Vizita.si

prehranske

Prehrana 03. 05. 2020 20.15

Sadje: ga zvečer res ne smemo jesti?

Eden od precej razširjenih mitov o zdravi hrani je, da zvečer ni čas za sadje. "Toda sama ne vidim razloga, zakaj ga ne bi smeli jesti tudi zvečer," pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. "Drugače je edino, če ima oseba sladkorno bolezen, kakšne ledvične bolezni in podobno." Sicer pa Cepuševa meni, da si lahko sadje brez slabe vesti privoščimo tudi še uro pred spanjem.

Prehrana 03. 05. 2020 20.15

Kaj pa, če tako priljubljen smuti v resnici ni zdrav?

V mešalnik vržemo kar nekaj sadja in zelenjave pa še kakšne oreščke in semena ter imamo občutek, da smo za svoje zdravje kar nekaj naredili. Pa je smuti res zdrav? Sadje in zelenjava in semena in oreščki so vsekakor živila, ki nam izredno koristijo. Toda bi bilo morda bolje pojesti cele? To smo vprašali prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš.

Bolezni 03. 05. 2020 09.13

Temni kolobarji okoli oči lahko kažejo na resne težave

Od temnih kolobarjev okoli oči do otečenih, rdečih in suhih oči … Vse to so znaki, ki lahko marsikaj povedo o našem zdravju. Britanski nutricisti razkrivajo, od kod lahko izvirajo omenjene težave.

Prehrana 23. 04. 2020 09.13

Ali je treba med nosečnostjo res 'jesti za dva'?

Vaše telo v času nosečnosti deluje na polno in zato takrat še posebej potrebujete zdravo prehrano. Med nosečnostjo se namreč dojenček v celoti prehranjuje skozi popkovino in ves čas ga je treba oskrbovati s hranilnimi snovmi. To pa še nikakor ne pomeni, da rek »jesti je treba za dva,« pravzaprav drži.

Zdravje 06. 04. 2020 07.33

Naj vaše telo ne zadržuje vode

Posebno pred menstruacijo žensko telo rado zadržuje vodo, kar povzroča neprijeten občutek in ne deluje prav nič privlačno. Na srečo je to mogoče preprečiti.

Prehrana 27. 03. 2020 09.12

Strokovnjakina razkriva: kakšna mora biti prehrana v času koronavirusa?

Ste ostali doma in razmišljate, kako prilagoditi prehrano, da se ne bi preveč zredili ali pa vas je strah, da bo stres vplival na vaše zdravje? Po nasvet smo se obrnili na nutricionistko Mojco Cepuš.

Duševne motnje 27. 02. 2020 08.22

Spregovorimo na glas o eni najpogostejših psihiatričnih motenj

Depresija je druga najpogostejša psihiatrična motnja, takoj za anksioznostjo. Pri 10 odstotkih ljudi, ki se pri osebnem zdravniku oglasijo zaradi različnih fizičnih težav, gre pravzaprav za depresijo. Pa vendar o tej temi premalo govorimo.

Prehrana 21. 02. 2020 10.05

To so olja, ki so najboljša za vaše zdravje

Predstavljamo vam zdravilne učinke nekaterih najbolj zdravih olj, ki jih lahko vključite v svojo prehrano. Z njimi lahko prelijete solato ali jih dodate k že pripravljenim jedem. Ni pa jih dobro segrevati na previsoki vročini, da ne izničite njihovih zdravilnih lastnosti.

Zdravje 20. 02. 2020 07.44

Kako je tudi sladica lahko del zdrave prehrane?

Trenutno se police šibijo pod težo pustnih krofov. Pa tudi sicer imamo čez vse leto ogromno izbiro slastnih sladic. Vsaj kdaj si jih želimo privoščiti. Hkrati se želimo prehranjevati zdravo. Prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš smo vprašali, ali lahko na čim bolj zdrav način v svojo prehrano vključimo tudi male pregrehe.

Zdravje 17. 02. 2020 08.52

Najstarejši moški na svetu odkril skrivnost dolgega življenja

V Guinnessovo knjigo rekordov so vpisali Japonca, ki je s svojo častitljivo starostjo postal najstarejši moški na svetu. Marca bo dopolnil svoj 113. rojstni dan, le nekaj dni pred rojstnim dnevom pa so ga presenetili z vpisom v svetovno knjigo rekordov.

Zdravje 14. 02. 2020 13.28

Nasveti prehranske strokovnjakinje, ki zmanjšajo tveganje za sladkorno bolezen

S prehransko strokovnjakinjo Andrejo Širca Čampa smo se pogovarjali, kakšni so napotki za prehranjevanje, ki bi se jih morali držati sladkorni bolniki. Treba se je zavedati, da so isti napotki tudi preventiva. Če jih upoštevamo, bomo zmanjšali tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa dva. Eden od nasvetov, ki bi se ga morali držati vsi, je denimo, da ogljikovi hidrati zavzemajo le četrtino krožnika.

