buče

Se redite? Morda ste alergični na nikelj!
Zadnja leta se je število oseb, ki trpijo za intoleranco na nikelj, bistveno povečalo. Težave pa ne povzročajo le kontaktne alergije, temveč lahko reakcijo povzročijo tudi živila, ki vsebujejo nikelj.

Katera živila so za ženske nepogrešljiva?
Pravil zdrave in uravnotežene prehrane bi se morali držati vsi, tako moški kot ženske. A nekaterim živilom se predvsem pripadnice nežnejšega spola ne bi smele odreči, saj so za njihov organizem še posebej koristna.

Znebite se podočnjakov
Ste se dobro naspali, vendar zjutraj ob pogledu v ogledalo še vedno vidite samo velike podočnjake? Na žalost pomanjkanje spanja in utrujenost nista edina krivca za potemnjeno kožo pod očmi, zaradi katere ste takoj videti veliko starejši.

Z bučo hokaido do boljšega vida
V teh sončnih dneh je naše oči dobro zaščititi s kakovostnimi sončnimi očali, saj škodljivi UV-žarki, ki jih je v teh dneh na pretek, povečujejo tveganja za bolezni oči. Ne le z očali, zdravje oči lahko ohranjate tudi z bučo hokaido, ki je vse bolj priljubljena tudi pri nas.

12 čudežnih snovi, ki poskrbijo za lepoto
Lepa postava še ne zagotavlja resnične lepote, pomembna je namreč tudi notranja lepota, ki je odvisna tudi od prehrane, s katero poskrbimo za svoje zdravje in vitalnost. Preberite, katerih 12 snovi bo pripomoglo, da bo vaše telo bolj zdravo in obenem tudi lepo.

Z bučo nad celulit
Buče so bogate z vlakninami, kalijem in betakarotenom, zato veljajo za enega najboljših naravnih sredstev proti celulitu. Pomagajo pri oblikovanju postave in ohranjanju telesne teže.

Čemaž proti holesterolu
Čemaž so poznali že stari Rimljani. Raste od marca do junija in cvete v aprilu in maju v gosto poraslih preprogah. Mladi listi so sveže zeleni in svetli, zraste od 25–30 centimetrov visoko. Lahko ga gojite, a čebulice posadite v vlažna tla pod drevesi in grmovjem.

VIDEO: Sanja prisega na sadje in zelenjavo
Družina Sanje Poljšak Pesan se dobro zaveda pomena zdrave prehrane. Prisegajo na sadje in zelenjavo, na njihovem jedilniku pa se pogosto znajdejo tudi gobje jedi.

Palačinke z bučo
Tudi sladice so lahko del zdrave prehrane, če jih uživamo v majhnih količinah. Predstavljamo vam recept za palačinke z bučo za 6 ljudi.

BUČA
Buče prihajajo iz Amerike. Uživali so jih Indijanci v Mehiki in srednji Ameriki. Evropski mornarji so buče prinesli v Evropo. V 17 stoletju so se pojavile v Angliji, zaradi svojih kulinaričnih odlik pa so se hitro razširile po vsem svetu.

Buča kot zdravilo in lepotilo
Lepotila iz bučnega mesa in olja so bila znana že Indijankam. V farmaciji pa so jih uporabljali že stari Grki, Rimljani in še posebej Kitajci.

Buča na bučo pogača
Bliža se noč čarovnic, ko bomo z bučami, izrezljanimi tako ali drugače, odganjali zle duhove. No, na ta dan pa si lahko privoščite tudi kakšno zdravo jed iz buč.

7 živil za povečanje odpornosti
V času prehladnih obolenj je dobro, da poskrbite za svoje telo in namesto hamburgerjev, čipsa, čokolade in drugih nezdravih prigrizkov, uživate zdravo hrano, ki vsebuje dovolj vitaminov in mineralov, da zaščitite telo pred virusi in bakterijami. Preverite, s katero hrano si lahko povečate odpornost.

Hrana za zdrave oči in boljši vid
Imate pogosto utrujene in razdražljive oči? Lahko si pomagate z uživanjem živil za zdrave oči ali pa poskusite z zeliščnimi pripravki in masažo. Preverite, katera živila so najboljša za oster vid.

Buče v kulinariki in zdravilstvu
Težko najdemo zelenjavo, ki bi jo lahko pripravili na toliko različnih načinov kot buče. Lahko so v glavnih ali stranskih vlogah, v vsakdanjih in slavnostnih obedih.

BUČA
Jesen je čas, ko nas razsveseljujejo buče. Tako tiste okrasne kot tudi jedilne. In vsako leto nas pridelovalci presenetijo s kakšno novo sorto. Sicer pa buče sodijo med najstarejše poznane gojene rastline. Bučne pečke naj bi grizljal že paleolitski človek pred 15.000 leti.

Bi imeli bučo na penisu?
Koteke so posušene buče, ki še danes služijo kot zaščita penisa nekaterim domačinom v Indoneziji. Uporabljajo jih v obredne namene, pa tudi v vsakdanjem življenju.

KUMARA
Kumaro so poznali že v antiki. Izjemno cenjena pa je bila tudi med zdravilci v Indiji, iz koder izvira. Njena dobra lastnost je tudi ta, da jo lahko uporabljate čez celo leto, četudi pride njen okus najbolj do izraza prav poleti. Je zelo zdrava, zato si jo v vročih poletnih dneh privoščite v osvežilni solati.