Vizita.si

sestavine

Prehrana 06. 12. 2025 03.46

Nov trend za energijo in nadzor apetita?

Kava je za mnoge nepogrešljiv jutranji ritual, proteinski prašek pa priljubljen dodatek za tiste, ki želijo povečati vnos beljakovin.

Prebava 25. 11. 2025 03.49

Zakaj pozimi resnično zbolimo? Krivec ni mraz, ampak naš življenjski slog

Vsako leto, ko se temperature spustijo in se dnevi skrajšajo, se ponovi ista zgodba: prehladi, gripe, viroze in ponavljajoče se okužbe, ki jih pogosto pripisujemo mrzlemu vremenu. A naš imunski sistem je občutljiv ekosistem, ki se odziva na kombinacijo dejavnikov. In pozimi se prav vsi ti dejavniki hkrati poslabšajo. Torej vreme ni tisto, ki nas spravi v posteljo. Krivi smo predvsem mi sami in način življenja, ki v hladnem delu leta oslabi naše naravne obrambne mehanizme.

Preventiva 23. 11. 2025 03.45

5 stranskih učinkov paracetamola, na katere moramo biti pozorni

Stranski učinki pri tovrstnih zdravilih se skoraj nikoli ne pojavijo, če zdravilo užijemo ob bolečinah enkrat, temveč se pojavijo ob dolgotrajni uporabi. Slednja pa lahko poveča tveganje za številne neprijetne stranske učinke in tudi tveganje za številne resne bolezni.

Zdravje 21. 11. 2025 03.52

Je kava škodljiva za vaše zdravje?

Kava je ena izmed najbolj priljubljenih pijač na svetu, ki jo uživamo tako zaradi njenega okusa kot tudi zaradi energijske spodbude, ki jo prinaša. Vendar pa se pogosto pojavijo različna mnenja o tem, ali je kava dobra ali slaba za naše zdravje. Nekateri jo obtožujejo, da povzroča številne težave, medtem ko drugi trdijo, da ima številne koristi. Kaj torej pravijo dejstva in kaj so miti o kofeinu?

Prehrana 20. 11. 2025 03.23

Najboljša živila za krepitev kosti: Viri kalcija, ki niso mlečni izdelki

Ne uživate mlečnih izdelkov? Brez skrbi, za zdrave in močne kosti lahko poskrbite z drugimi živili. Spoznajte 8 rastlinskih in drugih ne-mlečnih virov kalcija, ki bodo vašemu telesu zagotovili potrebne hranilne snovi za preprečevanje bolezni kosti.

Življenjske zgodbe 10. 11. 2025 03.25

Nekdanja državna prvakinja razkriva, kako je rešila svoje lasišče! Danes njeno olje uporablja že več kot 3000 ljudi

Ko se ena vrata zaprejo, se pogosto odprejo druga. Tako se je zgodilo tudi Niki, nekdanji državni prvakinji v badmintonu, ki je po poškodbi svojo življenjsko pot preusmerila iz profesionalnega športa v svet naravne kozmetike. Iz osebne težave, srbečega in razdraženega lasišča, je nastala blagovna znamka Néa Maliá, ki danes navdušuje več kot 3000 uporabnikov po Sloveniji.

Žensko zdravje 29. 10. 2025 03.03

Kako se spreminja koža med menopavzo?

Menopavza je obdobje velikih hormonskih sprememb, ki vplivajo na številne telesne funkcije – tudi na kožo. Zmanjšanje ravni estrogena ne vpliva le na razpoloženje in kosti, temveč tudi na videz, strukturo in zdravje kože.

Prehrana 22. 10. 2025 03.54

Najbolj podcenjeno živilo za vaše zdravje

Sardine so morda podcenjene, a izjemno koristne za naše zdravje! Bogate z beljakovinami, kalcijem, vitaminom D, železom in omega-3 maščobnimi kislinami, sardine podpirajo zdravje kosti, srca in možganov. Z nizko vsebnostjo živega srebra so odlična izbira za vse, ki želijo uživati v okusnem in zdravem obroku.

Prebava 21. 10. 2025 03.37

Najpogostejši simptomi intolerance na gluten

V svetu, kjer je vse več poudarka na prehrani brez glutena, je pomembno ločiti modni trend od dejanske zdravstvene potrebe. Intoleranca na gluten je resnično stanje, ki lahko pomembno vpliva na kakovost življenja – a pogosto ostane spregledano ali napačno diagnosticirano.

Prebava 21. 10. 2025 08.16

Še včeraj brez težav, danes pa napihnjeni že po kavi? Odkrijte, zakaj se to zgodi po 40. letu!

