ZDRAVIH

10 načinov za spomladansko 'čiščenje' prehrane
Navadno govorimo o spomladanskem čiščenju stanovanja, morda pa je prišel čas, da spregovorimo tudi o 'čiščenju', bolje rečeno, spremembi naše prehrane. Zima se počasi končuje, zato bi bilo dobro, da tudi prehrano prilagodimo letnemu času.

Kaj odvajanje blata pove o vaši prebavi?
Redno odvajanje blata je osnova zdrave prebave. Res pa je, da ima besedica 'redno' pri tem precej relativen pomen. Nekateri namreč blato odvajajo trikrat dnevno, drugi samo vsake tri dni - in v obeh primerih gre lahko za redno odvajanje blata, če ni prisotnih bolečin, neznačilne barve in nenavadnih vonjav. Kako torej sploh vedeti, da z našo prebavo nekaj ni v redu?

Kakšna je vloga maščob pri vzdrževanju zdrave telesne teže?
Maščobe so pomembna hranila, ki igrajo ključno vlogo pri vzdrževanju zdrave telesne teže in splošnega zdravja.

Zakaj bi morali za hujšanje jesti živila, ki imajo veliko 'volumna'?
Uživanje živil, ki imajo veliko 'volumna', pomeni uživanje več zdravih živil, hitrejšo sitost in več zdravja!

5 preprostih navad zdravih ljudi
Večinoma si vsi želimo, da bi bili v kar najboljši formi, a zakaj bi ostali samo pri željah, če lahko že danes začnemo delati na spremembah na bolje. Pri tem nam bodo zagotovo pomagale tudi bolj zdrave navade, ki jih lahko umestimo v svoj življenjski slog. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Zato bi morali po teh živilih posegati pogosteje
Prebava ima izjemno pomembno vlogo v našem telesu. Vpliva na absorpcijo hranil v krvni obtok in na raven energije v telesu. Zanemariti ne gre niti vpliva na imunsko odpornost, miselne procese ter splošno zdravje. Glede na to, da prebavnih procesov ne vidimo s prostim očesom, lahko vplivamo samo na vstopno točko hrane v telo, kar pomeni, da lahko s pravilno izbiro živil do neke mere vplivamo tudi na to, kako hitro se bo hrana prebavila.

9 nasvetov, kako prenehati uživati nezdravo hrano
Nezdrava hrana običajno zajema ultra predelano hrano in pijačo, kot so hitra hrana, gazirane pijače, sladkarije, piškoti in slani prigrizki. Ta živila na žalost predstavljajo velik del prehrane večine ljudi.

Starejši odrasli, ki manj spijo, imajo večjo verjetnost, da bodo zboleli za več kroničnimi boleznimi
Nove raziskave kažejo, kako pomembno je poskrbeti za kakovostno spanje.

5 najbolj zdravih semen, ki jih lahko dodamo v prehrano
Vključevanje semen v prehrano je odličen način, kako povečati vnos hranil, kot so beljakovine, vitamini, minerali in zdrave maščobe. Poleg tega so semena pogosto polna antioksidantov in vlaknin, kar prispeva k splošnemu zdravju.

Ali je res slabo jesti po 8. uri zvečer? To morate vedeti
Ljudje se med seboj razlikujemo po številnih značilnostih in navadah. Ena izmed slednjih je seveda tudi ta, ali (lahko) uživamo hrano pozno zvečer ali ne. Bolje rečeno, ali je morda bolje, da je ne bi? Ali je res tako slabo jesti po 8. uri zvečer?

To se zgodi, če jemo preveč mastne hrane
Naše telo potrebuje (zdrave!) maščobe za pravilno in optimalno delovanje. A govora je o zdravih maščobah v normalnih mejah.

Lahko preprosto izpiranje ust napove tveganje za bolezni srca?
Bi lahko preprosto izpiranje ust, ki preverja raven belih krvnih celic, napovedalo tveganje za bolezni srca? Raziskovalci menijo, da je odgovor pritrdilen.

6 razlogov, zakaj je zajtrk najpomembnejši obrok dneva
Zakaj zajtrk imenujemo 'najpomembnejši obrok dneva'? Kot bomo lahko videli, obstaja precej dober razlog.

Lahko debelost vpliva na možgane?
Raziskovalci Univerzitetnega kliničnega centra Leiden na Nizozemskem so pregledali z magnetno resonanco narejene slike možganov kar 12 tisoč ljudi. Ugotovili so povezavo med debelostjo in večjim tveganjem za pojav sprememb v možganih, poročajo na strani Združenja radiologov Severne Amerike. Ni pa še jasno, kaj točno te spremembe povzroča ter kaj za posameznika pomenijo.

Če spadate v to skupino, ne bi smeli piti piva
Vam lahko pivo škodi? Zakaj in kdaj, bolje rečeno, za koga je pivo lahko škodljivo?

