PREHRANA

Zmanjša možnost za razvoj raka na črevesju, pomaga pri hujašanju in preprečuje težave s srcem
Kivi je znan kot sadež večne mladosti in zdravja, saj vsebuje ogromno vitaminov, mineralov in preostalih snovi, ki blagodejno učinkujejo na človeški organizem. Med njimi najbolj izstopajo vitamin C, kalij in folna kislina.

S temi živili obnovite črevesno floro v 24 urah
Zdravo črevo je temelj vašega splošnega zdravja in dobrega počutja. Toda kakšna je najboljša prehrana, ko gre za zdravje črevesja in celotnega prebavnega sistema? Katera je najboljša hrana in kateri se morate izogibati?

To so najpogostejši vzroki glavobola
Glavobol ali bolečina v obrazu se pojavita zaradi različnih razlogov, tudi intenzivnost le-teh je lahko izjemno različna. Hujša bolečina, ki traja dlje časa, je običajno posledica migrene, glavobolov v rafalih ali trigeminalne nevralgije. Če je bolečina nenadna in nima jasnega vzroka, je prav, da obiščete zdravnika. Prav tako, če bolečino spremljajo še slabost, omotica in motnje vida.

Kako prepoznamo srčno popuščanje?
V Slovenji imamo okoli 30 tisoč bolnikov s srčnim popuščanjem, medtem ko nekateri niti ne vedo, da njihovo srce ne deluje tako, kot bi moralo, in slabše počutje pripišejo drugim stvarem.

Dr. Marija Pfeifer: 'Brez hormonov ni življenja. In če so uravnovešeni, se bolje počutimo.'
Ko pomislimo na hormone, se največkrat spomnimo na estrogen, testosteron ali kortizol, toda v našem telesu jih je še več. “Čisto v vsakem delu našega telesa delujejo,” pove prof. dr. Marija Pfeifer. "Brez hormonov ni življenja. In če so uravnovešeni, se tudi mi bolje počutimo." Kako pa dosežemo, da so naši hormoni v ravnovesju?

Na to živilo nikakor ne smete pozabiti
Stročnice so živilo, ki bi se moralo redno znajti na vašem krožniku, če želite čim dlje živeti zdravo in polno. Kot del uravnotežene in zmerne prehrane stročnice pomagajo pri uravnavanju telesne teže, morali pa bi jih uživati tudi tisti, ki imajo težave s holesterolom, tlakom in sladkorjem. Brez njih si ni mogoče predstavljati niti zdrave prehrane vegetarijancev in veganov. Izbira je pestra, zato le posezite po fižolu, čičeriki, leči, soji, grahu …

Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan pojeste avokado?
Ljudje so se dolgo časa dobesedno bali maščob in redno šteli kalorije, ki jih zaužijejo. A danes je že dobro znano, da se zdravim maščobam ni treba izogibati. Še več. Naše telo jih nujno potrebuje. Zdrave maščobe pa vsebuje tudi avokado. Preverite, kaj se zgodi z našim telesom, če ga uživamo redno.

Zakisanost telesa lahko privede do različnih bolezenskih težav
Kadar imamo porušeno kislinsko bazično ravnovesje v telesu, lahko nastopi zakisanost ali acidoza telesa. Ta lahko privede do različnih zdravstvenih težav. Zato je pomembno prepoznati znake zakisanosti ter svoje telo razstrupiti različnih toksinov, ki so se skozi določeno obdobje nabrali v našem telesu.

Poznate pozitivne učinke kokosovega kisa?
Kokosov kis je pri nas manj poznan, v jugovzhodni Aziji in nekaterih regijah Indije pa ga uporabljajo že več stoletij. V primerjavi z jabolčnim kisom je kokosov ugodnejši za človeka, saj že v svoji naravni obliki vsebuje kulture, ki sprožajo proces fermentacije.

Sedem živil, ki škodijo prebavi, in pet, ki jo spodbujajo
Teoretično naj bi naše telo prebavilo katero koli vrsto hrane, ki jo zaužijemo. Toda spremembe v proizvodnji in pripravi hrane ter sedeči življenjski slog pomenijo, da se naši želodci ne odzivajo več tako dobro v vseh situacijah.

