Vizita.si

sol

Novice 16. 12. 2010 08.20

Praznične jedi, prijazne želodcu!

Praznike pospremimo z obloženo mizo, z jedmi, ki nam pričarajo vzdušje in nas spomnijo na praznike, ki smo jih praznovali nekoč. Meso, potica, priloge. Nihče se temu ne izogne in težko si zamislimo, da bi bilo drugače.

Zdravje 15. 12. 2010 08.11

Kako si pomagati pri zaprtju?

O zaprtju govorimo, kadar hodi posameznik na veliko potrebo redkeje kot sicer, ko je blato trdo, kepasto ali zapečeno, odvajanje blata pa spremljajo bolečine, krči in napetosti v trebuhu. Zaprtje pogosteje prizadene ženske in starejše.

Zdravi z 14. 12. 2010 11.13

Piškoti z ingverjem in cimetom

Bližajo se prazniki in marsikdo se že pripravlja nanje. Domovi so vse bolj okrašeni, kuhinje pa dišijo po prazničnem pecivu. Tukaj je recept za slastne piškote s cimetom in ingverjem, ki vam bo v tem predprazničnem času morda prišel še kako prav.

Zdravje 10. 12. 2010 08.20

Boleče grlo? Preverite, kako si pomagati

Namesto z antibiotiki poskusite letos bolečino v grlu odpraviti z zdravilnimi učinkovinami, ki jih vsebujejo določena živila in naravna zdravilna sredstva.

Zdravi z 09. 12. 2010 14.57

Ognjeni ramstek

Ljubitelje mesa bo verjetno razveselil recept za okusen ramstek, prelit z omako iz konjaka in smetane. A ker je takšen obrok precej masten, si ga privoščite le občasno in v zmernih količinah.

Novice 09. 12. 2010 11.29

Salama ali sir?

Salama ali sir – življenjska dilema, očitno. Če pogledamo iz zdravstvenega vidika, pa dilema ni več tako velika. Preverite, zakaj.

Novice 30. 11. 2010 09.45

Visok krvni tlak pesti 60 odstotkov odraslih!

Visok krvni tlak povečuje tveganje za nastanek srčno-žilnih, možgansko-žilnih in ledvičnih bolezni in je eden glavnih povzročiteljev smrti. Kdaj je krvni tlak previsok in kako ga znižati?

Zdravi z 26. 11. 2010 09.49

Paradižnikovi peresniki

Za vse ljubitelje testenin je tukaj preprost recept za peresnilke s paradižnikovo omako. Priprava takšnega kosila vam ne bo vzela veliko časa, hrana pa zaradi razmeroma lahke paradižnikove omake ne bo težka za želodec.

Zdravi z 22. 11. 2010 13.47

Cvetačna solata

Če boste cvetači dodali arašide, koščke pomaranče, grah in sladko koruzo, boste dobili zanimivo kombinacijo okusov. Ta nekoliko drugačna cvetačna solata bo morda prepričala celo tiste, ki sicer nad cvetačo niso tako zelo navdušeni.

Zdravi z 11. 11. 2010 11.33

Pripravite zdravo Martinovo pojedino!

Martinova pojedina mora biti že po tradiciji obilna, saj so naši predniki na ta dan praznovali nekakšen zahvalni dan za dobro letino, to pa še ne pomeni, da mora biti tudi nezdrava. Kako pripraviti zdravo Martinovo pojedino?

Zdravje 30. 10. 2010 22.34

VIDEO: Zaradi preveč soli lahko resno zbolite!

Ste vedeli, da s petimi rezinami salame zaužijete dovolj soli za ves dan? Naše fiziološke potrebe po natriju so namreč precej nizke. Pa vendar nas večina dnevno zaužije veliko večje količine soli. A pretiravanje lahko vodi v številne resne bolezni.

Zdravi z 28. 10. 2010 12.51

Aromatična postrv

Imate radi ribe, pa nimate več idej, na kakšen način bi jih pripravili? Tukaj je recept za okusne aromatične postrvi, polnjene z nadevom iz kumar, limoninega soka in koprca – dišeče začimbne rastline, ki izvira iz osrednje Azije.

Zdravi z 15. 10. 2010 08.18

Piščančje meso erevan

Priprava je povsem preprosta. Piščančje meso začinite z gruzijsko mešanico začimb, potem nanj položite sir in ga zvijte ter popecite. Zraven posrežite riž z rozinami.

Zdravi z 29. 09. 2010 08.39

Rižota 'na belo'

Rižota 'na belo' je okusna kombinacija riža in raznovrstne zelenjave ter stročnic. S takšnim obrokom organizmu zagotovimo veliko vitaminov in mineralov.

Zdravi z 20. 09. 2010 11.06

Gruzijska bedrca

Tokrat vam predstavljamo recept za piščančja bedrca v jogurtovo-medeni omaki z veliko raznolike zelenjave, začinjeno z začimbo hmeli suneli. Takšen obrok ima maščobe v sprejemljivih vrednostih, poleg tega je bogat tudi z vlakninami.

