Vizita.si

zdravo meso

Prehrana 15. 12. 2022 05.00

Tradicionalne zimske jedi, pripravljene na bolj zdrav način

Vsi vemo, da je v zimskem času dobro uživati veliko fižola, kislega zelja in pese. Z roko v roki z omenjeno hrano gredo zelo dobro slanina, klobase in druga živila. So ta res najboljša izbira? Kako lahko tradicionalne obroke naredimo bolj zdrave?

Prehrana 02. 12. 2022 09.01

Kaj se zgodi, če imate povečan holesterol?

Prekomerna telesna teža, debelost, neaktivnost in kajenje so le nekateri izmed dejavnikov, ki lahko prispevajo k razvoju povišanega holesterola.

Vitamini in minerali 17. 10. 2022 05.00

Zakaj moramo uživati vitamine?

13 vitaminov naj bi bilo po mnenju strokovnjakov absolutno potrebnih za naše zdravje. Mednje spadajo vitamini A,C, D, E, K in skupina vitaminov B, ki jo tvorijo tiamin, riboflavin, niacin, pantotenska kislina, biotin, B6, B12 in folati. Kje najdete te vitamine in zakaj so tako pomembni?

Prehrana 16. 10. 2022 05.00

Hrana, ki jo je dobro jesti v 20, 30, 40 letih ...

V najstniških letih potrebujemo več kalcija, da si izgradimo močne kosti, v 30 letih več energije, ker imamo številne obveznosti z družino in službo, v 40 se presnova upočasni in moramo znova prilagoditi prehrano. Preverite, kaj je dobro jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Vitamini in minerali 15. 10. 2022 05.00

Pomanjkanje tega vitamina lahko povzroči težave s srcem

Glede na najnovejšo študijo, objavljeno v reviji Nutrients, lahko pomanjkanje vitamina B12 povzroči povišan holesterol in povišane trigliceride, navsezadnje pa tudi težave s srcem.

Zdravje 16. 09. 2022 05.00

5 stvari za alkoholnega 'mačka', ki naj bi dejansko delovale

Najboljše je seveda zdravo in zmerno pitje alkoholnih pijač, a vsi vemo, da se občasno lahko vsakemu zgodi, da zjutraj zaradi alkohola zaboli glava. Predstavljamo nekaj načinov, da se znebite alkoholnega mačka, ki naj bi po navedbah portala healthista dejansko delovali!

Prehrana 07. 09. 2022 05.00

Kaj se lahko zgodi, če jeste preveč mesa?

Ljudje, ki pojedo veliko beljakovin živalskega izvora, imajo pogosteje preveč maščobe v jetrih ter večje tveganje za bolezen jeter. In sicer v primerjavi s tistimi, pri katerih so glavni vir beljakovin živila rastlinskega izvora. To je ugotovila nizozemska študija.

Duševno zdravje 22. 08. 2022 05.00

Kdaj ne bi smeli prezreti svoje nenehne 'razdražljivosti'?

Se vam zdi, da se vaše 'slabo razpoloženje' nikakor ne konča, ne glede na to, kaj se dogaja, kaj se vam zgodi ali pa kaj doživljate?

Imunski sistem 22. 08. 2022 05.00

7 zdravih navad, s katerimi se lahko pripravite na jesen

Bolj ko se letos približujemo jeseni, močnejše so lahko skrbi glede imunske podpore pri večini od nas.

Prehrana 27. 07. 2022 05.00

To so po mnenju nutricionistov zdravstvene koristi grenivke

Bele, rumene, rožnate ali rdeče grenivke imajo številne zdravstvene koristi, zaradi katerih niso povsem podobne drugemu sadju.

Prehrana 22. 07. 2022 05.00

Za kaj vse je dober avokado?

Avokada je v naši prehrani vse bolj priljubljen, saj ni skrivnost, da ima mnogo koristnih snovi, ki blagodejno delujejo na naše zdravje. Več o njegovih prednostih si lahko preberete v nadaljevanju.