Dieta 27. 01. 2020 18.39

Kako doseči, da bi bili prej siti in bi manj pojedli?

Na Nizozemskem so na univerzi Wageningen izvedli zanimivo raziskavo. Z magnetnoresonančnim slikanjem želodca in možganov so ugotovili, da so bili udeleženci prej siti ter so manj pojedli, če so ob obroku spili nekaj vode.

Življenjske zgodbe 13. 12. 2019 10.40

Neverjetna preobrazba MasterChefa Gašperja Kramarja

Gašper Kramar, ki smo ga spoznali v 4. sezoni šova MasterChef, je vso Slovenijo osupnil z neverjetno preobrazbo. V letu in pol mu je uspelo izgubiti 100 kilogramov, naslednji korak pa je operacija odstranitve odvečne kože. Kot pravi, si enkrat v življenju želi imeti izklesan trebuh, a pot do cilja v sklopu osebnega projekta 'SIXPACK' je še dolga. A simpatični 35-letnik verjame vase in je prepričan, da mu bo uspelo, njegov napredek pa bomo budno spremljali tudi na naši spletni strani.

Dieta 08. 12. 2019 08.48

Diete, ki se jim v letu 2020 izognite

Izguba kilogramov zahteva veliko napornega dela in odrekanja, ne zahteva pa ekstremne diete ali tega, da bi se morali odpovedovati celim skupinam hrane, ki vsebuje potrebne hranljive snovi ter vitamine in minerale.

Zdravje 27. 11. 2019 12.57

Kolikokrat na dan odvajate blato?

Hitra prebava je temelj našega zdravja in dobrega počutja. Zaužita hrana se na ta način hitro predela na posamezne dele, absorbira, nas gradi ter nam daje potrebno energijo. Obstajajo določene smernice, kako pogosto je najbolj optimalno odvajati blato in kaj storiti, če v blatu opazimo različne spremembe. Preverite jih.

Bolezni živčevja in možganov 30. 10. 2019 08.03

Tihi ubijalec, ki lahko vodi tudi v kap

Visokemu krvnemu tlaku pravijo tudi tihi ubijalec. Je najpogostejši vzrok srčno-žilnih bolezni. "Mi pa ne želimo, da bi bil prvi dogodek, ki nas opozori, da ima oseba visok krvni tlak, možganska kap ali nek drug srčno-žilni dogodek," pove prof. dr. Marija Petek Šter, dr. med., predstavnica Združenja zdravnikov družinske medicine. Zato je dobro, da si krvni tlak vsaj enkrat letno preventivno izmerimo.

Prehrana 15. 10. 2019 13.15

Kakšna je resnica o zloglasnem glutenu?

Obstaja celiakija. Avtoimunska bolezen, ki prizadene celo telo, je pa posledica preobčutljivosti na gluten. Bolniki se morajo celo življenje držati stroge brezglutenske diete. "A če celiakije nimate, vam odrekanje glutenu najverjetneje ne koristi," pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Zakaj je torej gluten postal nekaj, česar se mnogi bojijo tako kot nasičenih maščob in sladkorja?

Zdravje 03. 10. 2019 08.06

Poznate teh 7 dobrobiti kostanja?

Kostanj je plod narave, ki pred zimo poskrbi, da znova dobro okrepimo svoj imunski sistem. Bogat je namreč z vlakninami, vitamini, minerali in zdravimi maščobami. Najbolj priljubljen je pečen, ki si ga v tem času radi privoščimo v izobilju na kakšnem kostanjevem pikniku. In prav je tako, saj ima kostanj številne dobrobiti na naše zdravje. Tukaj je nekaj njih.

Zdravje 30. 08. 2019 12.51

Zakaj namesto belega izbrati polnozrnati kruh?

Uživajte živila polnozrnata, saj s tem zelo zmanjšate tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa dva. Kot si lahko preberete v spodnji povezavi, je ta nevarna, saj pri bolnikih, pri katerih ni pravočasno odkrita, za tri do petkrat poveča tveganje za srčni infarkt. Kar 40 odstotkov prizadetih šele po tem dogodku izve, da imajo sladkorno bolezen.

Zlata leta 23. 08. 2019 11.40

Kdaj bi morali uživati več rastlinskih beljakovin?

V španski študiji se je izkazalo, da so starejši odrasli, ki so pojedli več beljakovin iz rastlinskih virov, izkusili manj zdravstvenih težav povezanih s starostjo, kot tisti, ki so njihovo količino v prehrani zmanjšali. Pri starejših od 65 let je zelo pomembno zadostno uživanje beljakovin, ki naj bodo iz zdravih virov. Strokovnjaki odsvetujejo pretirano uživanje rdečega in predelanega mesa.

Prehrana 19. 08. 2019 08.05

Mit ali resnica: korenje izboljšuje vaš vid

Ljudje pravijo, da jabolko na dan odžene zdravnika stran, da nam korenje pomaga, da vidimo tudi v temi, in da moramo prehlad nahraniti, vročino pa sestradati. A kaj je res in kaj je le vraža. To so razkrili zdravniki.

