prehrane

Če delate to, razmislite še enkrat
Vsi vemo, da je mleko izvrsten naravni vir kalcija, vendar se njegove koristi ne končajo pri tem mineralu. Ta vsebuje tudi beljakovine, obogatene vitamine in druge koristne snovi za naš organizem. V uravnotežene in raznovrstne obroke pa je dobro vključevati tudi druge mlečne izdelke, pri čemer naj bodo prva izbira lokalni in domači proizvodi.

Osupljiva preobrazba, ki je Sabini spremenila življenje
V želji po lepši postavi in boljšem počutju se lahko kaj hitro znajdemo v začaranem krogu, če se oblikovanja telesa in bolj uravnoteženega načina življenja lotimo na napačen način. V nadaljevanju zato predstavljamo najpogostejše napake, ki jih delamo, ko se odločimo za spremembo in nekaj učinkovitih načinov, ki lahko izboljšajo splošno počutje in kakovost našega življenja.

Imate te simptome? Previdno!
Mesec marec je posvečen ozaveščanju o zgodnjem odkrivanju raka danke in debelega črevesa, ki je četrti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka v Sloveniji. Zakaj nastane, še ni znano, a številne študije potrjujejo, da je bolezen najverjetneje posledica medsebojnega delovanja dednih dejavnikov in vplivov okolja. Na gensko predispozicijo ne moremo vplivati, z vpeljavo zdravih življenjskih navad pa lahko bistveno zmanjšamo tveganje za razvoj bolezni.

Proteini: vse, kar morate vedeti
Vse, kar morate vedeti o pomenu proteinov in njihovi razgradnji.

Preskakujete obroke zaradi hujšanja? Premislite še enkrat
Želite na hitro shujšati in zaradi tega v veri, da delate dobro, preskakujete obroke? Premislite še enkrat. Svojemu telesu s tem delate več škode kot koristi.

Zato je pomembna zdrava prehrana
Danes je stres na žalost neizogiben. Toda spreminjanje življenjskih navad in določene prilagoditve prehrane nam lahko pomagajo, da se lažje spopademo z njim. Se sprašujete, kako? Predstavljamo nekaj ključnih točk, ki so jih zapisali na miss7zdrava in ki vam lahko pridejo prav.

Nega atopijskega dermatitisa: Nežno božanje za srbečo kožo
Atopijski dermatitis ali atopijski ekcem je kronična bolezen kože, ki prizadene otroke in odrasle. Težava z atopijsko kožo, ki je zelo suha, razdražena in srbeča, je večinoma genetska, vendar lahko stanje poslabšajo tudi stres, okolje in nekatera živila. Za vas imamo skupaj z notino.si rešitev, kako atopijski dermatitis ublažiti in kožo čim prej povrniti v dobro kondicijo.

Vse, kar morate vedeti o probiotikih
Tudi vi nenehno poslušate o tem, kako dobri in zdravi so probiotiki za naše telo, pa sploh ne veste, kaj so probiotiki? V tem članku predstavljamo vse ključne informacije, ki jih morate vedeti o njih.

Kako hitro lahko shujšamo?
Nemalo ljudi gre od silnega prenajedanja na strogo dieto, kar ni niti pametno niti zdravo.

Kaj so prebavni encimi?
Naravni prebavni encimi so beljakovine, ki jih vaše telo tvori za razgradnjo hrane in pomoč pri prebavi. Prebava je proces uporabe hranil, ki jih najdemo v hrani, da vašemu telesu dajo energijo, mu pomagajo pri rasti in opravljanju vitalnih funkcij.

Odvisnost od sladkorja: odtegnitvena kriza in kako jo omiliti
Zmanjšanje vnosa sladkorja v telo je lahko odličen začetek bolj zdravega načina življenja. Odpoved sladkarijam pa ni lahka. Ponujamo vam koristne nasvete, kako to storiti in se znebiti posledic, ki jih lahko prinese odtegnitvena kriza.

Dr. Marija Anderluh: ''Pri vseh težavah je ključno pravočasno ukrepanje''
Otroštvo in mladost bi morala biti obdobji brezskrbnega razvoja, odkrivanja zmožnosti in raziskovanja obzorja. Velikokrat pa sta tudi obdobji, prepleteni s številnimi izzivi. Kakšne stiske in težave pestijo otroke in mladostnike v današnjem času? Kakšno oporo predstavljajo starši, navsezadnje pa tudi učitelji? Kako lahko pomagamo? In najpomembnejše – kako prepoznati otroško stisko? Pogovarjali smo se z dr. Marijo Anderluh, dr. med., predstojnico Oddelka službe za otroško psihiatrijo na Pediatrični kliniki Ljubljana.

Previdno, če imate te simptome
Večina se nas decembra vsaj nekajkrat pregreši s hrano in pijačo, saj ne moremo samo gledati dobrot, ki se znajdejo na praznični mizi. Januarja potem sledi streznitev, ki se ne odraža nujno samo na tehtnici – zadnji mesec v letu običajno pusti posledice tudi na počutju. Pojavijo se obdobja nerazložljive utrujenosti, težje se osredotočimo na zadane naloge, pade nam imunska odpornost, pojavijo se lahko podočnjaki, težave nam lahko povzroča tudi počasna prebava. Nekateri menijo, da je za tako stanje kriva zgodnja spomladanska utrujenost, a pogosto gre za veliko resnejšo težavo!

Nova študija bi lahko nakazovala na presenetljivo povezavo
Ugotovitve ponujajo razmislek o maščobah v naši prehrani. Slednje naj sploh ne bi bile tako slabe, kot radi prebiramo!