Kako zdravimo ledvične kamne?
Normalno ima človek dve ledvici, vsaka pa ima sečevod, po katerem odteka seč iz osrednjega zbiralnega predela ledvic v sečni mehur. Osnovna funkcija ledvic je prečiščevanje odpadnih presnovkov, odvečne količine natrija in vode iz krvi ter njihovo odstranjevanje iz telesa. Kako pa se spopasti s stanjem, ko v ledvicah nastanejo kamni?

Kdo so fleksitarijanci?
Beseda fleksitarijanstvo je pravzaprav izpeljanka iz dveh besed – fleksibilnost in vegetarijanstvo. Torej gre za princip prehranjevanja, pri katerem se posameznik večino časa drži vegetarijanskih pravil, občasno pa poseže po mesni dobroti, kot so ribe in pršut.

Zdrav zajtrk za zmanjševanje vnetij v telesu
Če ste taki kot večina ljudi, verjetno vsak dan vedno znova jeste enak zajtrk, ki se ga sčasoma že naveličate. V tem primeru vam predstavljamo recept za zajtrk, ki vam bo pomagal izgubiti nekaj odvečnih kilogramov in zmanjšati vnetja v telesu.

Čistijo telo, izboljšujejo prebavo, odpravljajo stres
Šparglji so ena od prvih vrst spomladanske zelenjave, ki vam po dolgi in mrzli zimi povrne minerale in vitamine, ki jih potrebujete, da lahko v pomlad vstopite polni energije. Pravijo jim tudi znanilci pomladi, saj se njihova sezona prične aprila, a v izobilju se jih lahko naužijemo prav v začetku maja.

Živila, ki jih morate uživati zdaj
Topli spomladanski in poletni meseci se ne vrtijo le okoli sladoleda, ampak prinašajo tudi zdravo, sočno in okusno sadje in zelenjavo. Še posebej priporočljivo pa je, da v toplem juniju zaužijete naslednja superživila.

10 težav, zaradi katerih vam je nerodno obiskati zdravnika, pa bi ga morali
Kadar gre za bolezni spolovil, od erektilne disfunkcije do sumljivega izcedka iz nožnice, se večina ljudi sprva poslužuje spletnih brskalnikov in forumov, saj jim je nerodno odpraviti se do zdravnika in povedati za simptome, ki jim povzročajo preglavice.

Zamrznjeno sadje in zelenjava: kako zdravo je?
V tem delu leta, ko je na voljo manj lokalnega svežega sadja in zelenjave, je bolj zdravo poseči po zamrznjenem kot pa po tistem, ki so ga svežega pripeljali iz oddaljenih krajev, pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Zamrznjeno sadje in zelenjava ima veliko več vitaminov in mineralov kot sveže, a nesezonsko, ki je prepotovalo mnogo kilometrov.

Učinkovit način lajšanja simptomov zgage in refluksa
Tudi vas pogosto muči zgaga? Da bi si znali pomagati, morate najprej vedeti, kaj zgaga sploh je in kaj jo povzroča. Najpogosteje se pojavi, kadar se prenajedamo, ker jo med drugim povzročajo tudi nekatera živila, prevelik pritisk na želodec in ležanje takoj po obroku, pa se marsikdo s pekočim občutkom bori vse leto. Namreč, kadar pojemo preveč, zlasti nezdrave hrane, začne naš želodec izločati preveč kisline, ki prodre v požiralnik in draži njegovo občutljivo sluznico. Običajno to preprečuje loputa, ki pa se vse hitreje odpira, da bi lahko pogoltnili vse več hrane, ki si jo naložimo na krožnik, in škoda je kmalu narejena. Na srečo obstaja rešitev za simptome zgage in refluksa.

Vam pogosto trza oko? Preverite, kdaj je čas za obisk zdravnika
Trzanje očesa, blefarospazem ali miokimija, je pravzaprav trzanje očesne veke in se lahko pojavi v spodnjem delu očesa ali v zgornji veki. Pojavi se lahko zaradi različnih dejavnikov, kot so stres, izčrpanost, prekomerno gledanje v računalniški ali mobilni ekran ter prekomerno pitje alkohola in kofeina. Ponavadi trzanje izzveni samo od sebe, obstaja pa nekaj ukrepov, s katerimi si lahko v primeru, da vas trzanje očesa moti, pomagate.

Tega o soli mogoče še ne veste
Škodi nam več kot 5 gramov soli na dan. A tudi, če je zaužijemo manj kot 1,4 grama. Pa je bolje poseči po nerafinirani? Ali je povsem zdrava tudi rafinirana? Vse dileme o soli sta nam razrešili dve prehranski strokovnjakinji.

