po jedi

Živila, ki jih je dobro uživati poleti
V poletje smo že dobro zakorakali in marsikdo se sprašuje, kaj sploh jesti v teh toplih poletnih dnevih, ko nam marsikatero živilo, ob katerem uživamo v hladnejših dnevih, ne ustreza.

7 preverjenih načinov, kako zmanjšati napihnjenost
Napihnjenost je stanje, ki je posledica povečane produkcije plinov in s tem kopičenja teh v črevesju ali želodcu. V prebavnem sistemu se nahajata dve vrsti plinov: prve proizvajajo bakterije v črevesju, druge pa požiramo ob hranjenju in pitju tekočin.

Na to moramo biti poleti še posebej pozorni!
V vročih poletnih dneh moramo biti pozorni na to, da se primerno prehranjujemo in pijemo dovolj tekočine. Več posegajmo po sadju in zelenjavi, mastne in težko prebavljive hrane pa naj bo manj. Ustrezna prehrana namreč izboljša delovanje našega organizma.

9 superzačimb, ki varujejo vaše zdravje
Začimbe in zelišča so v pravi meri izjemno zdravilna, zato nikar nanje ne pozabite med kuhanjem. Te namreč varujejo vaše srce, vas branijo pred rakavimi obolenji, zmanjšujejo vnetja in podobno. Predstavljamo vam devet superzačimb in zelišč, ki ne izboljšajo le okusa jedi, ampak pozitivno delujejo na vaše zdravje.

Bilka Baloh: Svoj prvi post sem naredila pri 30 letih, ko sem začutila, da moram v svojem življenju nekaj korenito spremeniti.
Bilka Baloh, neodvisna raziskovalka zdrave in uravnotežene prehrane, strokovnjakinja za varno razstrupljanje telesa z dolgoletnimi izkušnjami, mentorica in terapevtka za zdravo prehrano, je tik pred izdajo svoje nove knjige 'Post, seme zdravja', z nami govorila o tem, kdaj se je prvič odločila za razstrupljanje, kako sama vidi poplavo najrazličnejših diet, pojasnila pa nam je tudi to, kakšen mora biti post in da se ga nihče ne bi smel lotiti brez nadzora mentorja. "Post mora biti nežen, neagresiven, ne smemo občutiti lakote, predvsem pa se moramo počutiti varne," pravi Bilka in poudarja, da mora biti po postu postopno in previdno tudi uvajanje nazaj na hrano.

Tako lahko naravno uničite bakterijo, ki povzroča zgago in napihnjenost
Helicobacter pylori je bakterija, ki jo lahko dobimo s hrano ali vodo in povzroča resne zdravstvene težave, vključno z gastritisom (vnetjem želodčne sluznice), razjedo želodca in rakom. A eden prvih znakov okužbe z bakterijo so težave z zgago in napihnjenostjo. Preverite, kako uničiti bakterijo, ki razjeda želodčno sluznico.

Odlični naravni viri zdravih maščob
Naše telo potrebuje maščobe. Te telesu dajejo energijo, pomagajo ohranjati zdravo in lepo kožo ter močne lase, ključno vlogo pa igrajo tudi pri ohranjanju primerne telesne temperature. A dobro je, da izbiramo med zdravimi maščobami. Tako vam predstavljamo seznam naravnih virov zdravih maščob.

Na to živilo nikakor ne smete pozabiti
Stročnice so živilo, ki bi se moralo redno znajti na vašem krožniku, če želite čim dlje živeti zdravo in polno. Kot del uravnotežene in zmerne prehrane stročnice pomagajo pri uravnavanju telesne teže, morali pa bi jih uživati tudi tisti, ki imajo težave s holesterolom, tlakom in sladkorjem. Brez njih si ni mogoče predstavljati niti zdrave prehrane vegetarijancev in veganov. Izbira je pestra, zato le posezite po fižolu, čičeriki, leči, soji, grahu …

Učinkovit način lajšanja simptomov zgage in refluksa
Tudi vas pogosto muči zgaga? Da bi si znali pomagati, morate najprej vedeti, kaj zgaga sploh je in kaj jo povzroča. Najpogosteje se pojavi, kadar se prenajedamo, ker jo med drugim povzročajo tudi nekatera živila, prevelik pritisk na želodec in ležanje takoj po obroku, pa se marsikdo s pekočim občutkom bori vse leto. Namreč, kadar pojemo preveč, zlasti nezdrave hrane, začne naš želodec izločati preveč kisline, ki prodre v požiralnik in draži njegovo občutljivo sluznico. Običajno to preprečuje loputa, ki pa se vse hitreje odpira, da bi lahko pogoltnili vse več hrane, ki si jo naložimo na krožnik, in škoda je kmalu narejena. Na srečo obstaja rešitev za simptome zgage in refluksa.