Holesterol 13. 04. 2010 09.58

Čemaž proti holesterolu

Čemaž so poznali že stari Rimljani. Raste od marca do junija in cvete v aprilu in maju v gosto poraslih preprogah. Mladi listi so sveže zeleni in svetli, zraste od 25–30 centimetrov visoko. Lahko ga gojite, a čebulice posadite v vlažna tla pod drevesi in grmovjem.

Zdravi z 01. 05. 2010 12.11

Eksotične bučke

Bučke so izredno primerne za prehrano bolnikov, ker so nizkokalorične, lahko prebavljive in nevtralnega okusa. Predstavljamo vam recept za štiri osebe.

Zdravi z 08. 09. 2010 14.22

Sardine z gorčico

Imate radi ribe, vendar ste se jih nekoliko naveličali, ker jih pripravljate na vedno enak način? Potem vas bo morda razveselil tale recept za namaz iz sardin in gorčice.

Zdravi z 03. 09. 2010 15.38

Teletina po mediteransko

Ker se poletje počasi končuje, jesen pa nezadržno bliža, se lahko v tople poletne dni vrnete s hrano, pripravljeno po mediteransko. Tokrat vam prestavljamo recept za mediteransko teletino.

Zdravi z 01. 08. 2010 08.36

Rapsodija

Če želite sebi in svojim bližnjim pripraviti zdravo večerjo, potem je rapsodija prava izbira. Njene glavne sestavine so namreč piščančje meso, ki ima veliko beljakovin in malo slabih maščob, ter zelenjava, ki je bogata s številnimi vitamini in minerali.

Novice 27. 08. 2010 10.07

V solati več soli kot v hamburgerju?

Ameriška raziskava 270 že pripravljenih solat, ki jih prodajajo v trgovinah, je pokazala, da nekatere od njih vsebujejo celo več soli kot hamburgerji. Najbolj slana solata je vsebovala kar 3,51 grama soli. Odraslim ljudem sicer zadostuje že slab gram in pol soli dnevno, za otroke pa je ta vrednost še nižja.

Zdravi z 20. 08. 2010 14.47

Grška solata

Grška solata je tipični primer obroka iz sončnega Sredozemlja. Ta solata nam nudi bogastvo okusov in barv, ki našemu organizmu podari veliko antioksidantov, zaveznikov v boju s prostimi radikali.

Zdravi z 13. 08. 2010 13.05

Dvobarvna kremna juha

Odlično uravnotežen obrok, z uravnoteženim razmerjem maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin, majhno vsebnostjo holesterola in natrija ter precejšnjo količino dietnih vlaknin. Zaradi navedenih lastnosti lahko v tej kremni juhi uživajo prav vsi.

Zdravi z 10. 08. 2010 15.20

Pilav z jagnjetino

Mlada jagnjetina predstavlja odličen vir beljakovin, saj vsebuje vse esencialne aminokisline, ki jih človekov organizem ne more sintetizirati, so pa nujno potrebne za sintezo beljakovin.

Bilke 10. 08. 2010 09.32

Zdravljenje s pomočjo kristalov

Kristaloterapija je zdravljenje s pomočjo kristalov, ki energetsko očistijo telo in ga na ta način tudi zdravijo. Energoterapevti jih tako uporabljajo za zdravljenje različnih bolezni, lahko pa so namenjeni tudi le za izboljšanje počutja.

Zdravi z 26. 07. 2010 14.12

Skuša na običajen način

V poletnem času se na našem jedilniku pogosto znajdejo morske ali sladkovodne ribe. Tokrat vam predstavljamo, kako na povsem preprost način pripraviti slastne in okusne skuše. Tukaj je recept za šest oseb.

Zdravi z 19. 07. 2010 15.24

Tunina z zelenjavo

Če si želite zdravega in hkrati hranljivega zajtrka, si pripravite tunino v zelenjavi. Zraven pa spijte še pomarančni ali grenivkin sok. Tukaj je recept za štiri osebe.

Zdravi z 15. 07. 2010 14.24

Ararat

Če želite svoje bližnje presenetiti z nekoliko drugačno večerjo, poskusite pripraviti ararat. Predstavljamo vam recept za štiri osebe.

Bilke 15. 07. 2010 13.28

Por – naravni antibiotik

Por ima pikantno trpko aromo, ki rahlo spominja na čebulo. Poznamo spomladanske, poletne, jesenske in zimske sorte pora. Prvi dve imata daljše steblo, listi so svetlo zelene barve. Jesenski in zimski por imata krajše steblo in temnozelene liste.

Zdravi z 08. 07. 2010 09.35

Jonagold piščančje meso

Svoje bližnje lahko za kosilo presenetite z nekoliko drugače pripravljenim piščančjim mesom, kateremu za bolj svež in nenavaden okus dodate jabolka in cimet. Predstavljamo vam recept za štiri osebe.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1331