Vizita.si

hranila

Prehrana 20. 07. 2024 04.20

Živila, ki pomagajo proti utrujenosti

Vemo, da lahko prehrana in določena živila vplivajo na izboljšanje naše koncentracije ali pa tudi nasprotno – po določenih živilih smo lahko zelo zaspani. (Zdrava) prehrana je bistvenega pomena ne le za premagovanje utrujenosti, temveč tudi za celotno optimalno počutje.

Prebava 18. 07. 2024 10.18

To je največja napaka, ki jo naredimo, ko se odločimo za hujšanje

Mnogo ljudi ni zadovoljnih s svojo zunanjo podobo. Poleg znakov staranja so za to v največji meri krivi odvečni kilogrami. Ti se praviloma ne pojavijo čez noč, temveč se počasi in precej neopazno nalagajo na naša stegna, boke, trebuh ter ostala kritična področja. Ko nas začnejo motiti, se jih želimo seveda čim prej znebiti, zato smo pripravljeni poseči po številnih, v mnogih primerih precej drastičnih dietah. A te na dolgi rok, žal, ne bodo učinkovale.

Preventiva 16. 07. 2024 04.04

Kako se izogniti mačku? To naj bi bila najboljša rešitev

Ali obstajajo načini, s katerimi se lahko izognemo mačku?

Zdravje 15. 07. 2024 04.58

Zato je sladoled lahko odličen za naše zdravje

Sladoled velikokrat dojemamo zgolj kot nezdravo in sladko poslastico, pa vendarle ima tudi precej koristi za naše zdravje.

Zdravje 10. 07. 2024 04.44

Poletno sadje, ki ga vsi obožujemo, je odlično za naše zdravje

Že dolgo vemo, da češnje in drugo koščičasto sadje zagotavljajo vrsto osnovnih vitaminov in mineralov. Toda tu je še nekaj razlogov, da poskrbite, da so na vašem jedilniku.

Simptomi in bolezni 08. 07. 2024 04.55

Ne počnite teh stvari na prazen želodec

Morda imate težave z želodcem ali prebavo, morda ne. Vsekakor pa v vsakem primeru obstajajo stvari, ki jih ni dobro delati na prazen želodec. Poglejmo si jih nekaj.

Prehrana 05. 07. 2024 04.51

Zelenjava, ki je zagotovo še ne poznate

Bok čoj, znanstveno znan kot Brassica rapa in včasih imenovan tudi pak čoj, je temno zelena zelenjava, natančneje vrsta kitajskega zelja, ki izvira iz Kitajske.

Prebava 04. 07. 2024 04.41

'Filane' paprike na prav poseben način

Polnjene paprike so ena tistih jedi, ki v poletnih mesecih večkrat kraljuje na naših krožnikih. Še posebej priljubljene so v sredini poletja, ko je sezona domačih paprik na vrhuncu. Največkrat jih pripravimo na 'klasičen' način, torej nadevane z mletim mesom in rižem ter kuhane v paradižnikovi omaki, a je možnosti za njihovo pripravo še veliko več. Poskusite nekaj novega, drugačnega, predvsem pa prijaznega do vaše prebave!

Dieta 04. 07. 2024 04.28

Kaj pravi znanost o tako imenovani protivnetni dieti?

Kronično vnetje je povezano s povečanim tveganjem za kronične bolezni, kot so diabetes in bolezni srca. Živila, ki so bogata z antioksidanti ali omega-3 maščobnimi kislinami, naj bi bila protivnetna. Kaj je torej res in kaj ni pri tako imenovani protivnetni dieti?

Zdravje 03. 07. 2024 04.10

Tudi s hrano lahko preprečimo dehidracijo

Ko začutimo žejo, je navadno že prepozno, saj je to znak dehidracije. Žeja je namreč posledica tega, da je izguba tekočine večja od njenega vnosa v naše telo. Simptomi dehidracije lahko tako vključujejo suha usta, omotičnost, žejo, utrujenost in tudi težave s koncentracijo.

Prehrana 01. 07. 2024 04.55

Kako zdrava je mikrozelenjava?

