sadje in zelenjava

Antioksidanti in njihov pomen za zdravje
Antioksidanti imajo sposobnost, da preprečijo ali upočasnijo poškodbe celic, ki jih povzročajo prosti radikali. Kaj sploh so antioksidanti, kaj so prosti radikali, kako delujejo eni in drugi ter kje in kako jih najdemo, si poglejmo v nadaljevanju.

Splošna priporočila za prehrano v vročih mesecih
Večina ljudi obožuje poletje, visoke temperature in vse prijetne aktivnosti, ki pridejo zraven. A kot nenehno opozarjamo, vročina povzroča tudi tegobe – od vročinskih udarov, do utrujenosti telesa, do resnih simptomov, ki se jih lahko s preventivo izognemo. Poleg vsesplošnih nasvetov, predvsem pitje zadostne količine vode, je dobro, da pogledamo tudi na svojo prehrano.

Vodnik za uravnoteženo poletno prehrano
Ni treba, da je poletna prehrana nujno izziv. Ne poslužujte se strogih diet, temveč poskrbite za uravnoteženo prehrano, ki vam bo pomagala najbolje izkoristiti prednosti sezonskih pridelkov. Poglejmo si nekaj več na to temo.

Kako se spreminjajo prehranske potrebe skozi starost in na kaj paziti?
Prehranske potrebe različnih starostnih skupin predstavljajo ključen vidik zagotavljanja optimalne prehrane in zdravja skozi celotno življenje. Od obdobja dojenčkov do starostnikov se naše prehranjevalne potrebe spreminjajo glede na stopnjo rasti, razvoja in starostnih sprememb, ki se dogajajo v telesu. Razumevanje teh sprememb in prilagajanje prehrane ustrezni starostni skupini je ključnega pomena za ohranjanje zdravja in dobro počutje posameznika.

Najboljše beljakovine za vaše telo
Beljakovine so ključne za izgradnjo mišične mase, ohranjanje občutka sitosti in izgubo odvečnih kilogramov. A po podatkih nove raziskave, objavljene v reviji Applied Physilogy, Nutrition and Metabolism, ni tako pomembno, koliko beljakovin pojeste, kot iz katerih živil jih prejemate. Predstavljamo vam nekaj najbolj zdravih virov beljakovin.

12 najboljših živil, ki jih morate to poletje vključiti v svoj jedilnik
Poleti skoraj vsi raje posegamo po bolj lahkotni hrani, ki nam daje več energije, nas ohladi in napolni naš dan z občutkom svežine. Če pozimi raje posegamo po bolj 'težki' hrani, imamo poleti radi lahka živila. Poglejmo si nekaj najboljših in najbolj zdravih, ki jih moramo letos preprosto vključiti v svoj jedilnik.

Vsi se sprašujejo, kakšna je njena skrivnost
Jennifer Lopez vzbuja ogromno pozornosti, kjer koli se pojavi, in priznajmo si, da je še vedno videti odlično, kljub temu da bo kmalu dopolnila 54 let. Ni skrivnost, da veliko ur preživi v fitnesu in da ogromno pozornosti nameni tudi svoji prehrani. Torej, kaj se najpogosteje znajde na njenem krožniku?

Kariogena hrana – kakšen vpliv ima na naše zobe?
Lepi in zdravi zobje so nekaj, kar si vsi želimo, zato jim moramo nameniti tudi malo več pozornosti. Ni skrivnost, da nanje poleg genetike, higiene in raznoraznih bakterij vpliva tudi prehrana. Slednja pa je lahko lahko bolj ali manj kariogena. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

S temi navadami lahko upočasnimo biološko staranje
Staranje je del življenja in temu se ne moremo izogniti. Lahko pa z dejanji, prehrano in gibanjem ohranjamo mladost in predvsem vplivamo na zdravje in dobro počutje. V nadaljevanju najdete nekaj preprostih navad, ki jih lahko vnesete v svoj vsakdan in tako kljub staranju ohranjate svojo kondicijo in zdravje.

