medicinski

Sadje: ga zvečer res ne smemo jesti?
Eden od precej razširjenih mitov o zdravi hrani je, da zvečer ni čas za sadje. "Toda sama ne vidim razloga, zakaj ga ne bi smeli jesti tudi zvečer," pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. "Drugače je edino, če ima oseba sladkorno bolezen, kakšne ledvične bolezni in podobno." Sicer pa Cepuševa meni, da si lahko sadje brez slabe vesti privoščimo tudi še uro pred spanjem.

Kaj lahko naredi že ena ura lažje vadbe?
Nikar ne podcenjujte učinkov na zdravje, ki jih ima že nizko intenzivna vadba. Kot so ugotovili na Medicinski fakulteti Univerze v Bostonu, že ena ura takšnega gibanja pomeni, da se naši možgani starajo za 1,1 leta počasneje. Vrh vsega imajo večji volumen, kar je tudi pozitivno.

Močno zelišče, ki pomaga uničiti viruse, glivice in bakterije
Materina dušica ali timijan je močno zelišče, ki pomaga pri zdravljenju zgornjih dihalnih poti, saj jih razkužuje, pomirja kašelj in uspava. Prav tako umirja in krepi živce in podpira imunski sistem. Esencialno olje materine dušice deluje antibakterijsko, antivirusno, protiglivično, je antiseptik in diuretik.

V dunajski bolnišnici obudili mrtvo srce in ga presadili 61-letniku
Bolnišnica AKH na Dunaju, ki je po velikosti primerljiva z ljubljanskim kliničnim centrom, je dosegla nov medicinski uspeh. To, kar jim je uspelo doseči pri posegu presaditve srca, pomeni novo upanje za vse prejemnike.

Izbira primerne proteze in nedrčka po izgubi dojk je zelo pomembna
Rožnati oktober je mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli več kot 1300 žensk in okoli 10 moških, več kot 400 žensk in nekaj moških pa umre.

Kdaj bi morali uživati več rastlinskih beljakovin?
V španski študiji se je izkazalo, da so starejši odrasli, ki so pojedli več beljakovin iz rastlinskih virov, izkusili manj zdravstvenih težav povezanih s starostjo, kot tisti, ki so njihovo količino v prehrani zmanjšali. Pri starejših od 65 let je zelo pomembno zadostno uživanje beljakovin, ki naj bodo iz zdravih virov. Strokovnjaki odsvetujejo pretirano uživanje rdečega in predelanega mesa.

Kaj v petih letih zmanjša tveganje za bolezen srca in ožilja za 39 odstotkov?
Celo ljudje, ki pokadijo veliko cigaret in to počnejo že vsaj 20 let, lahko, ko to razvado opustijo, v naslednjih petih letih zmanjšajo svoje tveganje za bolezen srca in ožilja za 39 odstotkov. Kot poroča Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), so te bolezni tako v razvitem svetu kot pri nas najpogostejši vzrok prezgodnje smrti. Največ jih povzročita srčni infarkt in možganska kap.

Zdravniki presenečeni odkrili, zakaj tri dni ni moral urinirati
14-letni deček iz mesta Tunis v Tuniziji kar tri dni mogel urinirati, ko je le obiskal zdravnika. V bolnišnici so šokirani odkrili, da ima 9 centimetrsko iglo v penisu, ki so mu jo nato z operacijo odstranili.

Sprememba, ki lahko za 15 odstotkov zmanjša tveganje za raka dojk
Namesto govejega ali svinjskega mesa uživajte piščančje ali puranje. To bi lahko zmanjšalo tveganje za pojav invazivnega raka dojk, je pokazala študija ameriškega inštituta National Institute of Environmental Health Sciences. Sodelovalo je več kot 42 tisoč žensk, ki so jih spremljali skoraj osem let. Tiste, ki so uživale več rdečega mesa, so imele večje tveganje, da jih je presenetila neprijetna diagnoza.

Že 4400 korakov dnevno ima izredno pozitiven učinek
Verjetno ste že kdaj slišali, da bi morali na dan narediti 10 tisoč korakov? V bolnišnici Brigham and Women’s Hospital, ki je raziskovalno povezana z medicinsko fakulteto univerze Harvard, so ugotovili, da je že več kot pol manj korakov dnevno pri starejših ženskah pomenilo občutno manjše tveganje za prezgodnjo smrt. Raziskovalci menijo, da je to odlična novica, saj se marsikdo številke 10 tisoč ustraši. Če pa si lahko vsaj za začetek postavi manjši cilj, ga lažje doseže. Ne obupa, počasi krepi telo in sčasoma zmore vse več.

