kislo

Kako jesti pri obolenjih prebavil
Prebavila morajo v času obolevnosti počivati, zato naj bo hrana lahka, sadje in zelenjava kuhana, obroki manjši. Hranimo se najpozneje 3 ure pred spanjem. Hrano uživamo počasi in dobro prežvečeno ter spimo z višjim vzglavjem.

Probiotiki, čuvaji našega imunskega sistema
Beseda probiotik izhaja iz grške besede pro bios, kar pomeni »za življenje«. Pojavila se je v sredini 20. stoletja, ko se je pokazalo, da nekateri mikroorganizmi pozitivno vplivajo na črevesno floro.

KISLA REPA
Repa izvira iz severnega dela srednje Evrope in so jo že zelo zgodaj kultivirali. Ima modrosive liste, ki objemajo steblo, in rumene cvetove v rahlih grozdih. Plodovi so včasih deloma tudi luskinasti.

Pripravite okusno ohrovtovo musako!
Ohrovt ima zelo nizko hranilno vrednost, zato ga lahko v teh prazničnih dneh uporabimo kot dodatek k drugim, bolj kaloričnim jedem. Iz njega lahko pripravimo marsikaj – solato, juho, rulado, musako ...

Magična moč kislega zelja
Pozitivne učinke kislega zelja je poznal že znameniti župnik Sebastian Kneipp. Označil ga je kot "krtačo za želodec in črevesje", ki krepi živce in pomaga pri tvorbi krvi.

VIDEO: Z domačimi zdravili nad prehlad
Že smo zakorakali v obdobje prehladov in gripe. Kot za vse stvari, lahko tudi za svojo večjo odpornost največ naredimo sami.

Kako pripraviti zeljnico za krepitev imunskega sistema?
Zelje je že v rimskem cesarstvu in stari Grčiji veljalo za zdravilo. Pri arheološkem izkopavanju starorimskih skladišč za hrano so odkrili številne škatle in sode, ki brez dvoma kažejo na veliko proizvodnjo kisanega zelja.

Veleumi vegetarijanstva
Albert Einstein je dejal: "Mislim, da so spremembe in očiščevalni učinki, ki jih ima vegetarijanska prehrana na človekovo naravo, zelo dobrodejna za človeštvo. Zatorej je za ljudi, da izberejo vegetarijanstvo, to veliko bolj ugodno in miroljubno."

VIDEO: Z naravnim pripravkom do boljših kosti
Čeprav je osteoporoza bolezen, ki prizadene predvsem ženske po menopavzi, pa je za svoje kosti treba skrbeti že prej in v telo vnesti zadostno količino kalcija. Kako to storiti na najbolj učinkovit način, pa si lahko pogledate v videu.

Ko zbolijo prebavila
Ne pozabite na osnovno načelo, ki pravi, da morajo prebavila v času obolevnosti počivati. Hrana, ki jo uživate, naj bo lahka, privoščite si lahko kuhano sadje in zelenjavo, pazite tudi na to, da bodo obroki skromnejši kot sicer.

Nad akne z zobno pasto
Akne so bolezni kože, bolezen žlez lojnic, ki izločajo loj. Akne prizadenejo najstnike in zelo vplivajo na njihovo samozavest, saj so – večini – moteče. Na tržišču je veliko izdelkov za nego aken, mi vam ponujamo domača zdravila.

10 najboljših diet
Se trudite, da bi shujšali? Preverite deset diet, ki so se izkazale za najbolj učinkovite. Med njimi boste zagotovo našli tudi takšno, ki ustreza vam.

Samozavestno zakorakajte na plažo s SOS dieto!
Poletje je pred vrati in kmalu boste ponovno svoje telo pokazale v kopalkah. Če ste pozimi nekoliko grešile in pridobile nekaj kilogramov, imate še vedno čas, da izgubite nekaj odvečnih kilogramov. Predstavljamo vam SOS dieto!

Kako si pomagati, ko peče zgaga!
Zgaga je predvsem težava starejših, a se lahko pojavi tudi pri drugih. Poslabšujejo jo močna živila, kot so alkohol, kava, česen, čebula, mastne jedi in slabo prežvečena ter hitro zaužita hrana. Kako si pomagati pri zgagi in kdaj k zdravniku, si preberite v članku.

Hujšajte z luno!
Eden izmed dejavnikov, ki vplivajo na uspešno hujšanje je tudi lunin položaj. In ker je ravno danes polna luna, je to najbolj primeren čas za hujšanje z luno.

Kako iz začaranega kroga težav z dihali – 2.del
Poleg rednega čiščenja nosu in inhaliranja lahko svojemu malčku pri premagovanju težav z zgornjimi dihalnimi potmi pomagate tudi s pravilno prehrano.

