Vizita.si

železa

Prehrana 25. 09. 2023 05.00

Kaj se zgodi, če vsak dan jeste jajca?

Tri jajca na dan odženejo zdravnika stran. Jajca si na našem jedilniku zaslužijo posebno mesto, saj so ne le okusna, ampak imajo tudi bogato hranilno vrednost. Ljudje se jajcem pogosto izogibajo, še posebej rumenjakom, saj verjamejo, da se bodo zredili ali imeli povišan holesterol. A resnica je drugačna.

Vitamini in minerali 04. 09. 2023 05.00

Prepoznajte simptome pomanjkanja vitamina C

Vitamin C, znan tudi kot askorbinska kislina, je vitalno hranilo, ki igra ključno vlogo pri ohranjanju splošnega zdravja.

Prehrana 10. 07. 2023 05.00

Antioksidanti in njihov pomen za zdravje

Antioksidanti imajo sposobnost, da preprečijo ali upočasnijo poškodbe celic, ki jih povzročajo prosti radikali. Kaj sploh so antioksidanti, kaj so prosti radikali, kako delujejo eni in drugi ter kje in kako jih najdemo, si poglejmo v nadaljevanju.

Preventiva 23. 05. 2023 05.00

Ti ljudje ne bi smeli uživati rdečega mesa

Ko je govora o mesu, so v družbi vedno goreče razprave med tistimi, ki menijo, da ljudje sploh ne bi smeli uživati rdečega mesa in da ga tudi ne potrebujemo, ter med tistimi, ki zagovarjajo zdravstvene prednosti. Kaj pa, ko je govora o rdečem mesu? Stroka je jasna – z njim ne bi smeli pretiravati. Kdo pa bi moral biti še bolj pazljiv?

Zdravje 19. 05. 2023 05.00

Bolezenska stanja, zaradi katerih se pojavijo afte

Afta je razjeda v ustih, okrogle ali ovalne oblike, ki je lahko zelo boleča, spremlja jo lahko tudi oteklina lokalnih bezgavk ter povišana temperatura.

Zdravje 17. 05. 2023 05.00

Kako vedeti, katerega vitamina primanjkuje v našem telesu?

Da bi naše telo nemoteno delovalo, potrebuje pomoč vitaminov, ki imajo vsak svojo vlogo.

Bolezni 11. 05. 2023 14.15

Hashimotovov tiroiditis je potrebno zdraviti

Gre za avtoimunsko bolezen ščitnice, pri kateri je delovanje najprej normalno, nato pa se postopoma zmanjšuje, dokler ne nastopi hipotiroza - sindrom, ki nastane zaradi pomanjkanja ščitničnih hormonov v tkivih. Kako prepoznati simptome?

Prehrana 05. 04. 2023 05.00

So polne vitamina C, mangana, kalcija in tudi vitamina K

Maline lahko uživamo vse leto, sveže ali zamrznjene, samostojno ali v različnih sokovih. Niso le okusne in vsestranske, temveč imajo tudi zdravstvene prednosti. Poglejmo si, kaj je o njih znano.

Zdravje 27. 03. 2023 05.00

Kakšne so koristi bakra za naše telo?

Baker sodi med mikroelemente in ima pomembno vlogo v našem telesu, saj je odgovoren za številne fiziološke funkcije. Treba ga je uživati s prehrano, medtem ko nam lahko njegovo pomanjkanje povzroči nemalo težav. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Prehrana 21. 03. 2023 05.00

Materina dušica – poznate vse njene prednosti?

Ljudje uporabljajo materino dušico za lajšanje težav z dihanjem, kašljem, bronhitisom in oteklimi dihalnimi potmi. Jemati jo je mogoče tudi pri bolezni ledvic in mehurja, za izboljšanje krvnega obtoka, zniževanje slabega holesterola ter tudi za zdravljenje črevesnih plinov in kolik. Ne smemo pozabiti, da izboljšuje tudi spanje in spodbuja imunski sistem za zdravljenje okužb.