Kakšna hrana ščiti pred boleznijo ledvic?
Raziskovalci Fakultete za javno zdravje Bloomberg Univerze Johns Hopkins so prehrano, v kateri prevladuje zdrava hrana rastlinskega izvora, povezali z manjšim tveganjem za pojav bolezni ledvic. Takšno prehrano sestavljajo polnozrnata žita, stročnice, zelenjava, sadje in oreščki.

Katera živila povzročajo prenajedanje in odvečno težo?
Ljudje, ki so uživali zelo predelana živila, so v primerjavi s tistimi, ki so takih živil pojedli malo, zaužili več energije in pridobili več odvečne teže. To je veljalo, četudi so imeli tako obroki z zelo predelanimi živili kot obroki brez njih isto energijsko vrednost ter količino makrohranil, kot so sladkorji, vlaknine, ogljikovi hidrati in maščobe. Ljudje so pojedli več, ko je bil obrok sestavljen iz zelo predelanih živil.

Pogosta poletna težava, ki je nikar ne zdravite doma
Tako kot so vnetja srednjega ušesa ena najbolj pogostih zimskih obolenj, so vnetja zunanjega ušesa in sluhovoda bolj pogosta poleti. Medicinski izraz za to okužbo je otitis externa, uporablja pa se tudi izraz plavalčevo uho. Do okužbe lahko pride, ko je voda ujeta v ušesu, med plavanjem, kopanjem ali znojenjem. Bakterije in glive takrat namreč lažje vstopijo v uho z manjšimi kosi, ki se lahko pojavijo, ko čistite uho s palčkami, ga praskate s prstom ali nosite slušalke. Pojavita se lahko občutek polnosti v ušesu in izguba sluha. V kolikor imate blokado voska, lahko pride do tinitusa – stanja, ki povzroča zvonjenje v ušesu. Zato v poletnih mesecih namenite več pozornosti zdravju vaših ušes.

Odkrili, kaj lahko zmanjša bolečine med menstruacijo
Raziskava univerze v italijanski Modeni je pokazala, da naj bi bila prevalenca takšnih bolečin med mladimi ženskami celo 84 odstotkov. Ocene prevalence se od raziskave do raziskave sicer razlikujejo. Britanski raziskovalci so tako v svoji oceni stanja, ki je bila leta 2011 objavljena v zborniku BMJ Clinical Evidence Handbook, omenili raziskavo, ki naj bi bila pregled številnih drugih dobro izvedenih manjših iz velikega dela sveta. Objavili so jo leta 2004 in v njej prevalenco ocenili na 59 odstotkov. Bolečine med menstruacijo so očitno težava, ki pesti mnogo žensk in olajšanje bi jim lahko prinesla redna aerobna vadba.

Hrana, ki se ji raje izognite za zdravo srce
Kako pogosto uživate ocvrto hrano? Ameriška študija je pokazala, da ta lahko poveča tveganje za pojav koronarne srčne bolezni. Do te pride, ko srce ne dobiva dovolj krvi, kar je lahko posledica delne zamašitve žil, ki jo dovajajo in se imenujejo koronarne.

Nenavadna reakcija je bila posledica raka
81-letnik se je spopadala s kar tri mesece trajajočo erekcijo in na koncu ni mogel urinirati kar 15 ur, ko je le obiskal zdravnika in so kasneje v bolnišnici ugotovili, da se spopada z rakom mehurja, ki se je že razširil na medenico in spolne organe.

Kdo ima večje tveganje za nevarnega kožnega raka?
Uporabo solarijev so kanadski raziskovalci povezali z večjim tveganjem, da oseba prej dobi melanom. Ta je najnevarnejša oblika kožnega raka. Kot zapišejo na strani Onkološkega inštituta Ljubljana: “Maligni melanom predstavlja približno 5 odstotkov vseh kožnih rakov, odgovoren pa je za več kot 90 odstotkov vseh smrti zaradi kožnega raka.”

Sadje, ki do 15 odstotkov zniža tveganje za bolezen srca
Imate radi borovnice? Potem si jih le privoščite, saj je nova študija pokazala, da varujejo srce in ožilje. Skledica borovnic na dan je zmanjšala tveganje za bolezen srca in ožilja za od 12 do 15 odstotkov. In to pri prekomerno težkih posameznikih, ki so že imeli vrsto dejavnikov tveganja, zaradi katerih so bili bolj ogroženi za pojav takšnih težav. Pri zdravih ljudeh z normalno težo bi po mnenju raziskovalcev tak učinek imela že manjša količina borovnic.

Kaj poveča tveganje za zgodnjo Azheimerjevo bolezen?
Alzheimerjeva bolezen je najpogostejša oblika demence; kar 60 do 80 odstotkov bolnikov jo ima. Ne vemo, kaj jo povzroča. Je pa dejavnik tveganja vsekakor starost, saj se običajno pojavi po 65. letu. A okoli 10 odstotkov bolnikov Alzheimerjevo bolezen dobi pred 65. letom. Takrat govorimo o zgodnji obliki. Raziskovalci so odkrili, kaj bi lahko bil dejavnik tveganja.