Prehrana 09. 08. 2019 11.18

Sprememba, ki lahko za 15 odstotkov zmanjša tveganje za raka dojk

Namesto govejega ali svinjskega mesa uživajte piščančje ali puranje. To bi lahko zmanjšalo tveganje za pojav invazivnega raka dojk, je pokazala študija ameriškega inštituta National Institute of Environmental Health Sciences. Sodelovalo je več kot 42 tisoč žensk, ki so jih spremljali skoraj osem let. Tiste, ki so uživale več rdečega mesa, so imele večje tveganje, da jih je presenetila neprijetna diagnoza.

Prehrana 08. 07. 2019 09.52

Sadeži narave, ki vsebujejo največ protirakavih snovi

Zadnja raziskava britanskih raziskovalcev je pokazala, da pomaranče, grenivke in korenje vsebujejo protirakave snovi, ki so precej podobne tistim, ki so v licenciranih zdravilih. Študija je pokazala, da od več kot 7900 molekul v tem sadju in zelenjavi kar 110 molekul vsebuje protirakave snovi, ki so podobne tistim v zdravilih. Kljub vsemu seveda uživanje teh živil ne nadomešča običajnega zdravljenja, ampak nam zaenkrat lahko pomaga le pri preprečevanju raka.

Zdravje 28. 06. 2019 11.56

Pomemben napotek v vročih dneh

"Pijmo veliko vode, tudi če nismo žejni. Tako se bomo lahko dovolj potili in tako zniževali telesno temperaturo." Tako zapiše na spletni strani Zdravstvenega doma Ljubljana Milan Žnidaršič, dr. med., spec. spl. in urg. med. Če se vam zdi, da se veliko potite, priporoča, da vodi dodate malo limoninega soka in soli. Izogibajte pa se alkoholu, vročim in sladkim pijačam. Pomembno je, da ne dehidrirate.

Zdravje 10. 06. 2019 13.51

Kaj jesti, če se spopadate z zaprtjem?

Tokrat se bomo osredotočili na zaprtje, ki se lahko pojavi zaradi prehrane, ki ima premalo prehranskih vlaknin ali zaradi premalo gibanja in preveč sedenja.

Prehrana 31. 05. 2019 09.34

Živila, ki povečujejo tveganje za kap

Močno predelana živila, kot so čips, sladki kosmiči, sladke gazirane pijače povečujejo tveganje za srčni infarkt in kap, opozarjajo strokovnjaki iz različnih držav po svetu in zahtevajo ukrepanje oblasti.

Duševno zdravje 31. 05. 2019 11.30

Še ena posledica prekomernega uživanja slabih maščob

Prehrana, ki vsebuje veliko slabih nasičenih maščob vodi v debelost. In ne le to – vodi tudi v depresijo, so odkrili raziskovalci univerze v Glasgowu na Škotskem. V obvestilu za javnost so zapisali, da znanost že nekaj časa raziskuje povezavo med debelostjo in depresijo. A šlo naj bi za eno prvih študij, ki je razkrila, kakšen je vpliv prevelike količine slabih maščob.

Zdravje 30. 05. 2019 09.21

Otrokom privlačne embalaže še ne pomenijo zdravih živil

Inštitut za nutricionistiko je v ugledni znanstveni reviji Nutrients objavil rezultate nove raziskave, v kateri so raziskovali, kako zdrava so v resnici predpakirana živila, ki se ponujajo predvsem otrokom. Nezdravo prehranjevanje je še vedno eden izmed večjih problemov, ki močno vpliva na zdravje prebivalstva. Še posebej ranljiva in izpostavljena populacijska skupina so otroci, saj je dokazano, da prehrana v otroštvu zaznamuje tudi prehranske navade v odrasli dobi.

Rakave bolezni 23. 05. 2019 07.51

7 dejavnikov, ki močno pripomorejo k razvoju raka

Več kot 80110 novih primerov raka med odraslimi starejšimi od 20 let v ZDA v letu 2015 lahko pripišemo preprosto le slabi prehrani, je pokazala zadnja študija, objavljena v strokovni publikaciji JNCI Cancer Spectrum.

Zdravje 06. 05. 2019 15.40

Izboljšuje prebavo, pomaga pri hujšanju in krepi imunski sistem

Ste že slišali za rambutan sadež? Gre za tropsko sadje, ki izvira iz jugovzhodne Azije in ima podoben okus kot nekoliko bolj poznan sadež liči. Ko olupimo rambutan sadež pridemo do okusne sredice, ki je bogata z vitaminom C in vlakninami. Prav zato sadež pomaga krepiti imunsko odpornost in izboljšuje prebavo. Pojasnili pa bomo tudi, zakaj vam lahko pomaga pri hujšanju. Spoznajte rambutan sadež.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1331