Mikrobiom kože – kaj vse vpliva na njegovo sestavo in ravnovesje?
V našem telesu, pa tudi na koži je veliko različnih 'prebivalcev', njihova populacija pa je pri vsakem človeku edinstvena kot prstni odtis.

6 stvari, ki vam lahko pomagajo do ravnega trebuha
Je res tako težko doseči raven trebuh ali delamo kaj narobe?

Vam primanjkuje vitamina C? Potem jejte ta živila
Ko nam upade imunska odpornost in želimo pojesti več vitamina C, se najpogosteje spomnimo na limone in pomaranče. A mnogi drugi sadeži vsebujejo celo več vitamina C kot citrusi. Preverite, kako ga še lahko vnesete v svoje telo.

Hashimotovov tiroiditis je potrebno zdraviti
Gre za avtoimunsko bolezen ščitnice, pri kateri je delovanje najprej normalno, nato pa se postopoma zmanjšuje, dokler ne nastopi hipotiroza - sindrom, ki nastane zaradi pomanjkanja ščitničnih hormonov v tkivih. Kako prepoznati simptome?

Sezona senenega nahoda: 5 načinov, kako lahko zmanjšate simptome
Prišla je pomlad, z njo pa sezona senenega nahoda, ki prinaša rdeče in zabuhle oči in veliko izcedka iz nosu. V nadaljevanju razkrivamo, kako si lahko vsaj nekoliko olajšate simptome.

Kakšne prigrizke naj bi si privoščili po treningu?
Po dobro opravljeni vadbi je treba nadoknaditi izgubljeno energijo. Vendar vam ni treba posegati po beljakovinskih praških, saj lahko iz hrane prav tako dobite kakovostne beljakovine in ogljikove hidrate.

'Poznam skrivnost vitke postave - začnite jesti kot Kitajci in Japonci'
Bristanski nutricist George Hamlyn-Williams trdi, da najboljša prehrana izvira iz Japonske, saj tam pojedo od tri do pet porcij ribe na dan.

Živila, ki so močni zavezniki v boju proti sladkorni bolezni, debelosti, depresiji in Alzheimerjevi bolezni
Verjetno ste že slišali za povezavo med črevesjem in možgani. Dokazano je, da to, kar jemo, neposredno vpliva na naše možgane in navsezadnje vpliva tudi na naše zdravje in razpoloženje.

9 nasvetov za ''razstrupljanje'' po velikonočnih praznikih, brez večjih omejitev in stradanja
Razstrupljanje po prazničnem prenajedanju je izjemno priljubljen koncept. Vsako leto, po bilo katerih praznikih, tokrat po velikonočnih, pomislimo, kako bi lahko razstrupili svoje telo, da bi se počutili bolje. Vendar pa, kot smo že omenili neštetokrat, je razstrupljanje proces, ki v našem telesu poteka nenehno.

Odličen vir vlaknin, ki ga najdemo v vsaki kuhinji
Splošno zdravje današnje populacije je vse slabše. Deloma k temu vsekakor prispeva sodobni hektični življenjski slog, veliko vlogo pa igra tudi prehrana. Uživamo preveč hitro pripravljene, mastne hrane, hranilna vrednost živil je zaradi sodobne pridelave in obdelave vse slabša. Strokovnjaki v zadnjem času opozarjajo predvsem na pomanjkanje vlaknin v naši prehrani, kar ima lahko dolgoročno resne posledice za naše zdravje. Katera živila bi se torej morala večkrat znajti na naših krožnikih?

Znaki, ki kažejo, da bi morali uživati več vlaknin
Prehranske vlaknine so odgovorne za zdravo prebavo in imajo preventivni učinek na pojav bolezni žilnega in prebavnega sistema, vendar različne raziskave kažejo, da jih ne jemo dovolj. Na srečo lahko pomanjkanje vlaknin zlahka prepoznamo, to pa so glavni simptomi.

