Vizita.si

hrana za odpornost

Bolezni 06. 11. 2024 03.06

Kaj se zgodi, če uživamo preveč sladkorja?

Uživanje preveč sladkorja lahko ima številne negativne učinke na zdravje: od prekomerne telesne teže do težav s prebavo. V nadaljevanju predstavljamo najpogostejše.

Simptomi in bolezni 21. 10. 2024 04.57

Tako nevaren je lahko sladkor

Ko je govora o sladkorju, večina ljudi pomisli na čokolade, sladke prigrizke, tortice in vse druge izvrstne slaščice. V teh je res ogromno sladkorja, a najdemo ga – predvsem dodanega – tudi v vseh drugih živilih, za katera si tega morda sploh ne bi mislili.

Prehrana 24. 09. 2024 04.43

Ste že slišali za metabolični sindrom?

Prehitro uživanje hrane ne škoduje le našemu želodcu, temveč vpliva na skoraj vse organe v našem telesu.

Prehrana 11. 06. 2024 04.23

Kaj se dogaja v telesu, ko organizmu primanjkuje magnezija?

Znanstveniki z Univerze Minnesota so v delu 'Food as Information Examples of the Roles Nutrients Play' – Primeri, kako nutrienti vplivajo na organizem odkrili, kako hranljive vrednosti delujejo na določene organe in jim omogočajo, da opravljajo svoje naloge.

Dieta 04. 05. 2024 04.54

Kaj se zgodi, če redno uživamo jogurt?

Jogurt je mlečni izdelek, ki je priljubljen po vsem svetu zaradi svojega okusa in številnih zdravstvenih koristi. To osvežujoče živilo je bogato z beljakovinami, vitamini, minerali in probiotiki, ki pozitivno vplivajo na naše telo.

Prebava 12. 03. 2024 08.35

Zato bi morali po teh živilih posegati pogosteje

Prebava ima izjemno pomembno vlogo v našem telesu. Vpliva na absorpcijo hranil v krvni obtok in na raven energije v telesu. Zanemariti ne gre niti vpliva na imunsko odpornost, miselne procese ter splošno zdravje. Glede na to, da prebavnih procesov ne vidimo s prostim očesom, lahko vplivamo samo na vstopno točko hrane v telo, kar pomeni, da lahko s pravilno izbiro živil do neke mere vplivamo tudi na to, kako hitro se bo hrana prebavila.

Prehrana 26. 12. 2023 05.00

Idealna hrana za ta letni čas

Fermentirana živila bi lahko označili za idealno zimsko hrano. Najbolj poznamo kislo zelje in repo. Toda fermentiranih živil je še veliko več, tako da lahko res prav vsak najde tista, ki so po njegovem okusu. Z nutricistko smo se pogovarjali, kakšni so pozitivni učinki rednega uživanja takšne hrane.

Prehrana 19. 12. 2023 05.00

Kako (pre)hrana vpliva na hormone?

Ali vpliva prehrana na občutljivost celic na hormonske signale, tj. na njihovo sposobnost odzivanja na hormonska sporočila? Z drugimi besedami, ali so tkiva in celice manj odporna ali bolj občutljiva na hormone v odvisnosti od določenih prehranskih sestavin, vzorcev prehranjevanja ali celotne prehrane?

Zdravje 07. 12. 2023 05.00

Lahko preprečimo prehlad?

Prehlad, ki je najpogostejši v zimskih mesecih, navadno močno zmanjša našo produktivnost in poslabša počutje. Obstajajo načini, kako lahko preprečimo prehlad? Kako lahko v teh mesecih ohranimo lastno zdravje? V celoti prehlada in pogostih zimskih obolenj ne moremo preprečiti, lahko pa vsekakor naredimo ogromno.

Okužbe in zastrupitve 09. 11. 2023 05.00

Kakšni so simptomi okužbe s salmonelo?

Okužba s salmonelo (salmoneloza) je pogosta bakterijska bolezen, ki prizadene črevesni trakt. Bakterije salmonele običajno živijo v živalskem in človeškem črevesju in se izločajo z blatom. Ljudje se najpogosteje okužimo z okuženo vodo ali hrano.

Novice 09. 11. 2023 05.00

Kako nevarna je gensko spremenjena hrana?

