakšni kondiciji ste

Ko govorimo o telesni kondiciji, večina ljudi pomisli na videz ali telesno težo.

Prehrana 24. 11. 2025 15.33

Zakladnica hranil, a tudi past za občutljive želodce

Cvetača je v zadnjem desetletju postala prava kulinarična ikona. Kot poroča Harvard Health, je njen vzpon povezan z globalnim trendom zmanjševanja vnosa ogljikovih hidratov – iz priloge se je prelevila v osnovo za riž, pire, celo pice.

Prehrana 24. 11. 2025 03.22

Naravni probiotik za močan imunski sistem in zdravo črevesje

Kislo zelje je ena najbolj prepoznavnih tradicionalnih jedi, ki se ponaša z bogato zgodovino in osupljivimi zdravstvenimi prednostmi. V hladnih mesecih, ko je telo najbolj izpostavljeno prehladom in okužbam, kislo zelje ponuja naravno rešitev za krepitev imunskega sistema in zdravje prebave. Poleg tega je zaradi svoje bogate hranilne vrednosti prava superhrana, ki jo je vredno vključiti v vsakodnevno prehrano.

Zdravje 23. 11. 2025 03.15

Toliko ur spanca dejansko potrebujete

Spanec je ena izmed najpomembnejših dejavnosti za naše telo in um. Kljub temu pa v sodobnem življenju pogosto zanemarjamo pomen kakovostnega spanca. Veliko ljudi se sprašuje, koliko ur spanca je dejansko potrebnih za optimalno zdravje.

Aktivno življenje 22. 11. 2025 03.50

Kdaj na sprehod v mrzlem vremenu in zakaj je to tako koristno?

Sprehodi v naravi so odlična priložnost za sprostitev, izboljšanje počutja in telesne kondicije. Tudi v mrzlih mesecih imajo svež zrak, naravna svetloba in gibanje številne koristi za naše zdravje.

Okužbe in zastrupitve 21. 11. 2025 03.37

Pljučnica: Kakšni so simptomi in kako poteka zdravljenje?

Pljuča so največji del dihal in skoraj povsem zapolnjujejo naš prsni koš. V njih se iz ozračja izmenjuje kisik z ogljikovim dioksidom iz tkiv. Pljuča ne pozabljajo in se ne obnavljajo, zato je skrb zanje izjemno pomembna.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1331