Še včeraj je delovala kot ura, danes pa vas napihuje že po kavi. Prebava je eden od tistih sistemov v telesu, ki jih običajno ne opazimo, dokler ne začne "počasneje delovati". Po 40. letu mnogi odrasli začnejo opažati spremembe: redkejše obiske stranišča, občutek napihnjenosti in počasnejšo presnovo hrane. Čeprav so ti znaki povsem običajni, ne pomeni, da jih moramo sprejeti.

Žensko zdravje 13. 10. 2025 11.41

Onkologinja pozvala ženske, starejše od 50 let, naj pogosteje jedo eno živilo

Onkologinja dr. Bhavana Pathak poudarja pomen brokolija za ženske, starejše od 50 let, saj naj bi to živilo vsebovalo sulforafan, ki bi lahko pomagal pri preprečevanju raka dojke. Poleg vlaknin in beljakovin nudi tudi druge koristne snovi za zdravje črevesja, pomaga pa tudi pri zmanjšanju vnetij in krepitvi imunskega sistema ter obrambi celic.

Zdravje 12. 10. 2025 03.56

Elektronske cigarete lahko kljub breznikotinskim tekočinam poškodujejo pljuča

Nova ameriška študija opozarja, da lahko tudi breznikotinske tekočine za elektronske cigarete z okusi, kot sta vanilija in cimet, povzročijo vnetje in poškodbe pljučnih celic, kar dolgoročno vodi v resne pljučne bolezni.

Žensko zdravje 03. 10. 2025 03.07

To doleti vsako žensko po 45. letu starosti

Menopavza je naravno življenjsko obdobje, ki doleti vsako žensko, običajno okoli 50. leta starosti. Kljub temu da gre za popolnoma naraven proces, še vedno obstaja veliko napačnih prepričanj in mitov, ki lahko povzročajo zaskrbljenost ali napačno samopodobo.

Prebava 27. 09. 2025 03.41

Imate zamaščena jetra? Ta živila lahko pomagajo ublažiti simptome

Zamaščena jetra nastanejo, ko se v jetrih nabere preveč maščobe. To lahko poškoduje jetra in povzroči resne zdravstvene težave. Vendar pa lahko z zdravo prehrano, ki vključuje določeno zelenjavo, zmanjšamo maščobo v jetrih in vsaj nekoliko izboljšamo njihovo delovanje.

Prehrana 12. 09. 2025 03.22

Neverjetna moč živila, ki ščiti srce in možgane

Ingver, poznan že tisočletja, dokazano ščiti srce in ožilje s pozitivnim vplivom na holesterol in krvni tlak. Njegove sestavine lahko tudi zavirajo vnetje in oksidativni stres, kar lahko pripomore k ohranjanju zdravja možganov ter potencialno zmanjša tveganje za nekatere vrste raka. V tradicionalni uporabi je tudi kot afrodiziak.

Zdravje 11. 09. 2025 03.41

Zakaj je alkohol 'strup' za naše telo?

Alkohol je trdno zasidran v kulturi – spremlja praznovanja, druženja, sprostitve. A če odmislimo družbeno sprejemljivost, ostane gola biologija: etanol, glavna sestavina alkoholnih pijač, je za človeško telo strup. Vaše telo ga obravnava kot toksin in ga skuša kar najhitreje razgraditi.

Koža 04. 09. 2025 03.01

Varnost sončnih krem: Kaj morate vedeti?

Poglobljena analiza varnostnih profilov in mehanizmov delovanja mineralnih ter kemičnih UV filtrov razkriva njihove ključne razlike in poudarja pomembnost regulativnega nadzora za zaščito potrošnikov.

Zdravje 02. 09. 2025 03.10

Razjede v ustih: Kdaj obiskati zdravnika in kako si pomagati

Aftozne razjede v ustni votlini so pogost pojav. Pomembna je diferencialna diagnostika in prepoznavanje patoloških indikatorjev, kot sta persistenca ali ponovitev razjed, ki narekujeta posvetovanje s strokovnjakom. Samozdravljenje in higiena imata podporno vlogo pri obvladovanju.

Žensko zdravje 01. 09. 2025 03.36

Mikroplastika: Endokrini motilci in sistemski vplivi na žensko zdravje

Analiza naraščajočega tveganja, ki ga predstavljajo mikroplastika in aditivi za reproduktivno zdravje žensk, vključno z nosečnostnimi hipertenzivnimi motnjami in neplodnostjo, ter nujnost preventivnih ukrepov.

Zdravje 31. 08. 2025 03.09

Veste, kam zavreči neuporabljena zdravila? To so informacije, ki jih morate poznati

Večina ljudi ima doma vsaj nekaj starih zdravil, ki so ostala po preboleli bolezni ali pa jih niso nikoli porabili do konca. Med temi se pogosto znajdejo tudi antibiotiki, ki predstavljajo posebno tveganje – tako za naše zdravje kot za okolje. Čeprav se zdi priročno, da zdravila preprosto zadržimo za "vsak primer", so posledice tega početja lahko resne. Varna raba in pravilno odlaganje zdravil, še posebej antibiotikov, je ključen korak k zaščiti zdravja posameznika, celotne skupnosti in naravnega okolja.