Gensko spremenjeni organizmi (GSO) predstavljajo žive organizme, razen ljudi, in mikroorganizme, kot so bakterije, glive in virusi, katerih genski material je bil umetno spremenjen, ne da bi to potekalo naravno s križanjem ali naravno rekombinacijo. V Evropski uniji obstaja skupna zakonodaja, ki ureja pravila za pridobitev dovoljenj in trženje teh organizmov.

Duševno zdravje 09. 08. 2023 05.00

Psihološki vpliv naravnih katastrof

Naravne katastrofe, kot so potresi, poplave, orkani in požari, so dogodki, ki lahko povzročijo obsežno škodo na življenjih, infrastrukturi in okolju, predvsem pa na duševnem zdravju.

Prebava 12. 06. 2023 05.00

Tako bi se morali prehranjevati vsi

Zaradi sodobnega življenjskega sloga smo vsakodnevno izpostavljeni stresu, kar lahko dolgoročno vpliva na slabše delovanje našega telesa. Še posebej je na udaru prebavni sistem, saj lahko kronično povišan stresni hormon kortizol povzroči oslabljeno delovanje prebavnega trakta in sproži razne vnetne procese. Stresu se žal ni mogoče v celoti izogniti, lahko pa ga omilimo. Načinov je več, v nadaljevanju pa vam predstavljamo enega, o katerem se v javnosti premalo govori. Ste že slišali za čuječno prehranjevanje?

Simptomi in bolezni 09. 04. 2023 05.00

Kaj se zgodi, če je vaše telo 'zakisano'?

Diagnoza zakisanost telesa je vse pogostejša, ne le pri starejših ljudeh, ampak tudi pri mladih in celo otrocih. V nadaljevanju si lahko preberete več o tem, kako se lahko razkisamo in znova vzpostavimo želeno ravnovesje.

Imunski sistem 29. 03. 2023 05.00

Imunski sistem: kako deluje, genetika in preventiva

Optimalno delovanje imunskega sistema je bistvenega pomena za ohranjanje našega zdravja, a ga pogosto jemljemo za nekaj samoumevnega, dokler tudi sami ne zbolimo. Od trenutka, ko se rodimo, je naša prva obramba pred škodljivimi patogeni in drugimi nevarnimi tujki.

Zdravje 04. 11. 2022 13.01

Skrite pasti antibiotikov

Konvencionalni antibiotiki so ključnega pomena za naše zdravje, ko se spopademo z bakterijsko okužbo, in so rešili že na milijone življenj. A na žalost se jih predpisuje prepogosto, zato postajajo bakterije vse bolj odporne nanje, to pa predstavlja zelo resen globalni zdravstveni izziv.

Prehrana 16. 10. 2022 05.00

Hrana, ki jo je dobro jesti v 20, 30, 40 letih ...

V najstniških letih potrebujemo več kalcija, da si izgradimo močne kosti, v 30 letih več energije, ker imamo številne obveznosti z družino in službo, v 40 se presnova upočasni in moramo znova prilagoditi prehrano. Preverite, kaj je dobro jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Prehrana 15. 10. 2022 05.00

Krepi odpornost, odpravlja glavobol, nespečnost, uravnava holesterol ...

Ste že slišali za vodni kefir? Gre za doma pripravljen probiotični napitek, ki skrbi za zdravo črevesno floro, pomlajuje naše telo, krepi odpornost, odpravlja glavobole, nespečnost, uravnava holesterol in še bi lahko naštevali. Pozitivnih učinkov je mnogo, vodni kefir pa si lahko pripravite kar sami doma.

Bolezni 19. 09. 2022 05.00

8 nasvetov za preprečevanje okužbe mehurja

Okužba mehurja je sila neprijetna zadeva in skoraj vsak jo kdaj doživi, še posebej ženske, ki so že zaradi anatomske zasnove bolj nagnjene k cistitisu (po domače povedano je to prehlajen mehur). Ženska sečnica je namreč v povprečju krajša, hkrati pa leži blizu anusa, kar olajša dostop patogenim mikroorganizmom in s tem se povečajo tudi možnosti za vnetje mehurja.

Okužbe in zastrupitve 17. 03. 2022 04.45

Glivična okužba nožnice. Kako si pomagati?

Glivične okužbe nožnice so pogosta težava odraslih žensk pred menopavzo. Nadležna srbečica nožnice, voden in bel izcedek brez vonja, pekoč občutek med uriniranjem so simptomi, ki kažejo na glivično okužbo nožnice. Preverite, kako si pomagati.

