hrana

Kaj se zgodi, če uživamo preveč slane hrane?
Vsi vemo, da je sol ena izmed najbolj priljubljenih začimb na svetu. Toda nekateri posamezniki jo uživajo bistveno preveč. Poglejmo si, kakšne so posledice.

Zato dieta nikoli ni smiselna rešitev
Alison Wright se danes ukvarja z nutritivno medicino. Včasih je bila strastna kadilka, uživala je alkohol, imela stresno službo, se slabo prehranjevala in sovražila telovadbo. Nato je spoznala, da se je v življenju mogoče počutiti bolje. Njen pristop k učenju zdravega prehranjevanja je zaradi njenih lastnih izkušenj zelo zanimiv.

Kako pogosto bi morali menjavati zobno ščetko?
Zobna ščetka je nujen in obvezen pripomoček za vzdrževanje ustnega zdravja. Menjavati bi jo morali dovolj pogosto, da preprečimo karies, bolezni dlesni, slab zadah in ostale nevšečnosti. Kako pogosto bi jo torej dejansko morali menjavati?

Izjemno nevarno stanje, če ga ne zdravimo
Prekinitev prehajanja črevesne vsebine skozi črevesje je resno stanje, ki ga lahko povzročijo številni različni vzroki, in vsekakor je dobro, da čim prej obiščemo zdravnika.

Najboljša živila za starejše od 50 let
Uravnotežena prehrana je po mnenju Health in Human Research najboljša preventiva za varovanje zdravja in dolgoživost. Obstajajo živila, ki so na splošno dobra ne glede na našo starost, obstajajo pa tudi tista, ki imajo posebne koristi za ljudi, ki so starejši od 50 let.

Alergije se lahko na novo pojavijo tudi pri odraslih ljudeh
Zakaj se lahko prve težave z alergijami pojavijo tudi v odrasli dobi in kaj ima s tem imunost?

Živila, ki so močni zavezniki v boju proti sladkorni bolezni, debelosti, depresiji in Alzheimerjevi bolezni
Verjetno ste že slišali za povezavo med črevesjem in možgani. Dokazano je, da to, kar jemo, neposredno vpliva na naše možgane in navsezadnje vpliva tudi na naše zdravje in razpoloženje.

Kaj se zgodi, če je vaše telo 'zakisano'?
Diagnoza zakisanost telesa je vse pogostejša, ne le pri starejših ljudeh, ampak tudi pri mladih in celo otrocih. V nadaljevanju si lahko preberete več o tem, kako se lahko razkisamo in znova vzpostavimo želeno ravnovesje.

Lahko pojemo preveč šunke?
Šunka je sestavni del tradicije velikonočne pojedine in samih velikonočnih praznikov. Velja za zdravo meso ali ne? Kako lahko tudi v prazničnih časih pazimo na svojo prehrano? Več v nadaljevanju.

Kako poskrbeti, da velikonočna pojedina ne obremeni prebave?
Prihaja velika noč, praznik šunke, pirhov, potice ter kopice drugih dobrot, pod težo katerih se bodo šibile naše mize. Privoščite si jih brez slabe vesti, saj se tovrstne priložnosti zgodijo le enkrat na leto. Ker pa zna obilna praznična hrana pustiti posledice v obliki napihnjenosti, občutka nelagodja v predelu trebuha, zgage in zaprtja, je dobro vedeti, kako lahko preženete tovrstne tegobe – in to na povsem naraven način!

Prehranjevanje v času praznikov - bodite zmerni
Velikonočni prazniki imajo svoj pomen, večinoma pa jih povezujemo tudi z določenimi specialitetami in z okusno hrano – od šunke in jajc, pa vse do peciva. A prenajedanje, ki pride navadno skupaj z določenimi prazniki, tudi velikonočnimi, ima svojo ceno. Kako lahko brezskrbno in brez slabe vesti uživamo, hkrati pa še vseeno pazimo na 'zdravo mero'?

Najpogostejša vprašanja v povezavi z zobnimi luskami in zobnimi prevlekami
Če so vaši zobje poškodovani, obarvani, nepravilno poravnani ali neenakomerno oblikovani, vam pri takšni težavi lahko med drugim pomagajo tudi zobne luske. Te so izdelane po meri, so tanke in v barvi zob. Njihov namen je učinkovito pokriti sprednjo površino za izboljšanje videza. Spreminjajo se lahko barva, oblika, velikost in dolžina lusk.

Imunski sistem: kako deluje, genetika in preventiva
Optimalno delovanje imunskega sistema je bistvenega pomena za ohranjanje našega zdravja, a ga pogosto jemljemo za nekaj samoumevnega, dokler tudi sami ne zbolimo. Od trenutka, ko se rodimo, je naša prva obramba pred škodljivimi patogeni in drugimi nevarnimi tujki.

Bodite pozorni na simptome akutnega pankreatitisa
Kaj je akutni pankreatitis in kdaj in zakaj je lahko bolezen nevarna?

Lepa hrana ni nujno zdrava hrana
Raziskave so pokazale, da nas vizualno lepa živila še vedno hitro pritegnejo, vendar to nikakor ni zagotovilo za njihovo kakovost in visoko hranilno vrednost.