Če imate težave s ščitnico, se izogibajte tem živilom
Ščitnica ima ključno vlogo pri presnovi hormonov in uravnavanju metabolizma, skrbi pa tudi za številne druge funkcije. Če ne deluje pravilno, lahko povzroči mnoge simptome in težave, posledično pa morajo bolniki paziti tudi pri prehrani. Poglejmo, kaj so o tem zapisali na index.hr in health.

7 živil, ki vam bodo dala energijo in moč
Se počutite izčrpane, brez energije in brez volje za vsakodnevne izzive? Niste edini. Stresni življenjski slog, pomanjkanje spanca in nepravilna prehrana so pogosti krivci za pomanjkanje energije. Vendar pa obstaja način, kako naravno dvigniti svojo energijsko raven in se počutiti močnejše ter pripravljene na premagovanje vsakodnevnih nalog. V prvi vrsti s prehrano.

Kdo je nagnjen k pomanjkanju magnezija?
Magnezij je mineral, ki ima številne ključne vloge v telesu. Njegova pomembnost izhaja iz različnih funkcij, ki jih opravlja, in vpliva na različne vidike našega zdravja. Poglejmo si, na kaj vpliva magnezij, zakaj je pomemben, nekaj zanimivosti o tem mineralu, navsezadnje pa tudi, kdo je nagnjen k pomanjkanju?

Pomanjkanje magnezija lahko povzroči te težave
Magnezij je esencialen mineral, ki ima v našem telesu številne pomembne funkcije. Zakaj je pomemben za naše telo in kakšni so znaki pomanjkanja? Navsezadnje pa, kakšne težave povzroči pomanjkanje tega minerala?

Najslabše prehranjevalne navade za vaš metabolizem
Če kdaj, bi si morali ob koncu leta zazreti v svoje (prehranjevalne) navade in jih morda začeti z novim letom spreminjati.

Kako 'razstrupljanje' črevesja opraviti na naraven način?
'Razstrupljanje' črevesja lahko pomaga izboljšati vaše prebavno zdravje in je lahko popolnoma varno, če z njim ne pretiravate.

Idealna hrana za ta letni čas
Fermentirana živila bi lahko označili za idealno zimsko hrano. Najbolj poznamo kislo zelje in repo. Toda fermentiranih živil je še veliko več, tako da lahko res prav vsak najde tista, ki so po njegovem okusu. Z nutricistko smo se pogovarjali, kakšni so pozitivni učinki rednega uživanja takšne hrane.

Kakšni so simptomi toksoplazmoze?
Toksoplazmoza je okužba, ki jo povzroča parazit Toxoplasma gondii.

Kaj je meningokokni meningitis?
Nacionalni inštitut za javno zdravje (v nadaljevanju NIJZ) naj bi obravnaval primer smrti zaradi meningokoknega meningitisa. Poglejmo si, za kakšno bolezen gre.

Že ena porcija tega sadeža bi lahko zmanjšala slab holesterol
Ste vedeli, da avokadu pravijo tudi aligatorjeva hruška ali masleno sadje? Je vrsta jagodičevja, ki raste v toplih podnebjih. Toda kako nam lahko pomaga pri zmanjševanju slabega holesterola?

Načini, s katerimi se boste izognili pridobivanju kilogramov v zimskem času
Pozimi se pogosto znajdemo v skušnjavi, da posežemo po bolj kalorični hrani in postanemo manj aktivni zaradi hladnega vremena. To lahko privede do neželene pridobitve telesne teže. Kako lahko ohranimo zdravo težo tudi v hladnejših mesecih in se izognemo pridobivanju kilogramov?

5 razlogov, zakaj je juha idealen zaveznik za zdravje in hujšanje
Juha je lahko dodatek, lahko pa jo štejemo tudi kot glavni obrok, seveda je odvisno od tega, kakšna je in kako jo pripravimo. Študije v preteklosti so pokazale, da imajo ljudje, ki redno uživajo in se prehranjujejo z juhami, manj možnosti, da bi se zredili ali pa na sploh bili obilni, v primerjavi s tistimi, ki juhe nikdar ne uživajo.

Lahko preprečimo prehlad?
Prehlad, ki je najpogostejši v zimskih mesecih, navadno močno zmanjša našo produktivnost in poslabša počutje. Obstajajo načini, kako lahko preprečimo prehlad? Kako lahko v teh mesecih ohranimo lastno zdravje? V celoti prehlada in pogostih zimskih obolenj ne moremo preprečiti, lahko pa vsekakor naredimo ogromno.

Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste oreščke?
Kdaj ste nazadnje uživali oreščke? Če je bilo dolgo časa nazaj, razmislite in preberite, zakaj bi jih morali vplesti v svojo prehrano!

To prehransko dopolnilo lahko izboljša vaše počutje
Janez Rakovec je mlad podjetnik, ki se navdušuje nad trajnostnim in ekološkim kmetovanjem. V oddaji Štartaj, Slovenija: na podeželju predstavlja svojo linijo izdelkov EKO JANEZ. Gre za prehranska dopolnila iz modro-zelene alge, blagega okusa, ki blagodejno vplivajo na človeško počutje.