Prehrana 04. 03. 2022 05.00

Vse o superživilih – miti in resnice

Prehrana ima pomembno vlogo v našem življenju, saj vpliva tudi na naše zdravje in dobro počutje, zato ni presenetljivo, da si želimo verjeti v pravljice o superživilih. Slednje ne skrivajo v sebi nobenih čudežnih sestavin, a vseeno vsebujejo določene snovi, ki nam dejansko lahko koristijo. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Naslovnica 18. 02. 2022 05.00

Kako je naravno čiščenje jeter povezano z izgubo maščobe okoli trebuha?

Preobremenjena jetra so eden od pogosto spregledanih dejavnikov, ki prispevajo h kopičenju odvečnih kilogramov, predvsem v predelu pasu. Nadležnih maščobnih oblog okoli trebuha se najlažje znebimo tako, da jetrom omogočimo, da znova lahko opravljajo svojo nalogo. Pri tem imata ključno vlogo naravno čiščenje jeter in zdrav življenjski slog.

Prehrana 01. 04. 2021 06.00

To je mesnina, ki je bogata z vitamini in minerali

Slovenci smo veliki ljubitelji mesnin, ni zabave, na kateri ne bi imeli narezka in ni priložnosti, na kateri ne bi postregli vsaj pršuta. Pa se kdaj vprašate, kakšna hranila vnesemo v telo z uživanjem mesnin? Preberite si v nadaljevanju vse o mesnini, ki vsebuje malo maščob, bogata pa je z vitamini in minerali, še posebej z železom in magnezijem.

Nasmeh zdravju 27. 01. 2021 06.00

Glavne prednosti in slabosti ketonske diete

Glavno načelo ketonske diete je zmanjšan vnos ogljikovih hidratov. Ko beseda nanese na njo, se zdi, da smo ljudje razdeljeni le na dva pola - tiste, ki nanjo absolutno prisegajo in jo priporočajo vsem ostalim, ter tiste, ki opozarjajo na njene bistvene pomanjkljivosti, ki se dotikajo predvsem zdravstvenega vidika in samega zdravja. Dejstvo je, da ima ketonska dieta, tako kot vse v življenju, svoje prednosti in slabosti, kot takšna pa tudi ni primerna za vse in za vsakogar.

Alternativa 20. 01. 2021 06.00

Propolis za grlo, krepitev imunosti, celjenje ran ...

Propolis je za mnoge najljubši 'čudež' narave, ne glede na to, ali ga uporabljamo v obliki kapljic ali razpršilu. Koristen je za grlo, herpes ali ko se porežemo. Propolis je naravna učinkovita zaščita zdravja ustne votline, zgornjih dihal, želodca, debelega črevesa in še mnogo drugega.

Imunski sistem 12. 01. 2021 06.00

Kako lahko v tem času jemo bolj zdravo, hkrati pa okrepimo svoj imunski sistem?

Naslednja živila vam bodo pomagala, da se znebite simptomov, kot so kašelj, utrujenost in zaprtje.

Zdravje 20. 11. 2020 12.27

Prva pomoč za izboljšanje odpornosti

Dobro delujoč imunski sistem je prvi korak do zaščite pred bakterijami in virusi, zato je prav, da mu namenite več pozornosti, da boste ostali zdravi.

Zdravje 29. 10. 2020 08.41

Ustrezna in učinkovita preventiva je ključ za zdravo jesen in zimo

Približuje se hladnejši del leta, obdobje številnih obolenj in neprijetnih simptomov, zato je še pomembneje, da ohranimo svoje zdravje, pri čemer je ključno dobro delovanje imunskega sistema.

Prehrana 02. 09. 2020 08.06

Kako pravilno kombinirati živila brez strahu pred pridobivanjem teže?

Različne študije so pokazale, da določena kombinacija živil izboljšuje prebavo, preprečuje razvoj presnovnih bolezni, kot je sladkorna bolezen tipa 2, zagotavlja pa lahko tudi več energije in pomaga pri hujšanju ter uravnavanju zdrave teže.

Zdravje 29. 06. 2020 08.17

Na to moramo biti poleti še posebej pozorni!

V vročih poletnih dneh moramo biti pozorni na to, da se primerno prehranjujemo in pijemo dovolj tekočine. Več posegajmo po sadju in zelenjavi, mastne in težko prebavljive hrane pa naj bo manj. Ustrezna prehrana namreč izboljša delovanje našega organizma.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1331