Prehrana 15. 03. 2023 05.00

Če jih še niste, je skrajni čas, da jih naberete

Vas zanima, zakaj so šparglji tako priljubljeni? Poleg tega, da so izjemno okusni, če jih le znamo pripraviti, so tudi izjemna zakladnica zdravja!

Simptomi in bolezni 21. 02. 2023 05.00

Teh simptomov ne smete ignorirati

Telo ima navado, da nam na zelo subtilne načine pošilja sporočila, da se v njem dogaja nekaj, čemur bi morali nameniti večjo pozornost. Lahko je to obdobje 'nedolžnega' glavobola, ki se kar ne neha, bolečina v trebuhu, nenadna in nepojasnjena sprememba teže ali pa kaj drugega. Nekaj sporočil je celo tako zelo nenavadnih, da jih včasih preprosto ignoriramo. Poglejmo si, katera so to.

Ginekologija in porodništvo 17. 02. 2023 05.00

Najpogostejši simptomi anemije v nosečnosti

Anemija v nosečnosti, ki je posledica pomanjkanja železa, je lahko vzrok za dodatno utrujenost in občutek šibkosti. Kakšni so dejavniki tveganja, simptomi in navsezadnje, kako se lahko s to težavo borimo?

Vitamini in minerali 13. 02. 2023 05.00

Najpomembnejši vitamini, na katere bi morali paziti starostniki

Vsi, ne glede na starostno skupino, v katero spadamo, potrebujemo za optimalno delovanje telesa vitamine in minerale, starostniki pa bi morali biti zaradi svojega zdravja in preventive še posebej pozorni na vnos naslednjih vitaminov.

Bolezni 25. 01. 2023 05.00

Katere vrste krvnih bolezni poznamo?

Kri je sestavljena iz številnih vrst specializiranih celic in tekoče medceličnine ter ima pomembno vlogo v našem telesu, saj oskrbuje tkiva s kisikom in hranili, hkrati pa odstranjuje vse odpadne snovi, med drugim tudi ogljikov dioksid.

Rakave bolezni 23. 01. 2023 05.00

5 simptomov kolorektalnega raka

Kolorektalni rak je izraz za maligne spremembe v sluznici debelega črevesa in danke. Kateri simptomi so najbolj tipični in kako jih prepoznamo?

Zdrav Lajf 17. 01. 2023 05.00

Nasveti za preprosto in naravno krepitev imunosti

Z določenimi navadami, pa tudi in predvsem z določenimi živili, lahko okrepimo svoje telo in mu pomagamo, da se bori proti virusom iz okolja.

Prehrana 12. 01. 2023 05.00

Zelenjava, ki jo to zimo obvezno vključite v jedilnik

Ohrovt pogosto imenujemo 'kralj kalcija', je pa tudi bogat vir vitamina A, vitamina C, železa, luteina in prehranskih vlaknin.

Simptomi in bolezni 28. 11. 2022 05.00

Ste pogosto utrujeni? Morda se razlog skriva v pomanjkanju vitamina C

Vitamin C, znan tudi kot L-askorbinska kislina, je vodotopen vitamin, ki je bistven za številne funkcije telesa. Vitamina C človek ne more sintetizirati, kar pomeni, da ga moramo pridobivati iz virov hrane. Kakšni so torej znaki in simptomi pomanjkanja vitamina C?

Prehrana 14. 11. 2022 05.00

5 razlogov, zakaj je dobro pogosto piti špinačni sok

Špinača je prava zakladnica kakovostnih hranil in vsebuje vitamine, minerale in antioksidante. Ne sme biti samo v solatah ali kot priloga, ampak jo uživajmo tudi na druge načine. Skrajni čas je, da poskusite tudi špinačni sok, ker prinaša številne zdravstvene koristi.