Prehrana 06. 07. 2022 05.00

Napitek, ki lahko prepreči infekcije, zniža pritisk in izboljša spanec

V mešalniku zmešajte 2 majhni rdeči pesi, majhno jabolko, 50 gramov borovnic, 3 decilitre vode in žlico nastrganega ingverja. To je napitek, ki lahko prepreči vnetja, zniža pritisk, izboljša spanje.

Prehrana 28. 06. 2022 05.00

Kaj je ''brezmesno'' meso, iz česa je sestavljeno in ali je zdravo?

Meso rastlinskega izvora že najdemo na trgovinskih policah, zelo verjetno pa je, da bolj malo vemo, kako se pripravlja, iz česa je sestavljeno in najpomembnejše, je res zdravo?

Simptomi in bolezni 27. 05. 2022 05.00

Kako znižati holesterol s prehrano?

Če imamo težave s povišanim holesterolom, je med prvimi ukrepi zagotovo sprememba življenjskega sloga, pri katerem igra pomembno vlogo tudi naša prehrana. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Ginekologija in porodništvo 15. 02. 2022 05.00

Čaj, ki lahko pomaga pri vročinskih oblivih v menopavzi

Menopavza v povprečju nastopi nekje med 41. in 59. letom starosti. Nekatere ženske prehoda v obdobje menopavze skoraj da ne čutijo, spet druge pa se soočajo z vrsto neprijetnih simptomov, kot so navali vročine, nočno potenje, spremembe razpoloženja ipd. Odkrivamo vam, s čim si lahko pomagate blažiti simptome, če spadate v drugo skupino žensk.

Dieta 31. 01. 2022 05.00

5 navad ljudi, ki nikoli nimajo težav z odvečno težo

Raziskave so pokazale, da ljudje, ki se več gibljejo, gestikulirajo in podobno, zaužijejo približno 350 kalorij več kot tisti, ki so pasivni. Kakšne so navade ljudi, ki nimajo težav z odvečno težo?

Zdravje 17. 01. 2022 05.00

8 načinov za pospešitev metabolizma

Hitrost vašega metabolizma je neposredno povezana s hitrostjo izgorevanja kalorij. Pospešite svoj metabolizem in povečali boste možnosti za uspešno hujšanje. Se sprašujete, kako?

Prehrana 28. 12. 2021 05.00

Živila, ki vam lahko škodijo, če jih jeste ob napačnem času

Različne raziskave so pokazale, da naj bi povprečen človek danes zaužil bistveno več kalorij kot naši predniki. Velikokrat tudi menimo, da lahko določena živila jemo kadarkoli, ker spadajo v tako imenovana 'zdrava živila', četudi temu ni tako.

Zdrav Lajf 20. 07. 2021 06.00

Do katere starosti rastejo dekleta in do katere fantje?

Na to, koliko smo visoki, močno vpliva genetika, za razliko od naše teže pa na to ne moremo vplivati. A ravno zato je višina velikokrat predmet pomanjkanja samozavesti.

Prehrana 22. 06. 2021 06.00

Nutricionistka razkriva 6 zdravih živil, ki jih uživa vsak dan

Nutricionisti naj bi se skoraj vsak dan srečevali z vprašanjem, kaj jedo, kako jedo zdravo in kako razporejajo svoje obroke. No, nutricionistka Keri Glassman je, kot povzemajo na portalu Ordinacija.hr, za today.com razkrila, katera živila so na njenem jedilniku tako rekoč vsak dan, pa tudi, kako jih najraje pripravlja.

Prehrana 07. 05. 2021 06.00

Kaj se zgodi, če uživate preveč beljakovin?

Beljakovine so nujno potrebne za normalno funkcioniranje našega telesa, vseeno pa lahko, kot pri vseh drugih stvareh v življenju, tudi tukaj pride do pretiravanja.

Prehrana 11. 01. 2021 08.17

Res znate nadomestiti meso?

Meso je pomemben vir beljakovin, zato je v primeru, da ga v prehrani ne uživate dovolj, ključno, da se ga naučite pravilno nadomestiti. Za nasvet smo povprašali nutricistko Mojco Cepuš.