Še ena posledica prekomernega uživanja slabih maščob
Prehrana, ki vsebuje veliko slabih nasičenih maščob vodi v debelost. In ne le to – vodi tudi v depresijo, so odkrili raziskovalci univerze v Glasgowu na Škotskem. V obvestilu za javnost so zapisali, da znanost že nekaj časa raziskuje povezavo med debelostjo in depresijo. A šlo naj bi za eno prvih študij, ki je razkrila, kakšen je vpliv prevelike količine slabih maščob.

Opustitev pogoste razvade zmanjša tveganje za kap
Še ena študija je pokazala, kako škodljivo je kajenje. Kadilci, ki jih zadene kap, imajo, če s svojo razvado ne prenehajo, večje tveganje, da se jim ta neljubi dogodek ponovi. Kajenje povzroča odvisnost, tako da je seveda o prenehanju lažje govoriti kot to storiti. A pomagalo bo že zmanjšanje števila pokajenih cigaret.

7 dejavnikov, ki močno pripomorejo k razvoju raka
Več kot 80110 novih primerov raka med odraslimi starejšimi od 20 let v ZDA v letu 2015 lahko pripišemo preprosto le slabi prehrani, je pokazala zadnja študija, objavljena v strokovni publikaciji JNCI Cancer Spectrum.

Kaj lahko pomeni 16 minut spanca manj?
Že če spite čez noč le 16 minut manj kot po navadi, se bo to pokazalo na vašem počutju in produktivnosti naslednji dan, pravijo raziskovalci univerze Južna Florida. Na svoji spletni strani so zapisali, da "izguba le 16 minut spanca lahko pomeni razliko med jasno glavo na delovnem mestu in težavami z osredotočanjem."

Kaj za 87 odstotkov poveča tveganje za smrt zaradi bolezni srca?
Redno uživanje zajtrka že dolgo velja za zdravo navado. Nedavno pa so bili objavljeni rezultati prve študije, ki je pogledala, kako vpliva na naše srce izpuščanje tega obroka. Kaj je bila ugotovitev? Tisti, ki nikoli niso jedli zajtrka, so imeli v primerjavi s tistimi, ki so redno zajtrkovali, kar za 87 odstotkov večje tveganje za smrt zaradi bolezni srca in ožilja.

Pogosta navada lahko poslabša izid infarkta
Ste med tistimi, ki ne zajtrkujejo? Se najeste šele pozno zvečer oziroma tik pred tem, ko se odpravite spat? Ljudje s takšnimi prehranskimi navadami imajo ob srčnem infarktu več možnosti za slabši izid, je pokazala brazilska študija, ki je bila objavljena v medicinski reviji Evropskega združenja kardiologov.

Najpomembnejša navada za čim daljše življenje
Raziskava za raziskavo kažejo, kako pomembno je za naše zdravje in možnost čim daljšega kakovostnega in polnega življenja – gibanje. V ameriški raziskavi so starostniki, ki so imeli na obremenilnem testu najboljše fizične zmogljivosti, v primerjavi s tistimi, ki so imeli najslabše, po desetih letih imeli dvakrat več možnosti, da so še živi.

99 let ni vedela, da živi z vsemi organi na napačnem mestu
Rose Marie Bentley se je v zgodovino medicine zapisala po svoji smrti, ko so študentje medicine med obdukcijo odkrili, da je 99-letnica, ki je umrla naravne smrti, vse življenje živela z notranjimi organi na napačnem mestu.

Ubije celo več ljudi kot kajenje
Slaba prehrana globalno ubije več ljudi kot kajenje, je pokazala zadnja raziskava objavljenja v ugledni medicinski reviji Lancet. Nezdrava prehrana je kriva za 11 milijonov smrti, ki bi jih lahko preprečili, kar je celo več smrti kot bi jih lahko preprečili, če bi ljudje opustili uporabo tobaka.

Zakaj je povsem v redu pojesti tudi malo čokolade?
Ste med tistimi, ki se trudijo jesti zdravo? Priporočljivo je imeti uravnoteženo prehrano, polno različnih sezonskih zdravih živil. A včasih se je povsem v redu tudi posladkati z malo čokolade. Tako vsaj pravijo newyorški raziskovalci.

Zaradi uživanja maščobe ne boste pridobili maščobe. Vzrok je drugje
Vse več dokazov strokovnjakov kaže, da se zaradi uživanja maščobe ne boste zredili, a da je vzrok za vaše pridobivanje odvečnih kilogramov v resnici v sladkorju. Preverite, zakaj.