Vizita.si

prekomerno uživanje soli

Prehrana 10. 07. 2023 05.00

Antioksidanti in njihov pomen za zdravje

Antioksidanti imajo sposobnost, da preprečijo ali upočasnijo poškodbe celic, ki jih povzročajo prosti radikali. Kaj sploh so antioksidanti, kaj so prosti radikali, kako delujejo eni in drugi ter kje in kako jih najdemo, si poglejmo v nadaljevanju.

Prehrana 19. 06. 2023 05.00

Kako se spreminjajo prehranske potrebe skozi starost in na kaj paziti?

Prehranske potrebe različnih starostnih skupin predstavljajo ključen vidik zagotavljanja optimalne prehrane in zdravja skozi celotno življenje. Od obdobja dojenčkov do starostnikov se naše prehranjevalne potrebe spreminjajo glede na stopnjo rasti, razvoja in starostnih sprememb, ki se dogajajo v telesu. Razumevanje teh sprememb in prilagajanje prehrane ustrezni starostni skupini je ključnega pomena za ohranjanje zdravja in dobro počutje posameznika.

Prehrana 08. 04. 2023 05.00

Lahko pojemo preveč šunke?

Šunka je sestavni del tradicije velikonočne pojedine in samih velikonočnih praznikov. Velja za zdravo meso ali ne? Kako lahko tudi v prazničnih časih pazimo na svojo prehrano? Več v nadaljevanju.

Prehrana 09. 01. 2023 05.00

Zlata pravila zdravega prehranjevanja v starosti

Procesa staranja ni mogoče ustaviti in v telesu prihaja do sprememb, za katere je med drugim treba prilagoditi prehrano in prehranjevalne navade.

Prehrana 30. 11. 2022 09.16

Dr. Živa Lavriša: Pomemben izziv sodobnega načina prehranjevanja je tudi dejstvo, da vedno manj hrane pripravljamo sami

Kje so največji izzivi pri sodobni prehrani poleg, seveda, pomanjkanja časa? Kako se prehranjujemo Slovenci, je štetje kalorij pametno, kaj je res in kaj ni o razstrupljanju telesa in o smernicah zdrave prehrane sem se pogovarjala z dr. Živo Lavriša, univ. dipl. inž. živ. tehnol., iz raziskovalne skupine Prehrana in javno zdravje z Inštituta za nutricionistiko.

Prehrana 16. 10. 2022 05.00

Hrana, ki jo je dobro jesti v 20, 30, 40 letih ...

V najstniških letih potrebujemo več kalcija, da si izgradimo močne kosti, v 30 letih več energije, ker imamo številne obveznosti z družino in službo, v 40 se presnova upočasni in moramo znova prilagoditi prehrano. Preverite, kaj je dobro jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Preventiva 25. 09. 2022 05.00

Naravni načini za znižanje krvnega tlaka

Ljudje s hipertenzijo pogosto potrebujejo več zdravil za nadzor krvnega tlaka. Zelo pa pomagajo tudi spremembe življenjskega sloga!

Prehrana 12. 09. 2022 05.00

Grozdje – hrana 'bogov' za zdravo srce in kosti

Grozdje vsebuje obilico flavonoidov, ki so zaslužni za barvo tega sadeža, zaslužni pa so za celo vrsto blagodejnih učinkov na človekovo zdravje, predvsem za ohranjanje zdravja srčno-žilnega sistema.

Srčno žilne bolezni 15. 01. 2021 06.00

Kako znižati in optimizirati krvni tlak?

Visok krvni tlak je nevarno stanje, ki lahko poškoduje srce. Če je krvni tlak nenadzorovan, se poveča tveganje za srčne bolezni in možgansko kap. Za naravno znižanje krvnega tlaka lahko storite številne stvari.

Srčno žilne bolezni 14. 08. 2020 08.18

10 najbolj zdravih živil za vaše srce

90 odstotkov srčnih infarktov je posledica dejavnikov tveganja, ki bi jih lahko preprečili. Med njimi je tudi nezdrava prehrana. Eden najpomembnejših ukrepov, če želite ohraniti zdravo srce, je, da izboljšate svojo prehrano. Predstavljamo vam 10 najbolj zdravih živil za vaše srce.

