vrednost

8 domačih pripravkov za prehlad in gripo
Ob hladnem vremenu in spremenljivih temperaturah smo vkorakali tudi v sezono prehladov in gripe. Kombinacija telesnih bolečin, povišane telesne temperature, mrzlice in zamašenega nosu je dovolj, da se počutimo popolnoma izčrpani. Kaj nam, poleg zdravil, še lahko pomaga?

Veste, kaj vse je v zrezku?
Je zrezek zdrav ali bi ga morali izpustiti? Preberite o pozitivnih in negativnih učinkih uživanja.

Sadež, ki ga morate poskusiti
Indijanska banana, botanično znana kot Musa acuminata, je ena izmed vrst banan, ki je posebno priljubljena v Indiji in številnih drugih tropskih območjih po svetu.

Živilo, ki ga preprosto morate uživati v tem času
Kislo zelje je tradicionalna fermentirana jed, ki je znana po svojem edinstvenem okusu in številnih zdravilnih lastnostih.

Kakšen je pomen prostovoljstva in kaj ima to z vami, mladimi?
Si kdaj razmišljal, kakšen je pomen prostovoljstva? Je dejanje nesebične pomoči drugim, skupnosti ali družbi brez pričakovanja materialne nagrade. Nagrada, če se izrazimo tako, se namreč skriva nekje drugje.

Kate Middleton razkrila zdrave obroke, ki jih kuha za princa
Morda se vam zdi nepredstavljivo, toda vojvodinja Cambriška dejansko kuha. V eni izmed oddaj, v kateri sta se pojavila s princem Williamom, sta razkrila, kaj Kate najraje pripravlja svojemu možu.

Imate povišan holesterol?
Kdaj in zakaj so lahko povišane meje holesterola nevarne? Kakšna je razlika med slabim in dobrim holesterolom?

Svetovni dan srca – opozarjajo na nevarnost srčno-žilnih bolezni
29. september je svetovni dan srca. Na ta dan opozarjajo na nevarnost srčno-žilnih bolezni in pomen preprečevanja le-teh.

Kaj se zgodi, če vsak dan jeste jajca?
Tri jajca na dan odženejo zdravnika stran. Jajca si na našem jedilniku zaslužijo posebno mesto, saj so ne le okusna, ampak imajo tudi bogato hranilno vrednost. Ljudje se jajcem pogosto izogibajo, še posebej rumenjakom, saj verjamejo, da se bodo zredili ali imeli povišan holesterol. A resnica je drugačna.

Pozor, če nabirate gobe
Čeprav jih obravnavamo kot zelenjavo, so gobe vrsta gliv. Namesto da bi proizvedla semena, goba sprošča na milijone mikroskopskih trosov, ki se oblikujejo pod njenim klobukom. Lahko rastejo nad zemljo, na vrhu zemlje ali na drugi površini. So hranljivo živilo, ki je po vsem svetu priznano zaradi svojih mogočih koristi za zdravje.

Dolly Parton razkrila, kakšni 'dieti' dolguje svojo postavo
Pevka in igralka Dolly Parton je nedavno dopolnila 78 let, a še vedno navdušuje s svojo dobro formo.

Kaj sploh so aditivi, zloglasni E-ji v živilih?
Aditivi predstavljajo snovi ali mešanice snovi, ki niso samostojna živila, ampak se dodajajo živilom med predelavo, transportom ali hrambo, da bi izboljšali njihovo varnost in kakovost.

7 znakov, da vam primanjkuje beljakovin
Beljakovine so eno od treh glavnih makrohranil, vendar jih veliko ljudi zaužije premalo. Spodaj so navedeni simptomi, ki kažejo, da potrebujete več beljakovin na svojem jedilniku.

Miti in dejstva o hoji, ki jih morate poznati
Tudi lahki polurni sprehodi na dan nam prinesejo številne koristi za zdravje. Hoja je vsekakor odlična telesna aktivnost, a z njo so danes žal pogosto povezani tudi številni miti.

Vse zdravstvene koristi koriandra
Koriander je zelišče, ki ponuja pomembna hranila, kot so vitamini A, K in C ter antioksidanti za zdravje srca. Za kaj vse je (še) dober?

Najboljše beljakovine za vaše telo
Beljakovine so ključne za izgradnjo mišične mase, ohranjanje občutka sitosti in izgubo odvečnih kilogramov. A po podatkih nove raziskave, objavljene v reviji Applied Physilogy, Nutrition and Metabolism, ni tako pomembno, koliko beljakovin pojeste, kot iz katerih živil jih prejemate. Predstavljamo vam nekaj najbolj zdravih virov beljakovin.

