Vizita.si

prehrana brez soli

Prebava 26. 10. 2023 08.56

Je tudi vas v zadnjih dneh doletelo to?

Pričelo se je obdobje, v katerem so na področju splošnega zdravja vse oči uprte v imunski sistem. Bo zdržal pritiske virusov in bakterij? Nas bo uspel obvarovati pred boleznimi? To je v prvi vrsti odvisno od nas samih. Pa ne toliko od tega, kako izdatno se založimo s prehranskimi dodatki, z vitamini in raznimi napitki, temveč predvsem od našega odnosa do lastnega organizma. Kako torej še pravočasno prepoznati znake oslabljenega imunskega sistema in kako poskrbeti, da bo ponovno obratoval s polno paro?

Prehrana 17. 10. 2023 09.25

Prehrana pri povišanem holesterolu – na kaj paziti, čemu se izogibati?

Povišan holesterol je ena od najpogostejših težav v sodobni družbi, ki lahko vodi do srčnih bolezni, ateroskleroze in drugih resnih zdravstvenih težav. Vendar pa lahko z uravnoteženo prehrano in spremembo življenjskega sloga zmanjšamo tveganje za bolezni.

Prehrana 17. 08. 2023 05.00

Kaj sploh so aditivi, zloglasni E-ji v živilih?

Aditivi predstavljajo snovi ali mešanice snovi, ki niso samostojna živila, ampak se dodajajo živilom med predelavo, transportom ali hrambo, da bi izboljšali njihovo varnost in kakovost.

Prehrana 10. 07. 2023 05.00

Antioksidanti in njihov pomen za zdravje

Antioksidanti imajo sposobnost, da preprečijo ali upočasnijo poškodbe celic, ki jih povzročajo prosti radikali. Kaj sploh so antioksidanti, kaj so prosti radikali, kako delujejo eni in drugi ter kje in kako jih najdemo, si poglejmo v nadaljevanju.

Prehrana 09. 05. 2023 05.00

5 razlogov, zakaj lahko jeste kokice brez obžalovanja

Veliko ljudi misli, da so kokice nezdrave, kar ni nujno res. Vse je odvisno od tega, na kakšen način jih pripravimo – koliko soli dodamo in kakšna je količina masla. Verjeli ali ne, če kokice pripravimo na ustrezen način in če jih uživamo v sprejemljivih količinah in ne prepogosto, so kokice celo zdrave! Poglejmo si pet razlogov, zakaj jih lahko jemo brez obžalovanj.

Prehrana 08. 04. 2023 05.00

Lahko pojemo preveč šunke?

Šunka je sestavni del tradicije velikonočne pojedine in samih velikonočnih praznikov. Velja za zdravo meso ali ne? Kako lahko tudi v prazničnih časih pazimo na svojo prehrano? Več v nadaljevanju.

Prehrana 03. 04. 2023 05.00

Prehranjevanje v času praznikov - bodite zmerni

Velikonočni prazniki imajo svoj pomen, večinoma pa jih povezujemo tudi z določenimi specialitetami in z okusno hrano – od šunke in jajc, pa vse do peciva. A prenajedanje, ki pride navadno skupaj z določenimi prazniki, tudi velikonočnimi, ima svojo ceno. Kako lahko brezskrbno in brez slabe vesti uživamo, hkrati pa še vseeno pazimo na 'zdravo mero'?

Prehrana 13. 03. 2023 05.00

Študentska prehrana: nasveti za zdrave obroke

Naj vas vaš proračun ne odvrne od kuhanja! Z malo ustvarjalnosti lahko pridemo do zdravih obrokov!

Zdravje 14. 02. 2023 05.00

Kako lahko nadomestimo nezdrava živila z bolj zdravimi alternativami?

Včasih mislimo, da se prehranjujemo zdravo, če kupujemo super eksotična živila, nadomestke mesa ali hrano, ki je tako ali drugače v trendu samo zaradi ene sestavine, medtem ko vse drugo še prehitro radi zanemarimo.

Prehrana 09. 01. 2023 05.00

Zlata pravila zdravega prehranjevanja v starosti

Procesa staranja ni mogoče ustaviti in v telesu prihaja do sprememb, za katere je med drugim treba prilagoditi prehrano in prehranjevalne navade.

Prehrana 16. 10. 2022 05.00

Hrana, ki jo je dobro jesti v 20, 30, 40 letih ...