Tako lahko okrepite svoj imunski sistem
Težave s presnovo in problematično kožo so povezane z oslabljenim imunskim sistemom. Vašemu telesu lahko povrnete ravnovesje z naravnimi izdelki Hemptouch.

Mastna, suha ali mešana ... To naj bi bila najboljša prehrana glede na tip kože
Pomembno je, kaj nanašamo na kožo in s čim jo vlažimo, a še bolj kot to je pomembno, kaj dajemo v telo. Slednje se namreč pozna tudi in predvsem na naši koži.

Kakšno hrano bi morali za dobro zdravje jesti pozimi?
Pozimi je dobro jesti kuhano, saj tako ogrejemo ne le telo, temveč tudi duha. Nizke zimske temperature, krajša dnevna svetloba in hiter tempo življenja so dejavniki, ki vzpodbudijo naše veselje in notrenji mir, ko se vsi zberemo za jedilno mizo ob topli jedi. Katera pa so tista živila, s katerimi se je priporočljivo pozimi okrepčati?

Miti o 'pravilni' negi kože
Veliko ljudi je vsak dan na 'lovu' za najnovejšimi strategijami, kako ohranjati kožo zdravo, mladostno, čvrsto in sijočo. Pri tem naletimo na marsikateri mit, ki je v naši družbi še vedno prisoten in, roko na srce – preprosto ne deluje.

Zelenjava, ki jo to zimo obvezno vključite v jedilnik
Ohrovt pogosto imenujemo 'kralj kalcija', je pa tudi bogat vir vitamina A, vitamina C, železa, luteina in prehranskih vlaknin.

Zlata pravila zdravega prehranjevanja v starosti
Procesa staranja ni mogoče ustaviti in v telesu prihaja do sprememb, za katere je med drugim treba prilagoditi prehrano in prehranjevalne navade.

Kaj vse vpliva na težave s prebavili?
Najrazličnejše zdravstvene težave so vse pogostejše v današnjem času, ko zaradi tisoč in ene obveznosti zanemarjamo nekaj, kar je tako zelo pomembno – svoje telo. Vsi naši grehi pa se pogosto kažejo tudi v težavah s prebavili. O tem smo se pogovarjali tudi z gastroenterologom Rajkom Kneževićem.

Zvezdniki, ki se spopadajo z boleznimi
Zvezde običajno niso sramežljive pri iskanju pozornosti, razen če gre za pogovor o njihovih zdravstvenih težavah. Toda naslednji znani obrazi so iskreno spregovorili o svojih izkušnjah z revmatskimi boleznimi – izrazom, ki se uporablja za več kot 100 različnih bolezni, vključno z lupusom, artritisom in protinom.

4 'dobre' navade, ki lahko v resnici delujejo proti vam
Najsi bo govora o prehrani ali pa o 'ustrezni' socializaciji in socialnih veščinah – pretiravanje ali, nasprotno, pomanjkanje ni nikoli dobro. Vse v življenju se nagiba k ravnovesju, zato je pomembno, da se naučimo zmernosti. Poglejmo si nekaj navad, za katere menimo, da so dobre, a lahko v resnici delujejo proti nam.

Znake pomanjkanja je potrebno prepoznati takoj
Da je magnezij eden najpomembnejših mineralov, priča že dejstvo, da je ključen pri več kot 300 biokemičnih procesih v našem telesu. Telo nas začne hitro opozarjati, ko nam magnezija primanjkuje, zato je izjemnega pomena, da te znake prepoznamo in pravočasno ukrepamo.

S tem si uničujete zdravje
Prihajajo tedni, ko bomo zdravi prehrani in zmernosti nekoliko pogledali skozi prste, saj se je v času, ko so mize bogato obložene s prazničnimi dobrotami, tako rekoč nemogoče ves čas 'držati nazaj'. Kljub temu pa velja biti pozoren na to, koliko in kaj uživamo v veselem decembru, saj je od tega odvisno naše splošno počutje, ki je osnova za lepe praznične dni. Na katera živila se torej opreti po obilnem božičnem kosilu ali prekrokani noči?

Kaj se zgodi, če imate povečan holesterol?
Prekomerna telesna teža, debelost, neaktivnost in kajenje so le nekateri izmed dejavnikov, ki lahko prispevajo k razvoju povišanega holesterola.

Kaj sta črevesna mikrobiota in človeški mikrobiom?
Človeško telo je gostitelj trilijonov mikrobov ali bakterij. Večina teh je koristnih, vendar lahko postanejo škodljivi, če niso v ravnovesju.

Dr. Živa Lavriša: Pomemben izziv sodobnega načina prehranjevanja je tudi dejstvo, da vedno manj hrane pripravljamo sami
Kje so največji izzivi pri sodobni prehrani poleg, seveda, pomanjkanja časa? Kako se prehranjujemo Slovenci, je štetje kalorij pametno, kaj je res in kaj ni o razstrupljanju telesa in o smernicah zdrave prehrane sem se pogovarjala z dr. Živo Lavriša, univ. dipl. inž. živ. tehnol., iz raziskovalne skupine Prehrana in javno zdravje z Inštituta za nutricionistiko.

Imate visok krvni tlak? Potem morate vedeti to
Če vprašate katerega koli zdravnika, kaj je najslabša stvar, ki jo lahko naredite za svoje zdravje, vam bodo skoraj vsi povedali enako.

Kako okrepiti pljuča?
Pljuča potrebujejo našo pozornost, da ostanejo zdrava.