zdravje srca in ožilja

5 dobrih razlogov, da bi morali ta čaj piti vsak dan
Ko vas prevzame nemir, ko vam upade imunska odpornost, ko želite pospešiti svojo presnovo, da bi shujšali ... Takrat spijte več skodelic zelenega čaja na dan, pravijo strokovnjaki. Zeleni čaj ima številne pozitivne učinke, tu pa je pet razlogov, zakaj ga je dobro piti redno.

Lahko s tem zeliščem doživimo 100 let in več?
Rožmarin bi lahko bila skrivnost dolgega življenja, pravijo strokovnjaki, ki so preučevali več kot 300 stoletnikov iz oddaljene italijanske vasi Acciaroli. Zanimalo jih je, zakaj je v tej vasi življenjska doba tako dolga in odkrili so, da k temu prispeva tudi začimba rožmarin.

To je ključ do dolgega življenja!
Jejte kot Japonci in živeli boste dlje, so opozorili strokovnjaki. Z raziskavo so dokazali, da je japonska tradicionalna hrana izjemno zdrava in da lahko za 15 odstotkov zmanjša tveganje za prezgodnjo smrt.

Začimba, ki dokazano topi kilograme
Zgodnje znanstvene raziskave so pokazale, da uživanje čilija lahko pomaga pri preprečevanju debelosti. A za večino je okus čilija premočan. Veliko bolj blag in prijeten okus ima cimet, ki prav tako dokazano topi odvečne kilograme.

10 živil, ki bodo odplavila nikotin iz vašega telesa
Nikotin je tista snov, zaradi katere kadilci tako težko opustijo kajenje. A je samo ena izmed izjemno škodljivih snovi v cigaretih, zaradi katerih je priporočljivo opustiti kajenje. Ko to storite, pa lahko z nekaterimi živili pospešeno izločite nikotin in druge škodljive snovi iz telesa. Preverite, katerimi.

Kaj se zgodi s telesom, če ne jeste dovolj vlaknin?
Nutricisti odraslim osebam priporočajo, da zaužijejo 14 gramov vlaknin na vsakih 1000 kalorij (4180 kJ energije). To pomeni, da naj bi ženske na dan zaužile okoli 25 gramov vlaknin, moški pa okoli 38 gramov. A le redki zaužijejo takšno količino. Če je ne, povečate tveganje za razvoj nekaterih bolezni.

13 hranil, ki jih morate jesti, da bi se izognili boleznim srca
Bolezni srca in ožilja še vedno veljajo za najpogostejši vzrok smrti v Sloveniji. Da bi se jim izognili, morate v svoje telo vsakodnevno vnesti dovolj hranil. Preverite, katerih.

Zajtrk, ki za petino zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja
Tisti, ki uživajo dovolj vlaknin, naj bi kar za petino zmanjšali tveganje za prezgodnjo smrt zaradi bolezni srca ali raka. Eden najboljših načinov, da zaužijemo dovolj vlaknin, je, da dan začnemo z ovsenimi kosmiči ali ovsenim kruhom.

Novo odkritje o jajcih in holesterolu
Eno jajce na dan ne bo škodovalo vašemu zdravju, so odkrili finski znanstveniki. Ker vsebujejo precej holesterola, so jajca zdravniki dolgo odsvetovali vsem, ki so bili v nevarnosti, da razvijejo bolezni srca in ožilja. A kot je pokazala finska študija (pa tudi več drugih): holesterol v jajcih nima tega negativnega vpliva.

Razstruplja telo, spodbuja prebavo, krepi odpornost in je na dosegu rok
Vsi že dobro vemo, da je rdeča pesa dobra za kri. To je tudi znanstveno dokazano. A rdeča pesa je še veliko več kot to. Zaradi visoke vsebnosti vitaminov in mineralov vam lahko pomaga tudi razstrupiti telo, spodbudi prebavo, skrbi za zdravje srca in krepi imunsko odpornost.

Nasvet, da bo jutranja kava delovala močneje!
Če jutro začnete s skodelico kave, delate napako. Da bi bilo njeno delovanje optimalno, bi jo morali spiti kakšno urico, dve kasneje, enkrat od desetih do pol dvanajstih dopoldne. Preberite si, zakaj.

Odpravlja odvečne kilograme, krepi odpornost, izboljšuje prebavo ...
Kokosovo olje je znano po svojih številnih pozitivnih učinkih na zdravje. Uporabljate ga lahko pri kuhanju, peki, nekateri pa ga jedo kar z žlico – še posebej, če gre za organsko ekstra deviško olje, ki je hladno stiskano.

Kaj moški penis razkriva o tem, kako dolgo bo moški živel
Motnje erekcije so za moškega izjemno neprijetne že same po sebi, saj močno zaznamujejo njegovo spolno življenje. A sedaj so strokovnjaki opozorili, da kažejo še na povečano tveganje za prezgodnjo smrt. So namreč eden najbolj zgodnjih simptomov bolezni srca in ožilja.

Naše možgane zaščiti pred staranjem, stresom, rakom!
Nova raziskava je pokazala, da je česen še bolj zdrav, kot smo mislili. Možgane ščiti pred stresom, ki jim ga povzroča okolje, zaradi česar zavira njihovo staranje in poskrbi, da še dolgo delujejo optimalno.