Življenjske zgodbe 03. 07. 2020 08.08

Gašper Kramar po izgubi teže: 'Takšna prehrana mi je pisana na kožo'

Decembra lani je Gašper Kramar, po tem ko je popolnoma spremenil življenjski slog in izgubil sto kilogramov, uspešno prestal prvo operacijo odstranitve odvečne kože, med katero je bila prisotna tudi naša kamera. Spomladi bi moral še drugič pod nož, a mu je načrte prekrižala epidemiološka situacija v državi, kar pa ne pomeni, da je simpatični frizer in ljubiteljski kuhar počival. Takoj ko je lahko, se je vrnil k športnim aktivnostim, poleg tega je z izjemo občasnih pregreh nadaljeval tudi z načinom prehranjevanja, ki mu je, kot pravi, pisan na kožo. Naj spomnimo, da je v veliki meri za njegovo drastično izgubo kilogramov zaslužen trener in dietetik Gašper Grom, ki ga je z LCHF načinom prehranjevanja tudi seznanil, ravno tako mu je sestavil prilagojen načrt vadbe. Slednji nam je med drugim zaupal, zakaj je ravno takšna kombinacija prehrane in treningov najbolj učinkovita pri osebah s prekomerno težo.

Bolezni 09. 06. 2020 07.30

Tretjina ljudi se ne zaveda, da se spopada s tem tihim ubijalcem

Kar tretjina ljudi s previsokim krvnim tlakom se ne zaveda, da se spopada z njim. A vztrajno povišan krvni pritisk lahko povzroči okvare arterij in srca. Nezdravljen zvišan krvni pritisk je najpogostejši vzrok kapi. V razvitih državah se vsaj petina ljudi spopada z zvišanim krvnim tlakom, ki ga imenujemo tudi arterijska hipertenzija.

Zdravje 25. 05. 2020 08.15

Dr. Marija Pfeifer: 'Brez hormonov ni življenja. In če so uravnovešeni, se bolje počutimo.'

Ko pomislimo na hormone, se največkrat spomnimo na estrogen, testosteron ali kortizol, toda v našem telesu jih je še več. “Čisto v vsakem delu našega telesa delujejo,” pove prof. dr. Marija Pfeifer. "Brez hormonov ni življenja. In če so uravnovešeni, se tudi mi bolje počutimo." Kako pa dosežemo, da so naši hormoni v ravnovesju?

Zdravje 21. 04. 2020 08.01

Jejmo letom primerno. Kaj jesti v katerem življenjskem obdobju?

Ste že kdaj opazili, da danes ne morete več jesti nekaterih živil, ki ste jih z lahkoto pojedli, ko ste bili mlajši. Ali pa da ima vaše telo drugačno reakcijo nanje in da se sedaj zredite, nekoč pa ste jih lahko zaužili povsem brez posledic. Naše telo ima v različnih obdobjih različne potrebe po hranilih. Preverite, kaj jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Zdravje 24. 02. 2020 08.37

Mesto, kjer se pojavljajo gube na vašem obrazu, razkriva vaše zdravstveno stanje

Celice kože z leti začnejo izgubljati vitalne sposobnosti samoobnavljanja, zato v primeru, da jih ne oskrbujemo dodatno še sami, naša koža začne izgubljati prožnost in postaja vse bolj starikava. Na določenih mestih pa začnejo nastajati obrazne gubice.

Zdravje 09. 07. 2019 10.31

Hrana, ki se ji raje izognite za zdravo srce

Kako pogosto uživate ocvrto hrano? Ameriška študija je pokazala, da ta lahko poveča tveganje za pojav koronarne srčne bolezni. Do te pride, ko srce ne dobiva dovolj krvi, kar je lahko posledica delne zamašitve žil, ki jo dovajajo in se imenujejo koronarne.

Zdravje 14. 01. 2019 12.12

V katerih državah ljudje najpogosteje umirajo zaradi nezdrave hrane?

Okoli 610.000 ljudi je umrlo leta 2016 zaradi prehrane, ki povzroča bolezni srca in ožilja. Prekomerno uživanje soli, bele moke in premajhen vnos zelenjave, oreščkov in polnozrnatih žitaric je vzrok za te smrti.

Zdravje 20. 12. 2018 10.34

Kaj jesti, če se spopadate z napihnjenostjo?

Prisotnost plinov v črevesju je normalne pojav. Večina jih nastane s požiranjem zraka ob jedi, nekaj pa se jih ustvari tudi v črevesju. A če se pojavi nenavadna napihnjenost, ki traja in se ne izboljša, gre lahko za kakšno drugo težavo.

Zlata leta 11. 10. 2018 13.00

To je prehrana, ki zmanjša tveganje za kap

Ženske, ki uživajo mediteransko prehrano, imajo v primerjavi s tistimi, ki se tako ne prehranjujejo, kar za 22 odstotkov manjše tveganje, da jih v življenju prizadene možganska ali srčna kap. Uživajte torej več olivnega olja, zelenjave, rib, polnovrednih žit ...