Tega o soli mogoče še ne veste
Škodi nam več kot 5 gramov soli na dan. A tudi, če je zaužijemo manj kot 1,4 grama. Pa je bolje poseči po nerafinirani? Ali je povsem zdrava tudi rafinirana? Vse dileme o soli sta nam razrešili dve prehranski strokovnjakinji.

Glivica, ki jo pogosto spregledajo celo zdravniki
Mnogi se spopadajo z utrujenostjo, pogostimi glavoboli, ekcemi na koži, zamegljenim vidom, depresijo, pogostimi glivičnimi vnetji in drugimi težavami, za katere pa zdravniki preprosto ne najdejo vzroka in jih vedno znova pošljejo domov, češ da ne gre za nič resnega. A počutje je še vedno slabo. Eden izmed razlogov je lahko tudi prekomerno razraščena glivica kandida.

Odpravlja glivične okužbe, pospešuje presnovo, deluje protivnetno
Kokosovo olje je od nekdaj dobro poznano v kozmetični industriji, kjer ga uporabljajo za lepšo kožo in lase. A to ni vse. Kokosovo olje je izjemno zdravo tudi za naše telo. Še posebej za tiste, ki se spopadajo s počasno presnovo, premalo delujočo ščitnico, glivičnimi okužbami, odvečnimi kilogrami in slabim imunskim sistemom. Preverite, zakaj.

Brezčasni domači pripravki
Ne glede na to, da se pri večini zdravstvenih težav takoj obrnemo na farmacevtske proizvode, starih ljudskih zdravil ne gre kar takoj pozabiti. Nove raziskave namreč potrjujejo uporabnost zdravil naših prednikov.

Znanilci pomladi, ki prečistijo naše telo
Špargljem pravijo tudi znanilci pomladi, saj se njihova sezona začne v začetku aprila, njihov vrhunec pa je med prvomajskimi prazniki. Šparglji so ena prvih vrst pomladne zelenjave, ki so odlični za naše telo, saj nam po dolgi zimi povrnejo minerale in vitamine, ki jih potrebujemo, da lahko v pomlad vstopimo polni energije.

Kako hormoni vplivajo na vašo kožo in lase?
Ko se približujete času menopavze, začne raven vaših hormonov upadati, zaradi zmanjšanja nastajanja estrogena pa lahko pride tudi do redčenja ali celo izgube las. Prav tako estrogen stimulira nastanek kolagena, ki je odgovoren za mehkobo kože, zato v času menopavze koža postane bolj suha.

Kakšni so simptomi lupusa in kako ga zdravimo?
Sistemski eritematozni lupus je kronična avtoimuna bolezen vezivnega tkiva. Oznaka 'sistemski' pomeni, da lahko prizadene celotno telo. Gre za bolezen s prisotnostjo številnih protiteles, pri kateri imunski sistem napade in prizadene zdrava tkiva ter celice in organe telesa.

Zlati nasveti za bolnike s celiakijo
Brezglutenska dieta predstavlja velik izziv in zahteva marsikatero prilagoditev. Z upoštevanjem nekaterih nasvetov bo vaše življenje s celiakijo veliko lažje in predvsem bolj kakovostno.

Ali je treba med nosečnostjo res 'jesti za dva'?
Vaše telo v času nosečnosti deluje na polno in zato takrat še posebej potrebujete zdravo prehrano. Med nosečnostjo se namreč dojenček v celoti prehranjuje skozi popkovino in ves čas ga je treba oskrbovati s hranilnimi snovmi. To pa še nikakor ne pomeni, da rek »jesti je treba za dva,« pravzaprav drži.

Jejmo letom primerno. Kaj jesti v katerem življenjskem obdobju?
Ste že kdaj opazili, da danes ne morete več jesti nekaterih živil, ki ste jih z lahkoto pojedli, ko ste bili mlajši. Ali pa da ima vaše telo drugačno reakcijo nanje in da se sedaj zredite, nekoč pa ste jih lahko zaužili povsem brez posledic. Naše telo ima v različnih obdobjih različne potrebe po hranilih. Preverite, kaj jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Katero olje je boljše?
Trgovske police nam ponujajo najrazličnejša olja – laneno, sezamovo, arašidovo, bučno, oljčno … Katero je bolj zdravo in manj redilno? Kako posamezno olje hraniti in kako ga uporabljati? Vse to je dobro vedeti, da bomo lahko od posameznega olja dobili kar največ.

7 nevarnih bolezni, ki lahko prizadenejo tudi mlade ljudi
Ko smo mladi, mislimo, da smo nepremagljivi, a žal nismo. Nekatere bolezni, ki jih najpogosteje povezujemo z ljudmi v šestdesetih in sedemdesetih letih, lahko izbruhnejo celo dve do tri desetletja prej. Z rednimi pregledi in s pravimi ukrepi se lahko pred njimi zavarujete že danes.