To naj bi bila bolj zdrava kava
Ameriški znanstvenik je odkril, kako je mogoče izkoristiti vse prednosti za zdravje, ki jih ima kava. Nov način praženja kavnih zrn omogoči, da ta ohranijo več antioksidantov – predvsem enega, ki je zelo močan ter blagodejen.

Veste, zakaj je tako zdrav?
Cimet jedem doda čudovit topel vonj in močan sladek okus. Toda se vam ne zdi, da tak opis običajno pomeni, da je določena hrana nezdrava? Tokrat kaj takega niti približno ne velja.

Veste, zakaj je tako zdrav?
Cimet jedem doda čudovit topel vonj in močan sladek okus. Toda se vam ne zdi, da tak opis običajno pomeni, da je določena hrana nezdrava? Tokrat kaj takega niti približno ne velja.

Spoznajte zdravilne učinke kivija
S svojega jedilnika nikar ne izpuščajte kivija, ki ni samo izjemno okusen sadež, ampak tudi nadvse zdravilen. Spodnja dejstva vas bodo zagotovo prepričala.

Vas skrbi, da boste umrli mladi? Tu je preprost pokazatelj
Hitrost bitja vašega srca v mirovanju lahko napove, koliko možnosti imate za prezgodnjo smrt, je pokazala zadnja študija. V njej so strokovnjaki odkrili, da obstaja linearna povezava s povečanim srčnim utripom v mirovanju in prezgodnjo smrtjo.

Zniža holesterol in prepreči kap
Dve pesti orehov na dan znižata slab holesterol v krvi, tako pa močno zmanjšata tveganje, da vas zadane kap oziroma da razvijete katero izmed bolezni srca in ožilja. Orehe vmešajte med jutranje ovsene kosmiče.

Tako se zagotovo znebite maščobe na trebuhu
Maščobne obloge na trebuhu. Tiste, ki se jih je najtežje znebiti, in tiste, ki si jih najmanj želimo. A vse ni tako črnogledo. Z nekaj ukrepi se jih lahko za vedno znebimo. Tu je nekaj nasvetov, ki vam morda pridejo prav.

Spoznajte izjemno antioksidantno bombo!
Naj se tople jesenske barve znajdejo tudi na vašem krožniku. V svoj jedilnik vključite bučo hokaido. Ni le neverjetno okusna, temveč se lahko pohvali z izjemno kombinacijo snovi, ki ščitijo vaše zdravje.

Spoznajte izjemno antioksidantno bombo!
Naj se tople jesenske barve znajdejo tudi na vašem krožniku. V svoj jedilnik vključite bučo hokaido. Ni le neverjetno okusna, temveč se lahko pohvali z izjemno kombinacijo snovi, ki ščitijo vaše zdravje.

Poglejte, kaj se zgodi, ko devet dni ne jeste sladkorja
Prenehajte šteti kalorije in se preprosto odpovejte sladkorju. Zadnja raziskava je pokazala, da so imeli ljudje, ki so se le za devet dni odpovedali sladkorju, takoj nižji pritisk in nižji nivo holesterola v krvi.

Ne bi verjeli, kako zdravilen je lahko bananin olupek
Bananin olupek navadno zavržemo, a nutricisti pravijo, da je to prava škoda. Vsebuje namreč številne vitamine, minerale in druge snovi, ki izboljšujejo presnovo, skrbijo za zdravo srce in ožilje, možgane ter izboljšujejo razpoloženje. Uporabite ga lahko celo v lepotne namene.

STROKOVNJAK RAZKRIVA: Povsem preprost način do zdrave telesne teže
Slovenijo je obiskal priznani danski strokovnjak za zdravo prehrano nutricist Umahro Cadogan. Razkril je, kako bi lahko večina ljudi na povsem preprost način dosegla zdravo telesno težo. Preverite, kaj je svetoval.

To je eden največjih čudežev narave
Jesen je pravi čas za uživanje tega sadeža bogate rdeče-oranžne barve. Kaki namreč ni le okusen, temveč je vrh vsega izjemno blagodejen. Ščiti pred vrsto boleznimi ter nam lahko celo pomaga shujšati.

8 živil, ki dokazano varujejo pred rakom
Zdrava prehrana dokazano močno zmanjšuje možnosti, da dobite raka. Študije kažejo, da lahko nekatera živila, kot so mastne ribe, preprečijo razrast tumorskih celic v telesu, zelena listnata zelenjava pa denimo vsebuje snovi, ki preprečujejo raka, ki nastane zaradi hormonskega neravnovesja. Preverite, katera hrana vas varuje pred rakom.

5 najboljših živil za sijočo kožo
Ne samo za preprečevanje gub in dolgo mladost. Pet najboljših živil za kožo vam bo pomagalo tudi pri hitrejšemu celjenju kože in lepši polti. Preverite, katerih pet živil je dobro vključiti v svoj jedilnik, če želite sijočo in zdravo polt.

Nikoli ne bi uganili, da je stara 51 let! Njen recept je preprost
Mati dveh otrok in priznana britanska kuharica Anjula Devi je stara 51 let, a njena koža je napeta in sijoča kot koža 20-letnice. Velika ljubiteljica indijske hrane pravi, da je skrivnost njenega mladostnega videza zdrava prehrana, ki je močno začinjena.