V najstniških letih potrebujemo več kalcija, da si izgradimo močne kosti, v 30 letih več energije, ker imamo številne obveznosti z družino in službo, v 40 se presnova upočasni in moramo znova prilagoditi prehrano. Preverite, kaj je dobro jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Zdravje 17. 06. 2022 11.00

To so živila, ki jih je dobro uživati, če se spopadate z drisko

Driska ali diareja je sila neprijetna reč, za katero pa se navadno zdi, da se pojavi 'od nikjer'. Kaj jesti in kateri hrani se je dobro izogibati, če pride do nje?

Simptomi in bolezni 27. 05. 2022 05.00

Kako znižati holesterol s prehrano?

Če imamo težave s povišanim holesterolom, je med prvimi ukrepi zagotovo sprememba življenjskega sloga, pri katerem igra pomembno vlogo tudi naša prehrana. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Prehrana 13. 04. 2022 05.00

Bulgur – zdravo žito, ki ga je enostavno pripraviti

Ste že slišali za bulgur? Je neverjetno vsestransko polnozrnato žito, ki ima svoje korenine v vzhodni, sredozemski in zahodnoazijski kuhinji.

Prehrana 10. 03. 2022 05.00

Naravni ščit pred virusi in bakterijami imamo v vsaki kuhinji

Če izvzamemo sladice, je skoraj ni jedi, ki je ne bi začinili s poprom. Poleg soli namreč velja za eno najbolj priljubljenih začimb, ki pa ima poleg tega, da obogati okus, tudi številne pozitivne učinke na naš organizem. Poznamo več vrst in različic popra, med najpogosteje uporabljenimi pri nas pa so črni, beli, zeleni in rdeči poper. Poznate njihove pozitivne lastnosti in vsestranskost uporabe?

Zdravje 31. 01. 2022 12.45

Kaj pomaga, če imate vneto grlo?

V teh dneh težko srečamo koga, ki ga še ni ujela katera od najpogostejših zimskih zdravstvenih nevšečnosti, pa naj gre za zamašen nos, kihanje, kašelj ali vneto grlo. Predvsem slednje zna biti še kako neprijetno, saj nam med drugim bolečina in oteklina otežujeta požiranje. Na srečo si lahko v veliki meri pomagamo kar sami. Preverite, kako!

Naslovnica 01. 12. 2021 10.15

4 načini, kako svoje telo pripraviti na praznike

Pred nami je najbolj čaroben mesec v letu, praznični december. S tem pa na vrata ne trkajo samo številne lučke, dolgi in romantični večeri, temveč tudi pogoste in obilne pojedine, kakšen dodaten kozarec vina, neprespane noči … Vse to vpliva na naše telo in slabi imunski sistem. Da se ne bi znašli v začaranem krogu diet in slabe volje, smo za vas pripravili 5 nasvetov, kako se temu izogniti.

Naslovnica 18. 05. 2021 06.00

Fleksitarijanstvo – prehranjevanje brez odpovedovanja

Fleksitarijanstvo je način prehranjevanja, ki izboljšuje osebno počutje in ohranja planet. Temelji na rastlinski prehrani, vendar se ni treba popolnoma odpovedati živalskim izdelkom.

Prehrana 01. 04. 2021 06.00

To je mesnina, ki je bogata z vitamini in minerali

Slovenci smo veliki ljubitelji mesnin, ni zabave, na kateri ne bi imeli narezka in ni priložnosti, na kateri ne bi postregli vsaj pršuta. Pa se kdaj vprašate, kakšna hranila vnesemo v telo z uživanjem mesnin? Preberite si v nadaljevanju vse o mesnini, ki vsebuje malo maščob, bogata pa je z vitamini in minerali, še posebej z železom in magnezijem.

Prehrana 01. 09. 2020 06.00

'Ljudje se pogosto zatekamo k ideji "čudežne tabletke" ...'

V sodobnem svetu je zdrava prehrana vse pogostejša tema pogovorov. A kdaj nam razmislek o zdravi prehrani lahko škodi? Kot pravi nutricistka Mojca Cepuš, v ekstremnih primerih, ko z njim rešujemo tudi druge težave, kar lahko vodi v ortoreksijo. Kljub vsemu pa večina ljudi ne gre v ta ekstrem. Za večino je premislek o tem, kaj vnesejo v svoje telo, še vedno priporočljiv. Preverite, zakaj.

Prehrana 20. 08. 2020 06.00

Živila, zaradi katerih smo le še bolj lačni

Ste že kdaj postali silno lačni, čeprav je minilo denimo le pol ure od zadnjega obroka hrane? Težava ni vedno v količini, temveč v kakovosti, predvsem pa v izbiri hrane.