Nega atopijskega dermatitisa: Nežno božanje za srbečo kožo
Atopijski dermatitis ali atopijski ekcem je kronična bolezen kože, ki prizadene otroke in odrasle. Težava z atopijsko kožo, ki je zelo suha, razdražena in srbeča, je večinoma genetska, vendar lahko stanje poslabšajo tudi stres, okolje in nekatera živila. Za vas imamo skupaj z notino.si rešitev, kako atopijski dermatitis ublažiti in kožo čim prej povrniti v dobro kondicijo.

Najpomembnejši vitamini, na katere bi morali paziti starostniki
Vsi, ne glede na starostno skupino, v katero spadamo, potrebujemo za optimalno delovanje telesa vitamine in minerale, starostniki pa bi morali biti zaradi svojega zdravja in preventive še posebej pozorni na vnos naslednjih vitaminov.

Kako lahko podpremo naš največji organ telesa?
Ko pomislimo na organe, nam najhitreje pridejo na misel srce, pljuča, ledvice, jetra in podobno. Premalokrat pa pomislimo na naš največji in najbolj viden organ telesa – našo kožo.

Odvisnost od sladkorja: odtegnitvena kriza in kako jo omiliti
Zmanjšanje vnosa sladkorja v telo je lahko odličen začetek bolj zdravega načina življenja. Odpoved sladkarijam pa ni lahka. Ponujamo vam koristne nasvete, kako to storiti in se znebiti posledic, ki jih lahko prinese odtegnitvena kriza.

Kakšno hrano bi morali za dobro zdravje jesti pozimi?
Pozimi je dobro jesti kuhano, saj tako ogrejemo ne le telo, temveč tudi duha. Nizke zimske temperature, krajša dnevna svetloba in hiter tempo življenja so dejavniki, ki vzpodbudijo naše veselje in notrenji mir, ko se vsi zberemo za jedilno mizo ob topli jedi. Katera pa so tista živila, s katerimi se je priporočljivo pozimi okrepčati?

Zakaj nekateri pogosteje doživljajo lakoto?
Naše telo je odvisno od hrane, da zadovolji svoje energetske potrebe, zato je povsem normalno, da nekaj ur po jedi začutimo lakoto. Če pa vaš želodec nenehno zahteva več, včasih tudi celo takoj po obroku, je morda kaj narobe z vašim zdravjem.

To morate vedeti še pred božično pojedino
V povprečju se med prazniki zredimo za 2 kilograma, a ni nujno, da je tako. Z nekaj preprostimi triki lahko ohranimo enako telesno težo, pa čeprav se tudi malo razvajamo in posladkamo med prazniku. Tu je nekaj trikov, ki jih je razkrila nutricistka Fiona Kirk za spletno stran Healthista.com.

Vitamini, minerali in vlaknine – kje jih najti?
Velikokrat slišimo in govorimo o pomenu vitaminov, mineralov in vlaknin na naše zdravje, a mnogo ljudi ne ve, v katerih živilih se ti skrivajo. Katera hrana je najboljši vir najpomembnejših vitaminov, mineralov in vlaknin za naše telo?

Napaka, ki jo delamo vsi, pa se tega sploh ne zavedamo
Naši predniki so na svoje jedilnike umeščali predvsem sestavine, ki so bile aktualne v določeni sezoni in so zrasle doma ali v bližnji okolici. Razširjeno in uveljavljeno je bilo blagovno izmenjevanje, ki je zagotavljalo preskrbo in raznolikost na krožnikih. Danes, desetletja kasneje, je lokalna hrana ponovno v središču pozornosti. A tokrat ne le zaradi enostavnega zagotavljanja preskrbe, temveč tudi zaradi zagotavljanja kakovosti, ki postaja vse pomembnejši kriterij zdrave prehrane.

Brstični ohrovt – zelena 'bombica', ki ima številne pozitivne učinke
Brstični ohrovt ima specifičen okus, posledično pa ni vsem pri srcu. Še več, večina ljudi ga preprosto ne mara. Vendar ne smemo pozabiti na njegova kakovostna mikrohranila, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje. Poglejmo si, kako.