zmanjšano

Zakaj pride do laktozne intolerance?
S staranjem se postopno slabšajo fiziološke funkcije organizma, s tem pa tudi vzdrževanje ravnovesja v telesu. Kar zadeva prebavo, se pojavijo pomembne strukturne spremembe organov oziroma žlez, ki proizvajajo prebavne sokove, kot so želodčna kislina, bikarbonat, encimi in slina. Pri encimih velja še posebej izpostaviti laktozno intoleranco, ki velja za najbolj znano in eno najpogostejših s starostjo povezanih prebavnih težav. Žal, ni edina!

Enostaven način za zmanjšanje bolečin v hrbtu
V današnjem sedečem načinu življenja se vse več ljudi sooča z bolečinami v hrbtu. Eden izmed najboljših in najenostavnejših načinov za lajšanje bolečin je hoja.

Trik, ki bo takoj odpravil slabost med vožnjo
Če vam je že ob misli na počitnice slabo, in to ne zaradi samega dopusta, ampak zaradi vožnje, je verjetno, da trpite za potovalno slabostjo. Ne glede na to, ali vaše poletne načrte vključujejo vožnjo z avtom, ladjo ali vlakom, vam bo koristilo vedeti, kaj povzroča ta neprijeten občutek in kaj lahko storite, da ga zmanjšate ali preprečite.

Veste, kako zelo zdravi so sveži in naravni sokovi?
Za kaj vse so dobri sveži in naravni sokovi? Kakšne so prednosti, morda slabosti? Vse to izveste v spodnjem besedilu.

Najboljši način za hitro in varno ohladitev
Poleti ljudje iščemo najrazličnejše načine, kako se ohladiti in zmanjšati tveganje za vročinski udar. Starejši odrasli, tisti z osnovnimi zdravstvenimi težavami in otroci so najbolj ogroženi. Otroci in starejši imajo namreč manj učinkovite telesne sisteme za odvajanje toplote stran od telesa.

Kaj se zgodi, če vsak dan prehodimo 10.000 korakov?
Kaj bi se zgodilo, če bi vsak dan prehodili (zgolj) 10.000 korakov? Je to veliko, malo, ravno prav? Raziskovalci – no, pa tudi naši pametni telefoni, ki nam štejejo korake – so povzročili pravi mali trend. Tokrat zdravega!

Imajo ljubitelji kave manjše tveganje za smrt?
Bi lahko bila to dobra novica za ljubitelje kave?

Zakaj pride do neprebavljene hrana v iztrebku?
Včasih lahko v našem blatu opazimo neprebavljene delce hrane. Običajno gre za rastlinske snovi, ki vsebujejo veliko vlaknin, ki se navadno ne razgradijo in se absorbirajo v našem prebavnem traku. Neprebavljena hrana pa je lahko tudi znak slabega prežvekovanja hrane, hitrega hranjenja ali pa so v ozadju določena stanja. Poglejmo si bolj podrobno.

Kako izbrati najboljše tekaške copate?
Preverite, katere so najpogostejše napake pri izbiri tekaških copat in kako se jim izogniti. Poiščite najboljše tekaške superge zase že danes.

Ste si danes že izmerili krvni tlak?
Krvni tlak je ključen kazalnik zdravja srca in ožilja, če je povišan, pa je pomemben dejavnik tveganja za številne srčno-žilne bolezni, vključno s srčnim infarktom, možgansko kapjo in ledvičnimi težavami. Redno spremljanje krvnega tlaka je zato ključnega pomena za ohranjanje zdravja in preprečevanje resnih bolezni.

Kako škodljiva so ličila med vadbo?
Vse ženske že vedo, da je spanje z ličili škodljivo za kožo. Morda je čas, da spregovorimo tudi o ličilih med vadbo. Poglejmo, kaj o tem pravijo dermatologi.

Vnetje želodčne sluznice, ki je povezano z bakterijo H. pylori
Okoljski metaplastični atrofični gastritis je vnetje želodčne sluznice, ki ga običajno povzroči bakterija H. pylori. Avtoimunski atrofični gastritis je posledica protiteles, ki napadajo želodčne celice. Ljudje s temi stanji morda nimajo simptomov. Ker lahko oba stanja povzročita raka, potrebujete redno spremljanje.

To so zdravstvene koristi in prednosti savn
Na splošno se zdravstvene koristi savn še raziskujejo, vsekakor pa obstaja veliko ljudi, ki jih radi uporabljajo, bodisi za sprostitev ali zdravstvene namene. Zagotovo ste se že vprašali, če savne tudi 'kurijo' kalorije?

5 manj znanih simptomov pljučnice
Pljučnica je okužba dihal, ki prizadene pljuča in jo lahko povzročijo različni patogeni, vključno z bakterijami, virusi ali glivami.

Kdo bi moral jemati dodatke cinka?
So dodatki cinka smiselni in kdaj? Poglejmo si vse, kar morate vedeti o dodatkih cinka.

Katere vrste fibroze poznamo?
Fibroza je medicinski izraz, ki se nanaša na patološko tvorbo vezivnega tkiva v organih. Različni organi lahko razvijejo fibrozo, vključno s pljuči, jetri, srcem, ledvicami in drugimi organi.

