prehranske

Strokovnjakina razkriva: kakšna mora biti prehrana v času koronavirusa?
Ste ostali doma in razmišljate, kako prilagoditi prehrano, da se ne bi preveč zredili ali pa vas je strah, da bo stres vplival na vaše zdravje? Po nasvet smo se obrnili na nutricionistko Mojco Cepuš.

Spregovorimo na glas o eni najpogostejših psihiatričnih motenj
Depresija je druga najpogostejša psihiatrična motnja, takoj za anksioznostjo. Pri 10 odstotkih ljudi, ki se pri osebnem zdravniku oglasijo zaradi različnih fizičnih težav, gre pravzaprav za depresijo. Pa vendar o tej temi premalo govorimo.

To so olja, ki so najboljša za vaše zdravje
Predstavljamo vam zdravilne učinke nekaterih najbolj zdravih olj, ki jih lahko vključite v svojo prehrano. Z njimi lahko prelijete solato ali jih dodate k že pripravljenim jedem. Ni pa jih dobro segrevati na previsoki vročini, da ne izničite njihovih zdravilnih lastnosti.

Kako je tudi sladica lahko del zdrave prehrane?
Trenutno se police šibijo pod težo pustnih krofov. Pa tudi sicer imamo čez vse leto ogromno izbiro slastnih sladic. Vsaj kdaj si jih želimo privoščiti. Hkrati se želimo prehranjevati zdravo. Prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš smo vprašali, ali lahko na čim bolj zdrav način v svojo prehrano vključimo tudi male pregrehe.

Najstarejši moški na svetu odkril skrivnost dolgega življenja
V Guinnessovo knjigo rekordov so vpisali Japonca, ki je s svojo častitljivo starostjo postal najstarejši moški na svetu. Marca bo dopolnil svoj 113. rojstni dan, le nekaj dni pred rojstnim dnevom pa so ga presenetili z vpisom v svetovno knjigo rekordov.

Nasveti prehranske strokovnjakinje, ki zmanjšajo tveganje za sladkorno bolezen
S prehransko strokovnjakinjo Andrejo Širca Čampa smo se pogovarjali, kakšni so napotki za prehranjevanje, ki bi se jih morali držati sladkorni bolniki. Treba se je zavedati, da so isti napotki tudi preventiva. Če jih upoštevamo, bomo zmanjšali tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa dva. Eden od nasvetov, ki bi se ga morali držati vsi, je denimo, da ogljikovi hidrati zavzemajo le četrtino krožnika.

Kako doseči, da bi bili prej siti in bi manj pojedli?
Na Nizozemskem so na univerzi Wageningen izvedli zanimivo raziskavo. Z magnetnoresonančnim slikanjem želodca in možganov so ugotovili, da so bili udeleženci prej siti ter so manj pojedli, če so ob obroku spili nekaj vode.

Neverjetna preobrazba MasterChefa Gašperja Kramarja
Gašper Kramar, ki smo ga spoznali v 4. sezoni šova MasterChef, je vso Slovenijo osupnil z neverjetno preobrazbo. V letu in pol mu je uspelo izgubiti 100 kilogramov, naslednji korak pa je operacija odstranitve odvečne kože. Kot pravi, si enkrat v življenju želi imeti izklesan trebuh, a pot do cilja v sklopu osebnega projekta 'SIXPACK' je še dolga. A simpatični 35-letnik verjame vase in je prepričan, da mu bo uspelo, njegov napredek pa bomo budno spremljali tudi na naši spletni strani.

Diete, ki se jim v letu 2020 izognite
Izguba kilogramov zahteva veliko napornega dela in odrekanja, ne zahteva pa ekstremne diete ali tega, da bi se morali odpovedovati celim skupinam hrane, ki vsebuje potrebne hranljive snovi ter vitamine in minerale.

Kolikokrat na dan odvajate blato?
Hitra prebava je temelj našega zdravja in dobrega počutja. Zaužita hrana se na ta način hitro predela na posamezne dele, absorbira, nas gradi ter nam daje potrebno energijo. Obstajajo določene smernice, kako pogosto je najbolj optimalno odvajati blato in kaj storiti, če v blatu opazimo različne spremembe. Preverite jih.

Tihi ubijalec, ki lahko vodi tudi v kap
Visokemu krvnemu tlaku pravijo tudi tihi ubijalec. Je najpogostejši vzrok srčno-žilnih bolezni. "Mi pa ne želimo, da bi bil prvi dogodek, ki nas opozori, da ima oseba visok krvni tlak, možganska kap ali nek drug srčno-žilni dogodek," pove prof. dr. Marija Petek Šter, dr. med., predstavnica Združenja zdravnikov družinske medicine. Zato je dobro, da si krvni tlak vsaj enkrat letno preventivno izmerimo.