Novice 31. 08. 2025 02.30

Zakaj so energijske pijače poleti še bolj nevarne?

Zunaj je vroč poletni dan. Energije ni na pretek. Najhitrejša rešitev za utrujenost? Pijača, ki ti da krila, jasno. Res je, da ti energijske pijače lahko dajo potreben energijski šus. A hkrati te sploh poleti lahko po hitri poti spravijo v resen zdravstveni zaplet.

Prehrana 29. 08. 2025 03.02

To živilo vsak dan jemo brez pomisleka – a strokovnjaki opozarjajo, da lahko moti hormone

Rastlinska olja, kot so sončnično, koruzno, sojino in repično olje, so postala stalnica v sodobni prehrani. Uporabljamo jih za kuhanje, pečenje in kot sestavine v številnih predelanih živilih. Vendar pa strokovnjaki opozarjajo, da lahko prekomerno uživanje teh olj vpliva na hormonsko ravnovesje v telesu.

Prebava 25. 08. 2025 03.25

Zelišča, ki blagodejno vplivajo na vašo prebavo

Zelišča ne služijo le kot popestritev vrta, ampak so dragocen vir naravne podpore za našo prebavo, ki je ključna za splošno vitalnost. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj najbolj priljubljenih zelišč, ki se uporabljajo za ohranjanje zdrave prebave.

Zdravje 24. 08. 2025 03.56

Kaj se dogaja z našim krvnim sladkorjem, ko jemo bel riž?

Kakšen je vpliv uživanja belega riža na naš organizem? Ta osnovna živilska komponenta lahko povzroči dvig ravni krvnega sladkorja, kar posledično sproži izločanje inzulina. Z uživanjem v kombinaciji z beljakovinami, maščobami in vlakninami lahko znatno zmanjšate ta učinek.

Zdravje 19. 08. 2025 03.35

Tri preproste pijače, ki vas bodo ohladile in hidrirale v poletni vročini

Če vam je navadna voda 'premalo' ali pa potrebujete zgolj malo dodatnega okusa, je dobra novica, da obstajajo pijače, ki vas lahko dodatno hidrirajo.

Alergije 15. 08. 2025 03.24

Kaj je histaminska intoleranca?

Histaminska intoleranca je stanje, ki ga povzroča nezmožnost prebave histamina v prehrani, kar vodi do prebavnih in alergijskih simptomov.

Vitamini in minerali 06. 08. 2025 03.36

Tako se boste preprosto rešili zaprtja

Potovanja s seboj prinašajo številne radosti, mnogi pa se na žalost ravno zaradi potovanj, pred, med ali po, soočajo s prebavnimi težavami. Poglejmo si, kako se spopasti z zaprtjem, ki se pojavi pred dopustom.

Žensko zdravje 01. 08. 2025 03.28

Nevarna živila po 50.: Čemu se morate ženske izogibati za boljše zdravje?

Raziskave kažejo, da je zmanjšanje vnosa določene hrane po 50. letu ključno za ohranjanje zdravja žensk. Med drugim se priporoča izogibanje živilom, bogatim z nasičenimi maščobami, kot so rdeče meso, pomfrit, sladoled in polnomastni mlečni izdelki, ki lahko povečajo tveganje za sladkorno bolezen tipa 2. Preberite si, kako te izbire vplivajo na vaše zdravje in kako se jim izogniti.

Koža 30. 07. 2025 03.54

Kateri je boljši za zaščito kože pred soncem – fizični ali kemični filter?

Ali je zaščita pred soncem s kemičnimi filtri res najboljša izbira? Kakšna je razlika med fizikalnimi in kemičnimi filtri v kremah za sončenje, kakšne so njihove prednosti in slabosti?

Prehrana 30. 07. 2025 03.38

Maščobe v prehrani: Kdaj so koristne, kdaj škodljive?

Maščobe so pogosto na seznamu "prepovedanih" živil v mnogih dietah in prehranskih nasvetih, vendar so v resnici ključni del naše prehrane. Vse maščobe niso enake, in pogosto se zmedejo med škodljivimi in zdravimi maščobami. Prekomerno uživanje napačnih vrst maščob lahko poveča tveganje za srčne bolezni, sladkorno bolezen in druge zdravstvene težave, medtem ko zdrave maščobe prinašajo številne koristi za zdravje. Da bi razjasnili zmedo, je pomembno razumeti razliko med različnimi vrstami maščob in njihovo vlogo v telesu.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1331