Zdravje 04. 11. 2022 13.01

Skrite pasti antibiotikov

Konvencionalni antibiotiki so ključnega pomena za naše zdravje, ko se spopademo z bakterijsko okužbo, in so rešili že na milijone življenj. A na žalost se jih predpisuje prepogosto, zato postajajo bakterije vse bolj odporne nanje, to pa predstavlja zelo resen globalni zdravstveni izziv.

Bolezni 03. 11. 2022 05.00

Znate prepoznati sporočila vašega telesa?

Kašelj, krč, bolečina ... vse to so lahko znaki, da se v vašem telesu dogaja nekaj neželenega, zato se naučite prepoznati nevarne simptome, ki vam sporočajo, da morate čim prej k zdravniku. Pravočasno odkrito težavo je mogoče po navadi namreč veliko enostavneje rešiti.

Simptomi in bolezni 29. 10. 2022 05.00

Znaki, da jeste preveč 'slabe' hrane

To, kar jemo se odraža na našem počutju, na naših laseh, koži, ustih in praktično na vseh delih našega telesa. Poglejmo si najpogostejše 'simptome', ki razkrivajo, da uživamo preveč 'slabe' oz. 'prazne' hrane.

Prehrana 18. 10. 2022 05.00

Je mleko res zdravo?

Mleko je eno izmed tistih živil, ki je v prehrani Slovencev prisotno že od nekdaj. Uživati ga je priporočljivo kot del pestre in uravnotežene prehrane, saj je dober vir kalcija in vitamina D, pri izbiri pa velja prisegati na kakovostno mleko in mlečne izdelke iz slovenskih kmetij. Ob tem ne gre zanemariti niti izvora mleka, saj so med kravjim, kozjim in ovčjim mlekom kar precejšnje razlike. Jih poznate?

Prehrana 16. 10. 2022 05.00

Hrana, ki jo je dobro jesti v 20, 30, 40 letih ...

V najstniških letih potrebujemo več kalcija, da si izgradimo močne kosti, v 30 letih več energije, ker imamo številne obveznosti z družino in službo, v 40 se presnova upočasni in moramo znova prilagoditi prehrano. Preverite, kaj je dobro jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Novice 26. 09. 2022 05.00

Zakaj je pomembno zgodnje prepoznavanje pomanjkanja železa?

Za preprečevanje slabokrvnosti je potrebno pomanjkanje železa zgodaj odkriti in pravilno nasloviti. V klinični raziskavi lahko preverite svoj status.

Prehrana 07. 09. 2022 05.00

Kaj se lahko zgodi, če jeste preveč mesa?

Ljudje, ki pojedo veliko beljakovin živalskega izvora, imajo pogosteje preveč maščobe v jetrih ter večje tveganje za bolezen jeter. In sicer v primerjavi s tistimi, pri katerih so glavni vir beljakovin živila rastlinskega izvora. To je ugotovila nizozemska študija.

Prehrana 01. 09. 2022 05.00

14 živil, ki naj bi veljala za najbolj zdrava

Obstajajo živila, ki so bolj zdrava kot druga? Poglejmo si 14 živil, ki jih je portal ordinacija.hr navedel kot optimalna za zdravje.

Prehrana 08. 08. 2022 05.00

Sočno sadje in zelenjava, ki vas bosta odžejala v teh vročih dneh

Uživanje sadja in zelenjave je priporočljivo v vseh letnih časih, toliko bolj pa tovrstno hrano obožujemo, ko naraščajo temperature. Sadje in zelenjava sta navadno bogata z vodo, okusna in celo zdrava!

Zdravje 02. 08. 2022 05.00

Tako si lahko pomagate, če vam primanjkuje železa

Najpogostejši vzroki za pomanjkanje železa so neustrezen vnos železa, zmanjšana telesna aktivnost in povečana izguba krvi. Hrana, bogata z železom, je ključnega pomena za naše zdravje, zato je pomembno vedeti, kje ga najdemo.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1310