Česa ne sme manjkati poleg šunke in jajc?
Medtem ko strokovnjaki za prehrano na praznično obloženi mizi jedi, ki so tradicionalne, zaradi tega ne želijo odsvetovati, priporočajo, da ostanete pri prehranjevanju zmerni ter da obrok uravnotežite z zadostno količine zelenjave ter dovolj gibanja.

Recepti za razstrupljanje telesa, ki vas bodo navdušili
Skozi leto se v našem telesu nabirajo razni toksini. Te povzročajo zunanji dejavniki, stres ter nezdrav življenjski slog, ki vključuje neprimerno prehrano in nezadostno gibanje. Telo je ustvarjeno tako, da se je sposobno razstrupljati samo. Vendar pa včasih pri tem procesu potrebuje malo vaše pomoči.

Kako preprečiti zgago in napihnjenost?
Praznični dnevi bi morali predstavljati prijetno popestritev. Toda marsikdo si jih žal zapomni po prebavnih težavah, ki jim sledijo. Prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš smo povprašali, kako praznovati, ne da bi nas kasneje mučila zgaga ali bi se počutili napihnjeni. Nasvet, ki ga je vedno dobro upoštevati, je, da ne pretiravamo.

Preprost nasvet za bolj zdrav velikonočni obrok
Nič ni narobe, če se občasno pregrešimo ali pojemo več, kot naše telo potrebuje, razlaga prehranska strokovnjakinja Anja Pristavec. A le če se tako prehranjujemo le ob praznikih in ne ves čas. Preprosto pa lahko tudi svoje praznične obroke spremenimo v bolj zdrave, če poskrbimo, da polovico obroka sestavlja zelenjava. Kaj bi bilo še dobro vedeti o velikonočni hrani?

Preprosti triki za bolj zdravo potico
Za veliko noč brez potice ne gre. A letos lahko poskusite nekoliko bolj zdravo potico, ki jo lahko pripravite na povsem preprost način. Dejstvo je, da je lahko orehova potica izjemno zdrava za nas, saj so orehi dober vir vitaminov in mineralov. A nekoliko bolj previdni moramo biti pri izbiri moke in sladil. Kako lahko pripravite bolj zdravo orehovo potico, nam je zaupala dieteičarka Marina Zakić.

Naravna zdravila za razdražen želodec
Vsi imamo kdaj razdražen želodec, težave s prebavo, dispepsijo. Slednje je ime za različne simptome – slabost, napenjanje, spahovanje, občutek, da ne moremo pojesti veliko ... Kadar se to pojavi le občasno, ni treba takoj k zdravniku. Pomagalo bo že nekaj naslednjih naravnih zdravil.

Kako zdrav je v resnici kruh z drožmi?
Razlogov, zakaj bi ga začeli peči, je veliko, sami lahko določate, katere sestavine in vrste moke boste uporabili, po možnosti naj bodo sestavine domače in ekološko pridelane. Tako pripravljeni pekovski izdelki so lažje prebavljivi, zaradi mlečnokislinske fermentacije. Vaše telo pa bo lahko dostopalo do mineralov in vitaminov, ki so v moki. Podaljšana obstojnost, nedrobljenje in izvrsten okus pa pridajo še dodatno prednost tovrstne peke.

10 korakov v boju proti koronavirusu
V uredništvo smo prejeli pismo Darka Siuka, dr. med., ki ga trenutna situacija v državi zelo skrbi, saj bo po ocenah pri nas do več kot 5 primerov smrti dnevno zaradi covid-19 prišlo čez 14 dni, do številke 20 do 40 smrti dnevno pa čez štiri tedne. Zato želi opozoriti čim širšo javnost z enostavnimi napotki in koraki, kako znižati tveganje okužbe. Delite besedilo med prijatelje in opozorite čim večje množične slovenskega prebivalstva, saj trenutno vedenje ljudi ne daje vtisa, da so kakorkoli pripravljeni. Opozorite pa tudi svoje svojce, starejše in tiste iz rizičnih skupin (sladkorni bolniki, bolniki s krvnim tlakom, onkološki bolniki, bolniki na biološkem ali sistemskem zdravljenju s kemoterapijo itd.). V celoti objavljamo njegove napotke.

Z njim lahko okrepimo svoje zdravje in imunski sistem
Regrat velja za eno najstarejših rastlin na svetu in mnogi mu pravijo 'kralj pomladi'. Gre za okusno in zdravo rastlino, ki se ob prvih pomladanskih žarkih in obilnem dežju pojavi na naših travnikih in spomladanski čas je sezona, ko ga z veseljem nabiramo in uživamo v solatah. Zakaj pa je tako zelo priporočljivo uživati regrat?