Razlogi, zakaj lasje prezgodaj osivijo
Sive lase slej ko prej dobi večina ljudi. Pri tem pa se poraja zanimivo vprašanje. Vemo, da je je normalno, da s starostjo začnejo lasje siveti, zakaj pa nekateri, moški ali ženske, osivijo že v svojih dvajsetih letih? Kaj moramo vedeti o prezgodnjem sivenju las, kaj sploh je prezgodnje sivenje las in navsezadnje, zakaj je pomembno, da kljub vsemu sprejmemo sivenje?

Nevarno stanje, ki se lahko pojavi na sredini nosečnosti
Preeklampsija je resno zdravstveno stanje, ki se lahko pojavi približno na sredini nosečnosti (po 20 tednih).

Ogroženi so tisti, ki spijejo več kot tri in pol kozarce vina na teden
Za mnoge se trije kozarci vina in pol na teden ne sliši veliko. A raziskovalci so ugotovili, da že tako malo alkohola pusti posledice na naših možganih. In sicer se sčasoma to pokaže tako, da imamo večje tveganje za pojav demence, hude kronične bolezni, ki prizadene naš spomin, sposobnosti razumevanja, učenja, govora, presoje, orientacije ...

Revma – ukrotite revmatske bolezni s fizioterapijo!
Ali ste se kdaj spraševali, zakaj se nekateri ljudje spopadajo z bolečinami in vnetji v sklepih? Kaj je revma in kako vpliva na življenje posameznika? Vas zanima, kako prepoznati simptome revmatičnih obolenj in zakaj je pravočasna diagnoza ključnega pomena?

7 hranilnih snovi, ki jih lahko primanjkuje veganski in vegetarijanski prehrani
Imajo vegani in vegetarijanci dovolj hranil? Je mit ali dejstvo, da jim določenih primanjkuje? Dejstvo je, da imata, tako kot vsaka druga stvar v življenju, tudi te dve vrsti prehrane svoje prednosti in slabosti.

Če ste zdravi, je lahko brezglutenska dieta za vas škodljiva
Danes imajo ljudje z alergijo, intoleranco na hrano in podobnimi zadevami mnogo več rešitev in ponujenih izbir, kot so jih imele generacije pred nami. A na žalost je prišlo tudi veliko 'modnih trendov', kjer v želji po vitki postavi, doseganju takšnih in drugačnih idealov iščemo rešitve tam, kjer jih morda za nas ni.

Kako vplivajo prevelike količine sladkorja na možgane in telo?
Glukoza je ključni vir energije za možgane, ki porabijo polovico vse razpoložljive glukoze v telesu. Njeno delovanje je povezano z mišljenjem, spominom in učenjem.

Vrsta depresije, ki se pojavlja ob določenih letnih časih
Sezonska afektivna motnja je vrsta depresije, ki se ponavlja ob določenih letnih časih, običajno pozimi. Ta motnja je povezana z zmanjšano svetlobo in spremembami v bioloških ritmih.

Imajo osebe z Downovim sindromom večje tveganje za Alzheimerjevo bolezen?
Znanstveniki verjamejo, da lahko dodatni kromosom, ki povzroča Downov sindrom, kromosom 21, prispeva tudi k povečanemu tveganju za Alzheimerjevo bolezen.

Kaj sploh so aditivi, zloglasni E-ji v živilih?
Aditivi predstavljajo snovi ali mešanice snovi, ki niso samostojna živila, ampak se dodajajo živilom med predelavo, transportom ali hrambo, da bi izboljšali njihovo varnost in kakovost.

Zakaj mnogo žensk začne s starostjo smrčati?
Raziskovalci iz Norveške so prvič odkrili povezavo med smrčanjem in zmanjšano ravnjo spolnih hormonov pri ženskah po menopavzi.

Pridobivate kilograme in se potite?
Že nekaj časa je znano dejstvo, da v menopavzo ne vstopajo le ženske, temveč tudi moški. Moško menopavzo imenujemo andropavza, njeni simptomi pa so lahko enako neprijetni kot simptomi ženske menopavze.

To so najpogostejše dopustniške napake
V času dopusta je dobro vsaj za nekaj dni zamenjati domače okolje, se sprostiti ter spočiti telo in duha. A tudi med brezskrbnim počitnikovanjem lahko pride do raznih nepredvidenih situacij, na katere niste pripravljeni in nanje med načrtovanjem morda niti ne pomislite. Še posebej pogoste so prebavne težave, ki so lahko posledica različnih 'počitniških' dejavnikov. Razloga za paniko ni, dobro pa je vedeti, kako v takih primerih poskrbeti za čimprejšnje olajšanje.

Pozabljeno žito, ki lahko zmanjša apetit in spodbudi presnovo
Že uživate ječmen? Kar malo pozabljeno žito ni le zelo zdravo. Študija, ki so jo objavili v British Journal of Nutrition (Britanski zbornik nutricistike), pravi, da lahko uživanje ječmena pripomore k bolj uspešnemu hujšanju. Ker uravnava raven krvnega sladkorja, je odlična izbira tudi za sladkorne bolnike.