Ste že slišali za mikrozelenjavo? Poznate njeno sestavo, hranila in kaj vse vsebuje? Poglejmo si bolj podrobno, predvsem pa, kako zdrava je ta vrsta zelenjave.

Ginekologija in porodništvo 27. 06. 2024 04.26

V tem primeru jutranja slabost ni normalna

Med nosečnostjo je jutranja slabost povsem običajna in neškodljiva. Četudi je lahko precej neprijetna, običajno izzveni v 12 tednih nosečnosti. Hiperemeza gravidarum pa je skrajna oblika jutranje slabosti, ki med nosečnostjo povzroča hudo slabost in bruhanje. Ni običajna, niti normalna in pogosto zahteva bolnišnično zdravljenje.

Prebava 15. 06. 2024 04.29

Zakaj pride do neprebavljene hrana v iztrebku?

Včasih lahko v našem blatu opazimo neprebavljene delce hrane. Običajno gre za rastlinske snovi, ki vsebujejo veliko vlaknin, ki se navadno ne razgradijo in se absorbirajo v našem prebavnem traku. Neprebavljena hrana pa je lahko tudi znak slabega prežvekovanja hrane, hitrega hranjenja ali pa so v ozadju določena stanja. Poglejmo si bolj podrobno.

Vitamini in minerali 14. 06. 2024 04.31

Kaj se zgodi, če pride do pomanjkanja vitamina K?

Vitamin K ima vlogo pri strjevanju krvi, zdravju srca in zdravju naših kosti. Toda ravno vitamina K navadno ne zaužijemo dovolj z našo tipično zahodno prehrano. Zakaj je še tako zelo pomemben vitamin K?

Prehrana 14. 06. 2024 04.22

Kdaj bi morali poseči po lahko prebavljivi hrani?

Simptomi prebavnih težav vključujejo refluks kisline, napenjanje ali bolečine v trebuhu.

Prebava 10. 06. 2024 04.46

Kdaj bi morali razmisliti o dodatkih k prebavnim encimom?

Prebavni encimski dodatki so postali priljubljeni zaradi trditev o zdravljenju pogostih oblik draženja črevesja, zgage in drugih bolezni. Toda kako delujejo prebavni encimi in kdo jih resnično mora dodati svoji prehrani?

Prehrana 05. 06. 2024 04.29

Odlična ideja za zdrav zajtrk

Zakaj si ne bi zajtrka pripravili iz prosene kaše? Proso je odličen vir mineralov, kot so magnezij, baker, mangan in fosfor. Vsi imajo zelo koristne učinke. Magnezij denimo nujno potrebujemo za normalno odvijanje več kot 300 procesov, ki potekajo v telesu. Sodeluje tako pri presnavljanju hrane kot pri delovanju živčevja.

Prehrana 04. 06. 2024 04.28

To se zgodi, če jemo prehitro

Sodobni način življenja, ki slavi hiperproduktivnost, vpliva tudi na to, da se večkrat nepravilno prehranjujemo. To pomeni, da si ne vzamemo dovolj časa, da bi v miru pojedli svoj obrok in uživali v hrani, ki jo imamo na krožniku. Več o tem, zakaj bi bilo dobro, da začnemo jesti počasi, pa si lahko preberete v nadaljevanju.

Simptomi in bolezni 03. 06. 2024 04.45

Bolezen, ki je posledica pomanjkanja vitamina D

Osteomalacija ali mehke kosti se razvijejo zaradi pomanjkanja vitamina D. Poglejmo si, kako in zakaj konkretno pride do tega stanja, kakšni so simptomi, preventiva in, navsezadnje, kako poteka zdravljenje.

Prehrana 28. 05. 2024 04.36

Zakaj bi morali jesti več ananasa?

Ali ste vedeli, da je ananas poln zdravstvenih koristi? Krepi imunost, pomaga pri prebavi in še mnogo več. Poglejmo si, zakaj bi ga morali jesti več.

Prebava 14. 05. 2024 04.32

Kako povečati vnos vlaknin brez napihnjenosti?

Ko govorimo o zdravi prehrani, so vlaknine vsekakor eden izmed najpomembnejših elementov le-te. So pomemben del neprebavljivih ogljikovih hidratov, ki pa podpirajo zdravje srca, spodbujajo občutek sitosti in tako rekoč 'čistijo' prebavni trakt.