Katera hrana zmanjša utrujenost?
Čutite, kako ste vsak dan veliko prehitro utrujeni, čeprav vas še vedno čaka kopica neodložljivih obveznosti? Če si ne morete privoščiti sproščujočega dopusta, preverite, kako si lahko pomagate drugače.

Epidemija Covid-19 pomembno vpliva na prehranjevalne navade Slovencev
V Sloveniji so bili po razglasitvi epidemije Covid-19 uvedeni ukrepi, ki so vplivali tudi na področje preskrbe s hrano in način prehranjevanja prebivalcev. V okviru mednarodne raziskave Food-Covid19 je Inštitut za nutricionistiko konec aprila izvedel obsežno raziskavo o vplivu epidemije na tem področju. Prvi izsledki raziskave kažejo, da so gospodinjstva v času epidemije za preskrbo s hrano bistveno manj uporabljala večje trgovine, medtem ko se je znatno povečal obseg naročanja živil na dom.

Ste vedeli, da lahko jeste tudi cvetove rož?
Ne le zelenjava in zelišča, užitno je tudi marsikatero cvetje, pove prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Sama s pisanimi cvetovi popestri solato, uporablja pa jih tudi kot bolj zdravo dekoracijo sladic, juh in celo mesa.

Za debelost so lahko krivi tudi hormoni! Preverite, kdaj
Prekomerna telesna teža in debelost negativno vplivata na naše psihofizično zdravje. O tem ni dvoma, in čeprav si težko priznamo, hitro občutimo posledice odvečne telesne teže: boleči sklepi, bolečine v hrbtenici, otekanje nog, utrujenost, slabo počutje in morebitne številne druge hujše, tudi psihične posledice.

Glivica, ki jo pogosto spregledajo celo zdravniki
Mnogi se spopadajo z utrujenostjo, pogostimi glavoboli, ekcemi na koži, zamegljenim vidom, depresijo, pogostimi glivičnimi vnetji in drugimi težavami, za katere pa zdravniki preprosto ne najdejo vzroka in jih vedno znova pošljejo domov, češ da ne gre za nič resnega. A počutje je še vedno slabo. Eden izmed razlogov je lahko tudi prekomerno razraščena glivica kandida.

Deluje protivnetno, izboljša prebavo in krepi imunski sistem
Ananas je okusno tropsko sadje, ki je bogato z antioksidanti, vitamini in zdravimi hranili. Ljudje uživajo ananas zaradi njegovih protivnetnih učinkovin, dobrobiti za prebavo in za krepitev imunske odpornosti. Pomaga preprečevati tudi nekatere bolj resne bolezni.

Jabolčni kis zjutraj na tešče. Napaka, ki jo delamo prepogosto
Jabolčni kis ima številne dobrodejne učinke na naše telo. Ti so v zdravilstvu dobro poznani dolgo časa. Prav zato mnogi ljudje z jabolčnim kisom pričnejo že dan in pijejo že zgodaj zjutraj, da bi prebudili svojo presnovo. A previdno, da ne bi naredili napake, ki jo delamo prepogosto.

Močan antioksidant, ki varuje pred številnimi boleznimi
Maline so izjemno bogate z antioksidanti, zaradi česar so ne samo okusen, ampak tudi zelo zdrav sadež. Poleg tega so bogate še z elaginsko kislino – fenolno spojino, ki varuje pred rakom in preprečuje razrast rakavih celic. Tu je 6 pozitivnih učinkov malin na naše zdravje, ki jih morate poznati.

10 presenetljivih zdravih živil za na žar
Pomlad je tu in to pomeni tudi, da bomo zunaj pekli na žaru. A ni treba, da nam naši pikniki, ki jih imamo tako radi povzročajo odvečne kilograme. Na žar lahko 'vržemo' tudi nekatera bolj zdrava živila. Tu je nekaj, na katere zagotovo niste pomislili.

Znanilci pomladi, ki prečistijo naše telo
Špargljem pravijo tudi znanilci pomladi, saj se njihova sezona začne v začetku aprila, njihov vrhunec pa je med prvomajskimi prazniki. Šparglji so ena prvih vrst pomladne zelenjave, ki so odlični za naše telo, saj nam po dolgi zimi povrnejo minerale in vitamine, ki jih potrebujemo, da lahko v pomlad vstopimo polni energije.