ga

Lahko pojemo preveč šunke?
Šunka je sestavni del tradicije velikonočne pojedine in samih velikonočnih praznikov. Velja za zdravo meso ali ne? Kako lahko tudi v prazničnih časih pazimo na svojo prehrano? Več v nadaljevanju.

Zakaj se potimo?
Potenje je naraven proces, ki pomaga uravnavati telesno temperaturo, vendar pa je prekomerno potenje lahko neprijetna nadloga.

Sladki krompir – zakaj bi ga morali jesti več?
Sladki krompir je super živilo, ki lahko izboljša vaše zdravje na več načinov. Preverite, zakaj bi bilo dobro, da sladki krompir dodate k svoji prehrani in kako lahko koristi vašemu telesu.

Naravna zaščita pred virusi in bakterijami
Začimbe so neprecenljiva pomoč v vsaki kuhinji, saj skrbijo za bogat okus in lahko še tako preprosto jed spremenijo v pravo kulinarično poslastico. A njihova vloga seže še veliko dlje. Številne med njimi namreč blagodejno delujejo na zdravje in imunski sistem, pripomorejo lahko tudi k izboljšanju nekaterih bolezenskih stanj. Pod drobnogled smo vzeli dve, ki bosta v prihajajočih toplih mesecih še posebej aktualni.

Najboljše vaje za osebe z visokim krvnim tlakom
Kakšne vaje so optimalne za ljudi, ki imajo visok krvni tlak?

Prednosti vitamina B12: zakaj ga potrebujete v svoji prehrani?
Vitamin B12 je bistvenega pomena za telesno in duševno zdravje. Odkrijte prednosti tega vitamina in preverite, zakaj ga potrebujete v svoji prehrani.

Tega nikar ne delajte
Kljub temu, da veliko pozornosti namenimo skrbi za svoje lase, da bi bili ti čim lepši, zdravi in sijoči, se več kot polovica odraslih sooča z izjemno neprijetno nadlogo – s prhljajem. Ta se sicer največkrat pojavi v blažji obliki, a se ga vendarle številni sramujejo, celo tako zelo, da omejujejo svoje družabno življenje. Ni treba, da je temu tako, saj s pravilnim pristopom lahko uspešno kljubujete nadležnim belim luskam.

Imate tudi vi te simptome? Bolezen, ki je vrsta vnetnega artritisa
Ankilozirajoči spondilitis je vrsta vnetnega artritisa, ki povzroča vnetje hrbtenice.

Odličen vir vlaknin, ki ga najdemo v vsaki kuhinji
Splošno zdravje današnje populacije je vse slabše. Deloma k temu vsekakor prispeva sodobni hektični življenjski slog, veliko vlogo pa igra tudi prehrana. Uživamo preveč hitro pripravljene, mastne hrane, hranilna vrednost živil je zaradi sodobne pridelave in obdelave vse slabša. Strokovnjaki v zadnjem času opozarjajo predvsem na pomanjkanje vlaknin v naši prehrani, kar ima lahko dolgoročno resne posledice za naše zdravje. Katera živila bi se torej morala večkrat znajti na naših krožnikih?

Ste vedeli, da je treba umivati ta del telesa?
Četudi je popek nek 'samoumeven' del našega telesa, verjetno le malo kdo pomisli, da potrebuje kot vse drugo tudi slednji del umivanje. Poglejmo si, kako in zakaj.

Kako poskrbeti, da velikonočna pojedina ne obremeni prebave?
Prihaja velika noč, praznik šunke, pirhov, potice ter kopice drugih dobrot, pod težo katerih se bodo šibile naše mize. Privoščite si jih brez slabe vesti, saj se tovrstne priložnosti zgodijo le enkrat na leto. Ker pa zna obilna praznična hrana pustiti posledice v obliki napihnjenosti, občutka nelagodja v predelu trebuha, zgage in zaprtja, je dobro vedeti, kako lahko preženete tovrstne tegobe – in to na povsem naraven način!

Kako lahko sami preprečimo ali omilimo akne?
Akne in mozolji nam lahko povzročijo nemalo težav, še posebej, če se jih lotimo povsem napačno, na primer s stiskanjem, praskanjem, uporabo agresivnih izdelkov, prikrivanjem s težkimi pudri in podobno. In čeprav si želimo za svojo kožo samo najboljše, ji ravno s takimi dejanji delamo še več škode. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali do lepše in čistejše kože.

Prehranjevanje v času praznikov - bodite zmerni
Velikonočni prazniki imajo svoj pomen, večinoma pa jih povezujemo tudi z določenimi specialitetami in z okusno hrano – od šunke in jajc, pa vse do peciva. A prenajedanje, ki pride navadno skupaj z določenimi prazniki, tudi velikonočnimi, ima svojo ceno. Kako lahko brezskrbno in brez slabe vesti uživamo, hkrati pa še vseeno pazimo na 'zdravo mero'?

Kaj morate vedeti o 'muskelfibru' in kdaj k zdravniku?
Fenomen, ki je med ljudmi poznan kot muskelfiber, med strokovnjaki pa kot 'zakasnela reakcija bolečine v mišicah', je poznan vsakemu, ki je kdaj intenzivneje treniral ali pa, povedano po domače, pretiraval z vadbo.