Kakšna je resnica o zloglasnem glutenu?
Obstaja celiakija. Avtoimunska bolezen, ki prizadene celo telo, je pa posledica preobčutljivosti na gluten. Bolniki se morajo celo življenje držati stroge brezglutenske diete. "A če celiakije nimate, vam odrekanje glutenu najverjetneje ne koristi," pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Zakaj je torej gluten postal nekaj, česar se mnogi bojijo tako kot nasičenih maščob in sladkorja?

Poznate teh 7 dobrobiti kostanja?
Kostanj je plod narave, ki pred zimo poskrbi, da znova dobro okrepimo svoj imunski sistem. Bogat je namreč z vlakninami, vitamini, minerali in zdravimi maščobami. Najbolj priljubljen je pečen, ki si ga v tem času radi privoščimo v izobilju na kakšnem kostanjevem pikniku. In prav je tako, saj ima kostanj številne dobrobiti na naše zdravje. Tukaj je nekaj njih.

Zakaj namesto belega izbrati polnozrnati kruh?
Uživajte živila polnozrnata, saj s tem zelo zmanjšate tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa dva. Kot si lahko preberete v spodnji povezavi, je ta nevarna, saj pri bolnikih, pri katerih ni pravočasno odkrita, za tri do petkrat poveča tveganje za srčni infarkt. Kar 40 odstotkov prizadetih šele po tem dogodku izve, da imajo sladkorno bolezen.

Kdaj bi morali uživati več rastlinskih beljakovin?
V španski študiji se je izkazalo, da so starejši odrasli, ki so pojedli več beljakovin iz rastlinskih virov, izkusili manj zdravstvenih težav povezanih s starostjo, kot tisti, ki so njihovo količino v prehrani zmanjšali. Pri starejših od 65 let je zelo pomembno zadostno uživanje beljakovin, ki naj bodo iz zdravih virov. Strokovnjaki odsvetujejo pretirano uživanje rdečega in predelanega mesa.

Mit ali resnica: korenje izboljšuje vaš vid
Ljudje pravijo, da jabolko na dan odžene zdravnika stran, da nam korenje pomaga, da vidimo tudi v temi, in da moramo prehlad nahraniti, vročino pa sestradati. A kaj je res in kaj je le vraža. To so razkrili zdravniki.

Sprememba, ki lahko za 15 odstotkov zmanjša tveganje za raka dojk
Namesto govejega ali svinjskega mesa uživajte piščančje ali puranje. To bi lahko zmanjšalo tveganje za pojav invazivnega raka dojk, je pokazala študija ameriškega inštituta National Institute of Environmental Health Sciences. Sodelovalo je več kot 42 tisoč žensk, ki so jih spremljali skoraj osem let. Tiste, ki so uživale več rdečega mesa, so imele večje tveganje, da jih je presenetila neprijetna diagnoza.

Sadeži narave, ki vsebujejo največ protirakavih snovi
Zadnja raziskava britanskih raziskovalcev je pokazala, da pomaranče, grenivke in korenje vsebujejo protirakave snovi, ki so precej podobne tistim, ki so v licenciranih zdravilih. Študija je pokazala, da od več kot 7900 molekul v tem sadju in zelenjavi kar 110 molekul vsebuje protirakave snovi, ki so podobne tistim v zdravilih. Kljub vsemu seveda uživanje teh živil ne nadomešča običajnega zdravljenja, ampak nam zaenkrat lahko pomaga le pri preprečevanju raka.

Pomemben napotek v vročih dneh
"Pijmo veliko vode, tudi če nismo žejni. Tako se bomo lahko dovolj potili in tako zniževali telesno temperaturo." Tako zapiše na spletni strani Zdravstvenega doma Ljubljana Milan Žnidaršič, dr. med., spec. spl. in urg. med. Če se vam zdi, da se veliko potite, priporoča, da vodi dodate malo limoninega soka in soli. Izogibajte pa se alkoholu, vročim in sladkim pijačam. Pomembno je, da ne dehidrirate.

Kaj jesti, če se spopadate z zaprtjem?
Tokrat se bomo osredotočili na zaprtje, ki se lahko pojavi zaradi prehrane, ki ima premalo prehranskih vlaknin ali zaradi premalo gibanja in preveč sedenja.

Živila, ki povečujejo tveganje za kap
Močno predelana živila, kot so čips, sladki kosmiči, sladke gazirane pijače povečujejo tveganje za srčni infarkt in kap, opozarjajo strokovnjaki iz različnih držav po svetu in zahtevajo ukrepanje oblasti.