Življenjske zgodbe 03. 07. 2020 08.08

Gašper Kramar po izgubi teže: 'Takšna prehrana mi je pisana na kožo'

Decembra lani je Gašper Kramar, po tem ko je popolnoma spremenil življenjski slog in izgubil sto kilogramov, uspešno prestal prvo operacijo odstranitve odvečne kože, med katero je bila prisotna tudi naša kamera. Spomladi bi moral še drugič pod nož, a mu je načrte prekrižala epidemiološka situacija v državi, kar pa ne pomeni, da je simpatični frizer in ljubiteljski kuhar počival. Takoj ko je lahko, se je vrnil k športnim aktivnostim, poleg tega je z izjemo občasnih pregreh nadaljeval tudi z načinom prehranjevanja, ki mu je, kot pravi, pisan na kožo. Naj spomnimo, da je v veliki meri za njegovo drastično izgubo kilogramov zaslužen trener in dietetik Gašper Grom, ki ga je z LCHF načinom prehranjevanja tudi seznanil, ravno tako mu je sestavil prilagojen načrt vadbe. Slednji nam je med drugim zaupal, zakaj je ravno takšna kombinacija prehrane in treningov najbolj učinkovita pri osebah s prekomerno težo.

Prehrana 19. 06. 2020 08.15

8 razlogov, da si privoščite lubenico

Na policah trgovin je že na voljo okusna lubenica, ki je nepogrešljiva v vročih poletnih dneh, ki se jim približujemo. Lubenica je v 92 odstotkih sestavljena iz vode in je odlična za hidracijo telesa. Ne le to, skrbi tudi za lepo kožo in dobro počutje.  

Bolezni 26. 05. 2020 09.45

Kako prepoznamo srčno popuščanje?

V Slovenji imamo okoli 30 tisoč bolnikov s srčnim popuščanjem, medtem ko nekateri niti ne vedo, da njihovo srce ne deluje tako, kot bi moralo, in slabše počutje pripišejo drugim stvarem.

Zdravje 25. 05. 2020 08.15

Dr. Marija Pfeifer: 'Brez hormonov ni življenja. In če so uravnovešeni, se bolje počutimo.'

Ko pomislimo na hormone, se največkrat spomnimo na estrogen, testosteron ali kortizol, toda v našem telesu jih je še več. “Čisto v vsakem delu našega telesa delujejo,” pove prof. dr. Marija Pfeifer. "Brez hormonov ni življenja. In če so uravnovešeni, se tudi mi bolje počutimo." Kako pa dosežemo, da so naši hormoni v ravnovesju?

Bolezni 03. 05. 2020 20.15

Preprečite nevarno pešanje ledvic!

Pešanje ledvic je lahko akutno ali kronično. Pri slednjem se simptomi pogosto ne pokažejo, dokler ni prepozno, zato je v primeru, da spadate med bolj ogroženo prebivalstvo, pomembno, da pri zdravniku redno preverjate stanje svojega urina in krvi.

Zdravje 21. 04. 2020 08.01

Jejmo letom primerno. Kaj jesti v katerem življenjskem obdobju?

Ste že kdaj opazili, da danes ne morete več jesti nekaterih živil, ki ste jih z lahkoto pojedli, ko ste bili mlajši. Ali pa da ima vaše telo drugačno reakcijo nanje in da se sedaj zredite, nekoč pa ste jih lahko zaužili povsem brez posledic. Naše telo ima v različnih obdobjih različne potrebe po hranilih. Preverite, kaj jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Prehrana 08. 04. 2020 08.45

Preprost nasvet za bolj zdrav velikonočni obrok

Nič ni narobe, če se občasno pregrešimo ali pojemo več, kot naše telo potrebuje, razlaga prehranska strokovnjakinja Anja Pristavec. A le če se tako prehranjujemo le ob praznikih in ne ves čas. Preprosto pa lahko tudi svoje praznične obroke spremenimo v bolj zdrave, če poskrbimo, da polovico obroka sestavlja zelenjava. Kaj bi bilo še dobro vedeti o velikonočni hrani?

Prehrana 30. 03. 2020 08.23

'Zdrava živila', ki jih nutricisti ne bi nikoli jedli

Od sadnih sokov, jogurta do agavinega sirupa – tu je nekaj živil, ki naj bi bila zdrava, a jih nutricisti ne bi jedli. Zakaj ne, je pojasnila britanska nutricistka Rhiannon Lambert, ki pravi, da so sadni sokovi kot sladkana voda.

Zdravje 07. 02. 2020 12.55

Ko udari PMS

PMS ni nekaj, kar ste si izmislili, a je skupek realnih nerpijetnih ali celo mučnih simptmov, ki se pri nekaterih ženskah izrazijo pred vsako menstruacijo. PMS se pojavlja pri približno polovici žensk, same pa lahko naredite kar nekaj stvari, da ga ublažite.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1049