To se zgodi, če uživate preveč sladkorja
Prevelik vnos sladkorja lahko povzroči resne zdravstvene težave, zato je zelo pomembno, da pravočasno ugotovite, ali pretiravate.

Kaj se zgodi, če iz prehrane odstranimo 'dodani' sladkor?
Sladkor najdemo v številnih živilih; v sadju, zelenjavi, mleku, siru in celo v žitih. Toda proizvajalci dodajajo različne oblike sladkorja in sirupa predelani in predpakirani hrani, kot so sladoled, piškoti, sladkarije in gazirane pijače, pa tudi manj očitnim izdelkom, kot so kečap, omaka za špagete, jogurt, kruh in solatni preliv.

Iščete zabaven način, da ostanete aktivni in uživate na prostem?
Nič več ne iščite! Vaša rešitev je SUP! V tem priročniku boste izvedeli vse, kar morate vedeti.

Zdrave (in koristne) navade, ki bi jih moralo v mladosti osvojiti vsako dekle
Zagotovo že veš, da nam nekatere navade škodujejo, medtem ko so druge zelo dobre. V mladosti pogosto gledamo na kratkoročne užitke, ne razmišljamo pa, kaj je za nas dobro na dolgi rok. V nadaljevanju ti predstavljamo zdrave navade, za katere je dobro, da bi jih osvojila že v mladosti, ker ti bo tvoje telo, pa tudi vse ostalo, kasneje zelo hvaležno.

Imunski sistem: kako deluje, genetika in preventiva
Optimalno delovanje imunskega sistema je bistvenega pomena za ohranjanje našega zdravja, a ga pogosto jemljemo za nekaj samoumevnega, dokler tudi sami ne zbolimo. Od trenutka, ko se rodimo, je naša prva obramba pred škodljivimi patogeni in drugimi nevarnimi tujki.

Kakšna dermalna polnila poznamo?
Minimalno invazivni postopki, ki vključujejo tudi dermalna polnila, v zadnjem času postajajo vse bolj priljubljeni. Zato ne čudi dejstvo, da se ljudje sprašujejo, kako natančno delujejo, kaj sploh so in katera možnost je najboljša zanje.

Vse fantastične koristi kefirja, ki jih morate poznati
Kefir vsebuje številne hranilne snovi in probiotike, prav zaradi tega pa je med mnogimi zelo priljubljen. Določeni posamezniki nanj prisegajo celo bolj kot na jogurt.

Nikar ne čakajte, da zbolite
Saj poznate tisti klišejski rek, da je zdravje naše največje bogastvo? Žal pa se tega ne zavedamo, dokler nas ali naše najbližje ne začnejo pestiti razne zdravstvene tegobe ali resne bolezni, ki bistveno poslabšajo kakovost našega življenja in nas ovirajo pri vsakodnevnih aktivnostih. Nikar ne čakajte, da vas bo telo samo opozorilo, da z vami nekaj ni v redu. Raje poskrbite za preventivo in s tem za bolj zdravo in varno prihodnost.

Kakšne so koristi bakra za naše telo?
Baker sodi med mikroelemente in ima pomembno vlogo v našem telesu, saj je odgovoren za številne fiziološke funkcije. Treba ga je uživati s prehrano, medtem ko nam lahko njegovo pomanjkanje povzroči nemalo težav. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Če imate visok krvni tlak, se izogibajte tem pijačam
Je jutranja kava lahko neugodna za tiste z visokim pritiskom?

Znaki, ki kažejo, da bi morali uživati več vlaknin
Prehranske vlaknine so odgovorne za zdravo prebavo in imajo preventivni učinek na pojav bolezni žilnega in prebavnega sistema, vendar različne raziskave kažejo, da jih ne jemo dovolj. Na srečo lahko pomanjkanje vlaknin zlahka prepoznamo, to pa so glavni simptomi.

Ste vedeli, da obstaja več vrst kožnega raka?
Ko je govora o kožnem raku, večina ljudi pomisli na melanom. A poznamo kar tri glavne vrste kožnega raka – bazalnocelični karcinom, ploščatocelični karcinom in melanom.

Vse, kar morate vedeti o mononukleozi
Mononukleoza, znana tudi kot 'bolezen poljubljanja', je okužba, ki jo povzroča virus Epstein-Barr.

Navezovanje stikov in prvi vtis – kako začeti?
Velikokrat govorimo o tem, kako pomemben je prvi vtis, ki ga dobimo o človeku ali pa ga drugi dobijo o nas. Mnogokrat se tudi sprašujemo, kako sploh začeti navezovati stike z drugimi, kako se približati človeku tudi in predvsem v tujini, če in ko smo popolnoma sami. Torej kje in kako začeti? O tem je tokrat spregovoril naš Oskar.

Bodite pozorni na simptome akutnega pankreatitisa
Kaj je akutni pankreatitis in kdaj in zakaj je lahko bolezen nevarna?

Če delate to, razmislite še enkrat
Vsi vemo, da je mleko izvrsten naravni vir kalcija, vendar se njegove koristi ne končajo pri tem mineralu. Ta vsebuje tudi beljakovine, obogatene vitamine in druge koristne snovi za naš organizem. V uravnotežene in raznovrstne obroke pa je dobro vključevati tudi druge mlečne izdelke, pri čemer naj bodo prva izbira lokalni in domači proizvodi.