Ko zaboli zob!
Zobobol je ena najhujših oblik bolečine, ki so jo doživeli že mnogi. Še več pa je tistih, ki poznajo vsaj občutljivost zob za toplo in mrzlo oziroma kislo ali sladko. Ne glede na vrsto bolečine so vse izredno neprijetne.

Prekomerna teža v nosečnosti vpliva na otroka
Ženske, ki v nosečnosti pridobijo preveč kilogramov, rodijo večje in težje otroke. Taki otroci imajo zaradi tega lahko tudi v najstniški dobi težave z debelostjo.

Buče v kulinariki in zdravilstvu
Težko najdemo zelenjavo, ki bi jo lahko pripravili na toliko različnih načinov kot buče. Lahko so v glavnih ali stranskih vlogah, v vsakdanjih in slavnostnih obedih.

Slabo vreme izboljšuje spomin
Ste morda opazili, kako težko se je skoncentrirati, ko opravljate naporno umsko delo, zunaj pa sije sonce? Ali pa na primer, ko ste na predavanju ali kakšnem sestanku in vseskozi pogledujete skozi okno in si želite, da bi bili na morju ali pa da bi se v središču mesta sončili ob kavici?

SLIVA
Slive vsebujejo veliko antioksidantov in drugih pomembnih snovi, zato veljajo za odlično hrano za živce, izboljšujejo prebavo in pomagajo odvajati vodo iz telesa. Slive, ki jih poznamo že skoraj 2000 let, prihajajo iz Azije.

Hladne ali tople?
Kumare lahko uživate surove ali pa jih skuhate. V obeh primerih so osvežilne in zelo zdrave. So nizkokalorične in hitro prebavljive. V teh vročih dneh si jih privoščite v izobilju!

Kdaj se vam mora v restavraciji vključiti alarm?
Saj vem ... ko omenim zdravo hrano, dobite pikice pred očmi. Razumem. Zato tokrat ne bom rekla, kaj bi morali jesti, da bi bili zdravi. Ne morem pa si kaj, da vas ne bi opozorila na določene izraze v jedilnikih, kjer se morajo vklopiti alarmi.

Prihaja poletje! Pazite se glivic!
Topli pomladni in vroči poletni dnevi, ki se nam bližajo, so kot nalašč primerni za razvoj glivic. Tako smo jim v tem obdobju še posebej izpostavljeni, predvsem na skupnih kopališčih, telovadnicah, zdraviliščih in v hotelih. Kako se pred njimi zavarujemo in kako jih zdravimo, smo povprašali dermatologinjo dr. Metko Adamič.

Pozor! Niso vse jagode zdrave!
Jagode so izredno uporaben sadež, saj vsebujejo veliko vitaminov, iz njih pa lahko pripravimo mnogo zdravih jedi. Vendar ne iz vseh. Prehranski strokovnjaki svarijo predvsem pred španskimi jagodami, ki jih lahko kupite tudi v slovenskih prodajalnah.

Z redkvico nad težave z jetri!
Če imate težave z jetri in žolčem si občasno privoščite solato ali namaz iz redkve. Redkev je namreč znana po tem, da učinkovito lajša težave, povezane s temi organi. Koristna pa je tudi pri putiki, sklepnem revmatizmu, kašlju in odpravljanju hripavosti. Zaradi antiseptičnega delovanja je odlična izbira tudi v boju proti glivicam.

Ste alergični na hrano? Nič hudega!
Vse več otrok ima alergije, še posebno veliko je takšnih, ki znake alergije razvijejo že v prvih nekaj mesecih življenja, običajno na jajca in mleko, mnogi na oboje. Prehrana družine se bistveno spremeni, ampak zato ne jedo nič slabše. Preverjeno.

Vasilij Žbogar si nabira moč z mamino špargljevo juho
Slovenski jadralec Vasilij Žbogar ima poleg svoje velike ljubezni jadranja še eno ljubezen, in to so šparglji. Obožuje predvsem njihov poseben okus. Sam si najraje pripravi šparglje z jajci, moči po treningih pa najraje nabira z mamino špargljevo juho.

Slastne jedi iz brokolija
Ne glede na to, da največ zdravilnih snovi vsebuje surov brokoli, pa veliko vitaminov obdrži tudi takrat, ko ga skuhate. Za vas smo pripravili nekaj idej, kako ga pripraviti.

Jabolka na tisoč in en način
Jabolka lahko uporabljate praktično povsod. Naribana pozdravijo drisko in uredijo prebavo, iz jabolčne lupine si lahko pripravite čaj ali masko za obraz. Jabolčni kis pa je, kot najbrž že veste, vsestransko uporaben.