Še ena posledica prekomernega uživanja slabih maščob
Prehrana, ki vsebuje veliko slabih nasičenih maščob vodi v debelost. In ne le to – vodi tudi v depresijo, so odkrili raziskovalci univerze v Glasgowu na Škotskem. V obvestilu za javnost so zapisali, da znanost že nekaj časa raziskuje povezavo med debelostjo in depresijo. A šlo naj bi za eno prvih študij, ki je razkrila, kakšen je vpliv prevelike količine slabih maščob.

Otrokom privlačne embalaže še ne pomenijo zdravih živil
Inštitut za nutricionistiko je v ugledni znanstveni reviji Nutrients objavil rezultate nove raziskave, v kateri so raziskovali, kako zdrava so v resnici predpakirana živila, ki se ponujajo predvsem otrokom. Nezdravo prehranjevanje je še vedno eden izmed večjih problemov, ki močno vpliva na zdravje prebivalstva. Še posebej ranljiva in izpostavljena populacijska skupina so otroci, saj je dokazano, da prehrana v otroštvu zaznamuje tudi prehranske navade v odrasli dobi.

7 dejavnikov, ki močno pripomorejo k razvoju raka
Več kot 80110 novih primerov raka med odraslimi starejšimi od 20 let v ZDA v letu 2015 lahko pripišemo preprosto le slabi prehrani, je pokazala zadnja študija, objavljena v strokovni publikaciji JNCI Cancer Spectrum.

Izboljšuje prebavo, pomaga pri hujšanju in krepi imunski sistem
Ste že slišali za rambutan sadež? Gre za tropsko sadje, ki izvira iz jugovzhodne Azije in ima podoben okus kot nekoliko bolj poznan sadež liči. Ko olupimo rambutan sadež pridemo do okusne sredice, ki je bogata z vitaminom C in vlakninami. Prav zato sadež pomaga krepiti imunsko odpornost in izboljšuje prebavo. Pojasnili pa bomo tudi, zakaj vam lahko pomaga pri hujšanju. Spoznajte rambutan sadež.

Test razkriva, ali bo vaš otrok čez 10 let debel
Znanstveniki lahko danes že predvidijo, ali bo vaš otrok čez deset let debel ali ne. Pri tem uporabijo 12 dejstev o otroku in starših in natančno napovedo, ali se bo otrok v najstniških letih spopadel z debelostjo ali ne. V nekaj letih bo na voljo tudi aplikacija, ki bo natanko napovedala prihodnost vašega otroka.

Pogosta navada lahko poslabša izid infarkta
Ste med tistimi, ki ne zajtrkujejo? Se najeste šele pozno zvečer oziroma tik pred tem, ko se odpravite spat? Ljudje s takšnimi prehranskimi navadami imajo ob srčnem infarktu več možnosti za slabši izid, je pokazala brazilska študija, ki je bila objavljena v medicinski reviji Evropskega združenja kardiologov.

Kaj poveča tveganje za drugega najhujšega raka?
Obsežna britanska študija je nedavno pokazala, da tudi uživanje rdečega in predelanega mesa v količinah, ki naj bi še veljale za zmerne, lahko poveča tveganje za raka na debelem črevesu in danki. Ta je pri nas na drugem mestu po smrtnosti, kažejo podatki Onkološkega inštituta, čeprav od leta 2009 deluje presejalni program Svit, ki ga lahko odkrije še v predrakavi fazi, torej še preden se razvije.

Je sladkor lahko rešilna bilka, ko smo utrujeni?
Ste si kdaj privoščili čokolado, ker ste želeli več energije? Ali pa ste morda posegli po piškotih, ker ste želeli izboljšati svoje razpoloženje? To, da sladkor izboljša razpoloženje, je žal mit, pravijo raziskovalci dveh britanskih in ene nemške univerze. Skupaj so analizirali 31 do sedaj narejenih študij ter ugotovili, da se po zaužitju sladkorja ne počutimo nič bolje. Nasprotno. Smo le bolj utrujeni in se težje osredotočamo.

Znižuje krvni pritisk, holesterol, izboljšuje razpoloženje ...
Ste že slišali za okro? Okra je živilo, ki ni samo okusno, a je tudi izjemno zdravo. Jedilni oslez ali okra je odlična v enolončnici, juhi ali solati, bogata pa je s številnimi vitamini in minerali. Okra pomaga znižati krvni pritisk, holesterol, izboljšuje razpoloženje in krepi imunski sistem. Priporočljiva je tudi za diabetike, saj pomaga uravnavati krvni sladkor.