Presenetljive zdravstvene koristi breskev, ki jih morate poznati
Ste vedeli, da so breskve polne hranil, ki lahko koristijo vašemu zdravju?

Zakladnica zdravja, ki se poleti mora znajti na vašem jedilniku
Ali ste vedeli, da so bučke polne hranil in lahko koristijo vašemu zdravju na več načinov?

Kaj se zgodi z našim telesom, ko smo dehidrirani?
Voda je esencialna in nujno potrebna za človekovo življenje. Predstavlja 50–70 % naše telesne teže in je ključnega pomena za večino telesnih funkcij. Ste se kdaj vprašali, kaj se dogaja z našim telesom, ko smo dehidrirani?

Resnica o hrani z negativnimi kalorijami
Živila z negativnimi kalorijami naj bi porabila več energije za prebavo. Ali ta živila res obstajajo ali je to le mit?

Kaj je fenilketonurija?
Fenilketonurija (PKU) je avtosomno recesivna prirojena napaka presnove fenilalanina, ki jo povzroča pomanjkanje encima fenilalanin hidroksilaze, ki pretvarja fenilalanin v tirozin.

Hashimotovov tiroiditis je potrebno zdraviti
Gre za avtoimunsko bolezen ščitnice, pri kateri je delovanje najprej normalno, nato pa se postopoma zmanjšuje, dokler ne nastopi hipotiroza - sindrom, ki nastane zaradi pomanjkanja ščitničnih hormonov v tkivih. Kako prepoznati simptome?

5 razlogov, zakaj lahko jeste kokice brez obžalovanja
Veliko ljudi misli, da so kokice nezdrave, kar ni nujno res. Vse je odvisno od tega, na kakšen način jih pripravimo – koliko soli dodamo in kakšna je količina masla. Verjeli ali ne, če kokice pripravimo na ustrezen način in če jih uživamo v sprejemljivih količinah in ne prepogosto, so kokice celo zdrave! Poglejmo si pet razlogov, zakaj jih lahko jemo brez obžalovanj.

Navade ljudi, ki imajo dober spanec
Ste med tistimi ljudmi, ki se ne morejo niti spomniti, kdaj so se nazadnje dobro naspali? Se pogosto zbujate sredi noči in preostanek prebedite? Če se v ozadju ne skriva kakšna bolezen, vam bodo morda naslednji nasveti pomagali do boljšega spanca.

Sladki krompir – zakaj bi ga morali jesti več?
Sladki krompir je super živilo, ki lahko izboljša vaše zdravje na več načinov. Preverite, zakaj bi bilo dobro, da sladki krompir dodate k svoji prehrani in kako lahko koristi vašemu telesu.

Naravna zaščita pred virusi in bakterijami
Začimbe so neprecenljiva pomoč v vsaki kuhinji, saj skrbijo za bogat okus in lahko še tako preprosto jed spremenijo v pravo kulinarično poslastico. A njihova vloga seže še veliko dlje. Številne med njimi namreč blagodejno delujejo na zdravje in imunski sistem, pripomorejo lahko tudi k izboljšanju nekaterih bolezenskih stanj. Pod drobnogled smo vzeli dve, ki bosta v prihajajočih toplih mesecih še posebej aktualni.

Odličen vir vlaknin, ki ga najdemo v vsaki kuhinji
Splošno zdravje današnje populacije je vse slabše. Deloma k temu vsekakor prispeva sodobni hektični življenjski slog, veliko vlogo pa igra tudi prehrana. Uživamo preveč hitro pripravljene, mastne hrane, hranilna vrednost živil je zaradi sodobne pridelave in obdelave vse slabša. Strokovnjaki v zadnjem času opozarjajo predvsem na pomanjkanje vlaknin v naši prehrani, kar ima lahko dolgoročno resne posledice za naše zdravje. Katera živila bi se torej morala večkrat znajti na naših krožnikih?

Bodite pozorni na simptome akutnega pankreatitisa
Kaj je akutni pankreatitis in kdaj in zakaj je lahko bolezen nevarna?

'Energijske pijače niso primerna pijača za otroke in mladostnike'
Energijske pijače vsebujejo visoko vsebnost kofeina, sladkorja in različnih drugih sicer dovoljenih poživil. Strokovnjaki opozarjajo, da lahko energijske pijače zvišajo krvni tlak in povzročijo nepravilen srčni ritem, dodatno pa s seboj nosijo številna druga tveganja za zdravje – tudi in predvsem za mladostnike!

Lepa hrana ni nujno zdrava hrana
Raziskave so pokazale, da nas vizualno lepa živila še vedno hitro pritegnejo, vendar to nikakor ni zagotovilo za njihovo kakovost in visoko hranilno vrednost.