Imate te simptome? Previdno!
Mesec marec je posvečen ozaveščanju o zgodnjem odkrivanju raka danke in debelega črevesa, ki je četrti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka v Sloveniji. Zakaj nastane, še ni znano, a številne študije potrjujejo, da je bolezen najverjetneje posledica medsebojnega delovanja dednih dejavnikov in vplivov okolja. Na gensko predispozicijo ne moremo vplivati, z vpeljavo zdravih življenjskih navad pa lahko bistveno zmanjšamo tveganje za razvoj bolezni.

Znaki, da je vaše telo polno toksinov
Toksini v naše telo pridejo na najrazličnejše načine. Preko onesnaženega zraka, kajenja, pesticidov, hrane z umetnimi barvili in konzervansi in še bi lahko naštevali. Zgodi pa se lahko, da je naše telo že preveč obremenjeno s toksini. Takrat se lahko pojavijo nekateri simptomi.

Če imate težave z zaprtjem, posezite po teh živilih
Zaradi neredne prebave se lahko pojavijo težave z napihnjenostjo, bolečine v želodcu, splošno slabo počutje, zaprtje pa spremljajo še nekateri drugi neprijetni simptomi. Pri tem si lahko na eni strani pomagamo z odvajali, ki jih je mogoče dobiti v lekarni brez recepta, lahko pa posežemo po domačih živilih, ki blagodejno vplivajo na črevesno floro.

Preskakujete obroke zaradi hujšanja? Premislite še enkrat
Želite na hitro shujšati in zaradi tega v veri, da delate dobro, preskakujete obroke? Premislite še enkrat. Svojemu telesu s tem delate več škode kot koristi.

4 živila, dobra za vitalnost in zdravje celotnega telesa
Čeprav so probiotiki vsem zelo dobro poznan izraz, njihov pomen še vedno ne jemljemo dovolj resno.

Milan Šuligoj: Ljubezen do samega življenja je zmaga
Akutna mieloblastna levkemija je rak krvi in kostnega mozga – gobastega tkiva znotraj kosti, kjer nastajajo krvne celice. Beseda akutno pri akutni mielogeni levkemiji označuje hitro napredovanje bolezni. Imenuje se mielogena levkemija, ker prizadene skupino belih krvnih celic, imenovanih mieloične celice, ki se običajno razvijejo v različne vrste zrelih krvnih celic, kot so rdeče krvne celice, bele krvne celice in trombociti. Pogovarjali smo se z Milanom Šuligojem, ki je v fazi zdravljenja omenjene bolezni.

Zato je pomembna zdrava prehrana
Danes je stres na žalost neizogiben. Toda spreminjanje življenjskih navad in določene prilagoditve prehrane nam lahko pomagajo, da se lažje spopademo z njim. Se sprašujete, kako? Predstavljamo nekaj ključnih točk, ki so jih zapisali na miss7zdrava in ki vam lahko pridejo prav.

Vse, kar morate vedeti o probiotikih
Tudi vi nenehno poslušate o tem, kako dobri in zdravi so probiotiki za naše telo, pa sploh ne veste, kaj so probiotiki? V tem članku predstavljamo vse ključne informacije, ki jih morate vedeti o njih.

7 nasvetov za naravno obvladovanje prebavnih težav
Kako lahko izboljšamo prebavo? Kako lahko poskrbimo, da ostane zdrava? S preprostimi navadami v prehrani in življenjskem slogu lahko zagotovite dobro zdravje črevesja. Zdrava prebava je namreč ključna za zdravo življenje!

Vse, kar morate vedeti o alergijah
Alergije so tegoba modernega časa. Upravičeno jih imenujemo bolezen sodobnega časa, glede na vedno večje število ljudi, ki trpijo za obremenitvami, ki jih povzročajo.

Kako hitro lahko shujšamo?
Nemalo ljudi gre od silnega prenajedanja na strogo dieto, kar ni niti pametno niti zdravo.

Kako lahko nadomestimo nezdrava živila z bolj zdravimi alternativami?
Včasih mislimo, da se prehranjujemo zdravo, če kupujemo super eksotična živila, nadomestke mesa ali hrano, ki je tako ali drugače v trendu samo zaradi ene sestavine, medtem ko vse drugo še prehitro radi zanemarimo.

To morate vedeti, če jeste zvečer
Sodobni človek mora vsakodnevno manevrirati med kariernim ter družinskim življenjem, kar je vse prej kot enostavna naloga. V kopici obveznosti se hitro zgodi, da sebe postavi na stranski tir in ni pozoren na znake, s katerimi organizem kliče na pomoč. Še posebej glasna je običajno prebava, ki je znana kot središče našega počutja, zato zgage, zaprtja, napihnjenosti in neurejene prebave nikoli ne smemo jemati kot nekaj, kar se bo uredilo samo od sebe.

Kaj so prebavni encimi?
Naravni prebavni encimi so beljakovine, ki jih vaše telo tvori za razgradnjo hrane in pomoč pri prebavi. Prebava je proces uporabe hranil, ki jih najdemo v hrani, da vašemu telesu dajo energijo, mu pomagajo pri rasti in opravljanju vitalnih funkcij.

7 znakov, ki lahko nakazujejo na rak želodca
Najpogostejši tumor želodca je adenokarcinom, druge oblike malignih želodčnih tumorjev, na primer limfom, želodčni sarkom in karcinom, pa so redke.