Prehrana 08. 05. 2024 04.35

Tako lahko nadomestite mlečne izdelke

Če imate laktozo intoleranco ali alergijo na mleko ali pa ste po tovrstnih živilih zgolj občutljivi, napihnjeni in vam je slabo, vsekakor obstajajo živila, ki lahko nadomestijo vitamine, minerale in druge pomembne stvari, ki bi jih drugače dobili z mlečnimi izdelki.

Dieta 04. 05. 2024 04.54

Kaj se zgodi, če redno uživamo jogurt?

Jogurt je mlečni izdelek, ki je priljubljen po vsem svetu zaradi svojega okusa in številnih zdravstvenih koristi. To osvežujoče živilo je bogato z beljakovinami, vitamini, minerali in probiotiki, ki pozitivno vplivajo na naše telo.

Prebava 02. 05. 2024 04.00

Kje se začne prebava?

Prebavni sistem je eden najbolj osupljivih in kompleksnih sistemov v našem telesu, ki omogoča razgradnjo hrane v hranila, potrebna za delovanje našega telesa in celic. Od trenutka, ko hrano zaužijemo, do trenutka, ko se preostanki izločijo iz telesa, prebavni sistem izvaja številne natančno usklajene mehanizme.

Prehrana 16. 04. 2024 04.31

Najboljša sadje in zelenjava, ki sta polna antioksidantov

Živila, bogata z antioksidanti, so ključne sestavine zdrave prehrane. Antioksidanti, ki jih najdemo predvsem v rastlinski hrani, pomagajo nevtralizirati oksidativni stres in nudijo zaščito pred poškodbami celic, ki jih povzročajo prosti radikali.

Prehrana 16. 04. 2024 04.16

Kako pripraviti uravnotežen obrok?

Uravnotežen obrok je ključnega pomena za vzdrževanje zdravega življenjskega sloga in optimalnega delovanja telesa. Razumevanje osnovnih načel prehrane nam omogoča, da z združevanjem različnih hranilnih snovi ustvarimo obrok, ki zadovolji naše prehranske potrebe. V tem članku bomo raziskali pomembnost uravnoteženega prehranjevanja in ponudili smernice za pripravo takšnih obrokov, ki bodo koristili našemu zdravju in blaginji.

Dieta 15. 04. 2024 04.05

Zakaj diete ne delujejo?

Vedno znova se znajdemo v primežu obljub o hitri izgubi telesne mase s pomočjo diete. Oglaševalci in medijski vplivneži nas prepričujejo, da je rešitev za naše težave le nekaj tednov (ali celo dni) stroge diete, posta ali izločanja določenih živilskih skupin. Toda zakaj potem, kljub vsemu trudu in žrtvovanju, te diete večinoma ne delujejo na dolgi rok?

Prebava 12. 04. 2024 10.14

Tako se lahko trajno znebite odvečnih kilogramov

Tudi letos bi pred poletjem številni radi izgubili odvečne kilograme. Pri tem ubirajo različne poti: nekateri stavijo na striktno prehrano, drugi na redno intenzivno vadbo, tretji na kombinacijo obojega. Toda, a ste vedeli, da je mogoče s pravilnim pristopom trajno rešiti izzive predpoletnega hujšanja? Razkrivamo, kako!

Prebava 08. 04. 2024 04.54

Veste, kako dejansko deluje prebava?

Vsi že vemo, kako pomembna je zdrava in urejena prebava. Pa vemo, kako dejansko deluje? Kaj je prebavni sistem, kje se začne in kje konča prebava? Zakaj so pomembni prebavni encimi, zakaj potrebujemo probiotike? Poglejmo si vse, kar moramo vedeti o prebavi.

Prehrana 07. 04. 2024 04.13

5 spregledanih živil, ki so polna vitaminov

Ko govorimo o uravnoteženi prehrani, se pogosto osredotočamo na že dobro znana živila, kot so sadje, zelenjava in oreščki. Kaj pa ostala živila, ki mnogokrat ostajajo spregledana?

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1106