Bolezni 14. 12. 2020 05.52

Izognite se 6 najpogostejšim nevarnostim

Največje nevarnosti za vaše zdravje velikokrat lahko preprečite. Predstavljamo vam, kaj vas statistično najbolj ogroža ter vam predlagamo rešitve, zaradi katerih boste živeli dlje, bolj zdravo in srečno.

Koža 04. 12. 2020 05.12

Suha in razpokana koža zaradi umivanja in razkužil – kako si lahko pomagamo?

Zaradi novega koronavirusa smo vsi (vsaj upajmo) postali pozornejši na higieno. K njej spadata predvsem pogosto umivanje in razkuževanje rok, ti pa lahko velikokrat poslabšata nekatere težave s kožo, posebej za tiste, ki imajo z njo že na splošno težave. Kako si lahko pomagamo, če imamo bolj občutljivo kožo?

Prehrana 02. 12. 2020 07.16

Kaj bi morali decembra vključiti v svojo prehrano?

Občasna pregreha vam zagotovo še ne bo pokvarila prebave (morda vas bo le nekaj časa bolel želodec), zato pa vam jo bodo določena živila zagotovo pomagala izboljšati. December je idealen mesec, da jih vključite v prehrano.

Prehrana 06. 10. 2020 12.48

Živilo, ki lahko zmanjša tveganje za enega najpogostejših rakov

Redno uživanje rib zmanjša tveganje za raka na debelem črevesu in danki, je pokazala študija, ki jo je vodila Mednarodna agencija za raziskave raka. Vzeli so podatke 476.160 ljudi, ki so jih spremljali 15 let. Menijo, da je zmanjšano tveganje posledica delovanja omega-3 maščobnih kislin, ki jih ribe vsebujejo.

Prehrana 02. 09. 2020 08.06

Kako pravilno kombinirati živila brez strahu pred pridobivanjem teže?

Različne študije so pokazale, da določena kombinacija živil izboljšuje prebavo, preprečuje razvoj presnovnih bolezni, kot je sladkorna bolezen tipa 2, zagotavlja pa lahko tudi več energije in pomaga pri hujšanju ter uravnavanju zdrave teže.

Prehrana 24. 08. 2020 05.30

Na kaj morajo biti pozorni vegetarijanci in vegani?

Tisti, ki ne uživajo mesa, vendar uživajo mleko in jajca, morda tudi ribe, ob zdravi raznovrstni prehrani ne bi smeli imeti težav z vnosom vseh hranil. Tisti, ki ne uživajo nobenega mesa in tudi ne mleka in jajc, pa bi morali biti bolj pozorni le, da redno uživajo druga živila, ki vsebujejo beljakovine, kalcij, železo, cink, vitamina D in B12 ter omega 3 maščobne kisline.

Dieta 19. 08. 2020 06.00

8 nasvetov za hujšanje in zdravo prehrano

Pisec knjige 'Prehranski kompas' se je spopadel s kaosom, ki bojda vlada na področju prehrane po celem svetu. V morju prehranskih trendov, ki smo jim danes priča, pri katerih se strokovnjaki prepirajo, katera dieta je boljša in katera slabša, Bast Kast išče odgovor na to, kaj je resnično zdravo, kako učinkovito shujšati, kakšno dieto uvesti v svoje življenje, da ne bo zgolj to – dieta, temveč način prehranjevanja, ter navsezadnje, kaj je zavajanje in kaj je resnica? Poglejte si njegovih dvanajst najboljših nasvetov.

Zdravje 13. 07. 2020 12.02

Kaj bi sladkorni bolniki morali vedeti o pravilni prehrani?

Za osebe z diagnozo sladkorne bolezni tipa ena ali dva je pomembno, da se prehranjujejo čim bolj zdravo. A zaradi izboljšanih načinov zdravljenja in možnosti nenehnega spremljanja, kaj se dogaja z njihovim krvnim sladkorjem, ni več treba, da se držijo prav določene diete, pojasnjuje prehranska strokovnjakinja Andreja Širca Čampa. “Od njih ne zahtevamo, da se odrekajo kakšnim živilom ali skupinam živil, temveč jim svetujemo, kako uvesti zdrav življenjski slog, ki vključuje tudi gibanje.”

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1106