Zdravje 10. 07. 2014 09.20

Že veste, zakaj delajo čudeže?

Kdor ima rad sveže sladke fige, ve, da si jih je mogoče na žalost privoščiti le kratek del leta. Sedaj je ta čas, ki ga morate resnično izkoristiti, saj so fige sadje, ki je skorajda čudežno. Preberite si, zakaj.

Zdravje 04. 06. 2018 11.20

Kaj morate vedeti o breskvah?

Ta sočen sadež izhaja iz Kitajske in je sorodnik češenj, marelic, sliv in nektarin. Vsebuje res veliko vitaminov, mineralov in vlaknin pa tudi drugih snovi, ki preprečujejo bolezni in izboljšujejo počutje. Imeli boste več energije, boljšo prebavo, bolj zdravo srce in celo manjše tveganje za raka.

Mesec preventive 30. 01. 2018 13.37

To lahko storite DANES, da preprečite raka

Tretjino vseh najpogostejših oblik raka lahko preprečimo s povsem preprostimi ukrepi, trdijo strokovnjaki. Tu je nekaj izmed njih.

Novice 22. 05. 2017 06.30

S slovensko belo jelko za naravno lepoto in zdravo kožo

Nezdrava hrana povzroča vnetja in poškodbe elastičnih tkiv kože in zavira absorbcijo antioksidantov in hranil, ki so nujni za celični metabolizem in regeneracijo. Zato priporočamo, da se izogibate velikih količin industrijsko predelane hrane, soli, sladkih pijač in enostavnih sladkorjev.

Zdravje 24. 02. 2017 09.11

6 stvari, ki upočasnijo vašo presnovo

Naša presnova igra pomembno vlogo pri našem zdravju. Vpliva na nivo energije, ki jo imamo, kako dobro prebavimo hrano in kako dobro se hranila absorbirajo v naše telo. S tem pa vpliva tudi na našo imunsko odpornost in splošno zdravje. Prav zato je pomembno, da imamo dobro prebavo. Preverite, kaj lahko upočasni vašo presnovo.

Zdravje 13. 01. 2017 11.50

S tem preprostim ukrepom si lahko podaljšate življenje

Če iz svojega jedilnika izvzamete samo eno vrečko čipsa na dan, si lahko podaljšate življenjsko dobo, so preračunali strokovnjaki. Večina ljudi še vedno zaužije preveč soli in z izločanjem živil, ki so slana, bi lahko preprečili številne primere smrti zaradi srčno-žilnih bolezni.

Prehrana 02. 12. 2016 09.09

5 živil, ki so toksična za vašo kožo

Koža je naš največji organ, hkrati pa je tudi odličen pokazatelj našega zdravja in počutja. Ko se na koži pojavijo mozolji in akne, je to znak, da moramo prilagoditi prehrano, zmanjšati stres ali zamenjati kozmetiko, ki jo uporabljamo. Tu je nekaj tistih živil, ki se jim je dobro izogniti, če imate težave s kožo.

Bolezni 06. 01. 2016 08.05

Že poznate te uničujoče učinke na telo

Poraba alkohola se v zimskem času poveča za 40 odstotkov, a strokovnjaki opozarjajo, da ima alkohol na telo uničujoče učinke. Če ste v veselem decembru prevečkrat globoko pogledali v kozarec, se v tem mesecu za nekaj časa raje odpovejte alkoholu.

Zdravje 12. 10. 2015 13.38

STROKOVNJAK RAZKRIVA: Povsem preprost način do zdrave telesne teže

Slovenijo je obiskal priznani danski strokovnjak za zdravo prehrano nutricist Umahro Cadogan. Razkril je, kako bi lahko večina ljudi na povsem preprost način dosegla zdravo telesno težo. Preverite, kaj je svetoval.

Zdravje 28. 08. 2015 16.21

Neverjetna resnica o lososu, mleku in govejem zrezku

Če vsak dan užijete ali 100 gramov lososa ali 75 gramov govedine ali pol litra mleka, boste za zdravje svojega srca in ožilja storili toliko, kot če bi prenehali kaditi ali uživati preveč alkohola oziroma soli.

Srčno žilne bolezni 04. 03. 2015 14.33

Preprosto se obvarujete pred najbolj smrtonosno boleznijo

Bolezni srca in ožilja so največji globalni ubijalec, saj povzročajo kar 30 odstotkov vseh smrti. A obstajajo povsem preprosti koraki, s katerimi lahko zmanjšate tveganje zanje. Preverite, kako.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1049